Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

TOPUL ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu detașat cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu, Cluj-Napoca și București. SUNT UTILE? SONDAJ

Publicat

alba iulia smart city 2018Municipiul Alba Iulia conduce detașat într-un top al orașelor inteligente, devansând Cluj-Napoca, București, Iași sau Timișoara.

Programul-pilot „Harta Proiectelor Smart City”, lansat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), monitorizează proiectele propuse de autorităţi pentru tranziţia către oraşe inteligente.

În prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip „smart city”, pe teritoriul ţării, precum şi informaţii despre acestea. Potrivit ARSCM, harta este actualizată constant cu informaţiile obţinute de la autorităţile locale.

Harta Proiectelor Smart City poate fi consultată AICI.

În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică.

Topul „orașelor inteligente”:

  1. Alba Iulia – 59 proiecte
  2. Sibiu – 8 proiecte
  3. Cluj-Napoca – 7 proiecte
  4. București – 6 proiecte
  5. Oradea – 5 proiecte

orase smart harta Cele mai multe proiecte smart city, respectiv 59, au fost înregistrate la Primăria Alba Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.

Printre proiectele analizate se află „Sistemul de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente”, „Iluminatul Inteligent”, „Monitorizarea calităţii aerului”, „Monitorizarea consumului de apă şi pierderile din reţea”, „Soluția de comunicare cu cetățenii prin hotspoturile Wi-Fi și prin aplicația E-Alba Iulia”, „Soluţia pentru analiza şi raportarea veniturilor bugetare”, „Soluţia de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme”, „Aplicaţia pentru programare online a căsătoriilor”, „Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluţii mobile de raportare a incidentelor”, „O platformă turistică integrată”, „Serviciu de închiriere biciclete electrice”, „Beacon-uri de geolocaţie și realitate augmentată”, „Bilete online pentru transportul în comun”, sau „Supraveghere Video – Video Analytics”.

Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmăreşte dezvoltarea unui oraş inteligent, aceasta anunţând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE şi Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente şi măsurarea inteligentă, automatizările de reţea şi aplicaţii Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creşterea informării consumatorilor privind con¬sumul de energie, staţiile de încăr¬care a maşinilor electrice.

În Cluj-Napoca au fost anunțate șapte proiecte smart city, acestea prevăzând: „Smart Parking”, „Energie Regenerabilă”, „Relaţia cetăţean-primărie”, „Energie şi mediu”, „IT&C” și „Staţii de încărcare a maşinilor electrice”. În București au fost anunțate un număr de șase proiecte, privind „Smart Energy”, „Bike Sharing”, „Autobuze Electrice”, „IT&C”, „Terminale de tip self-service”, „Stații de încărcare a mașinilor electrice”.

Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relaţia primărie-cetăţean, contoare cu citire la distanţă) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.

Câte patru proiecte au fost anunţate de primăriile Braşov, respectiv Timişoara.

Ți se par utile aplicațiile pe care le dezvoltă municipalitatea pentru a face din Alba Iulia un ”smart city”?

Loading ... Loading ...

Sursa: map.romaniansmartcity.ro, transilvaniabusiness.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A.D.

    duminică, 10.09.2017 at 16:59

    Intersectia „ziua si accidentul” de la singura trecere la nivel cu calea ferata a unui oras inteligent cu peste 50000 k locuitori, unde zilnic mii de oameni isi risca viata incercand sa ajunga la lucru, contrazice vehement acest clasament!!! Si cele aproximativ 2 ore pe care le petrci la volan incercand sa intri in oras dinspre Sebes sau Cluj…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax