Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

TOP: Primii zece angajatori ai judeţului Alba. Vezi firmele şi instituţiile de stat cu cel mai mare număr de angajaţi

Publicat

foto: novinite.com

Trei societăţi private şi o instituţie de stat din judeţul Alba au peste 1.000 de angajaţi. Faţă de anul trecut, mulţi patroni au crescut numărul de angajaţi, în timp ce, în instituţiile bugetare, acesta  s-a redus. Alba24.ro a întocmit un top al celor mai mari angajatori ai judeţului, conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.

Cel mai mare angajator din Alba din ultimii ani este „Holzindustrie Schweighofer” SRL. De la cei 1.220 de salariati, câţi figurau la sfârşitul anului trecut, la tăierea şi rindeluirea lemnului, numărul acestora a crescut în prezent cu 157 de oameni. Fabrica din Sebeş a fost înfiinţată în anul 2003, fiind intinsă pe o suprafaţă de 35 de hectare. Compania austriacă nu a disponibilizat niciun angajat, în ciuda crizei economice care a afectat şi industria de prelucrare a lemnului. Motivele sunt acoperirea unei pieţe mari de desfacere, în jur de 60 de ţări.

„Elit” SRL a trecut de pe locul trei pe care îl ocupa în 2010, pe locul doi, surclasând astfel o instituţie bugetară, mai precis Spitalul Judeţean Alba, care avea la sfârşitul anului trecut nu mai puţin de 1.200 de angajaţi şi un număr sub necesar de medici.
Cu un efectiv de 1.304 de angajaţi (cu 255 mai mulţi decât anul 2010), societatea producătoare şi de prelucrare a cărnii „Elit” a reuşit să se impună pe piaţă. După cum spun chiar reprezentanţii companiei, acest lucru a fost posibil prin extinderea permanentă a capacităţii de producţie şi a portofoliului de produse, la care se adaugă o strategie solidă de distribuţie. Societatea a fost înfiinţată în anul 2002, iar de atunci numărul angajaţilor a crescut continuu.

După restructurările de personal TESA, Spitalul Judeţean Alba mai are în prezent 1.151 de angajaţi. Astfel, ocupă locul trei pe judeţ ca număr de angajaţi. Din fericire, de la preluarea administrativă a instituţiei sanitare, Consiliul Judeţean Alba a reuşit achitarea datoriilor de aproximativ 6 milioane de lei şi a pregătit totodată un plan de eficientizare a serviciilor medicale şi de modernizare a spitalului.

Uzina Mecanică Cugir este următoarea pe lista societăţilor cu mulţi salariati. Astfel, reuşeşte să îşi păstreze poziţia patru de anul trecut şi creşte totodată numărul de angajaţi cu 108. Societatea este pe acţiuni cu capital integral de stat. Prin tradiţie, uzina produce tehnică militară şi muniţie, însă pentru a rezista vremurilor actuale a fost necesară dezvoltarea producţiei prin realizarea de frâne şi cuplaje electromagnetice sub licenţă germană. Astfel, cei 1.053 de angajaţi s-au specializat atât în armament de tip estic şi NATO, cât şi în domeniul mecanic.

„Transavia”, societate pe acţiuni cu capital privat integral românesc, este liderul pieţei româneşti a cărnii de pasăre. A fost înfiinţată în 1991, iar acţionarul majoritar şi directorul general al „Transavia Grup” este Ioan Popa. Cu un număr de 913 angajaţi, ce o plasează pe locul cinci în top, compania a intrat cu succes în rândul elitei europene a producătorilor. Grupul „Transavia” deţine astăzi 17 ferme de pui de carne, două ferme de reproducţie şi două staţii de incubaţie,  o fabrică de nutreţuri combinate, două abatoare performante de industrializare a cărnii şi o fabrică de procesare a cărnii.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Alba Iulia este o altă instituţie de stat cu angajaţi mulţi. Aceasta a trecut de pe locul cinci pe locul şase în top, după ce numărul salariaţilor s-a redus cu 51 fată de anul trecut, în prezent fiind 815 oameni care se ocupă de sistemul social din judeţ.

Locul şapte este ocupat de „Apulum” SA. Fondată în anul 1970 în oraşul Alba Iulia, „Apulum” SA este cel mai mare producător de porţelan din România, cu o producţie diversificată: porţelan menaj şi hotelier, obiecte decorative şi bibelouri. În prezent, societatea are 790 de angajaţi.

Locul opt este ocupat de SC „Apa CTTA” SA Alba. Cel mai mare furnizor de apă potabilă din judeţ are 787 angajati, cu 22 mai puţini ca în 2010. SC „Apa CTTA”  are ca acţionari Consiliul Judeţean Alba şi Consiliile locale din cele 10 municipii şi oraşe ale judeţului (Alba Iulia, Abrud, Aiud, Baia de Arieş, Blaj, Câmpeni, Cugir, Teiuş, Zlatna, Ocna Mureş). Societatea are în componenţă  şase filiale înfiinţate de structura municipiilor şi oraşelor din judeţul Alba. Filialele sunt persoane juridice.

Societatea comercială IAMU SA Blaj ocupă locul nouă în clasament. A fost înfiinţată în anul 1972, purtând numele de Intreprinderea de Accesorii pentru Maşini-Unelte şi având ca obiect de activitate fabricarea şi livrarea de produse de mecanică fină din categoria accesoriilor, echipamentelor şi elementelor de completare pentru maşini-unelte şi a componentelor de tehnică liniară. În prezent, 729 de oameni lucrează pentru această firmă.

Fabrica de Arme Cugir ocupă poziţia a zecea în clasament, cu 682 de angajati. Împreună cu Uzina Mecanică Cugir sunt acum în centrul unor scandaluri mediatizate, în urma schimbărilor de nume la nivelul conducerii.

Printre angajatorii importanţi ai judeţului mai fac parte: Primăria Alba Iulia – 657 angajaţi,  „Albalact” SA  – 650 angajaţi, „Star Transmission” Cugir – 634 angajaţi, „Bosch Rexroth” SRL – 545 angajaţi, IPEC – 537 angajaţi, „Alpin 57 Lux” SRL – 515 angajaţi,  Direcţia de Finanţe Alba – 512 angajaţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax