Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

TOPUL parlamentarilor de Alba. Cât de harnici au fost deputaţii, după patru ani de mandat. Iniţiative legislative, interpelări, moţiuni

Publicat

deo

Deputati Alba 2012-2016 Călin Potor este cel mai inactiv deputat de Alba, fiind pe ultimul loc la nivel județean în ceea ce privește activitatea parlamentară din acest mandat. Nici la nivel național nu stă prea bine și se află pe locul 252 din 416. Nici Dan Simedru nu și-a prea arătat calitățile politice în acest mandat și se află pe locul 180. De cealaltă parte, Cornel Comșa, deputat ales la Alba dar stabilit în Brașov, ocupă locul 53. 

Mai sunt doar câteva luni până când actualii deputați își vor încheia mandatele și cel mai probabil vor încerca să prindă din nou un loc eligibil pe listele partidelor politice.

Până să intre într-o nouă campanie plină de promisiuni și laude, trebuie să vedem cât au muncit deputații de Alba în acest mandat.

Dacă unii se pot lăuda cu zeci de inițiative legislative, luări de cuvânt și interpelări, alții pot spune că în acest mandat au cam „moțăit” pe scaun și au așteptat să se termine ședințele.

La nivel național parlamentarul cu cel mai mare IAP , adică media ponderată a principalelor activități parlamentare, este Valeriu Zgonea.

Nu putem spune același lucru și despre colegul să de partid, Călin Potor, care se află sub jumătatea clasamentului, locul 252, ca activitate în acești patru ani de mandat. Fostul candidat PSD la primăria Alba Iulia are un IAP de 23,55 cu 11 inițiative legislative, 34 de luări de cuvânt, 31 de declarații politice, 37 de întrebări și interpelări și nicio moțiune semnată.

Acest indice îl plasează pe ultimul loc la nivel județului Alba fiind cel mai inactiv deputat.

Cu o treaptă mai sus, adică pe locul 4 din cei 5 deputați de Alba, se află liberalul Dan Coriolan Simedru. Fost prefect, actual deputat PNL, Simedru are în acest mandat un IAP de 34,5 și a avut în patru ani 51 de inițiative legislative, 34 de luări de cuvânt, 15 declarații politice, 42 de întrebări și interpelări și 12 moțiuni semnare.

La nivel național Dan Simedru ocupă poziția 180.

Cu un IAP de 40,1, neafiliatul Clement Negruț ocupă locul 3 la nivel județean și 148 la nivel național. Liderul PMP Alba a avut 62 de inițiative legislative, 62 de luări de cuvânt, 18 declarații politice, 10 întrebări și interpelări și a semnat 9 moțiuni.

Ceva mai activ decât colegul său de partid, deputatul PSD, Ioan Dîrzu ocupă locul 2 printre deputații de Alba și locul 79 la nivel național, având IAP de 57,65.
Dîrzu are cu peste 100 de inițiative legislative mai multe decât Potor, mai exact 141, are 25 de luări de cuvânt, 23 de declarații politice, 30 de întrebări și interpelări și nicio moțiune semnată.

Președintele PSD Alba poate fi luat în calcul ca fiind cel mai activ deputat din județ, având în vedere că pe acest loc este Cornel Comșa, deputatul neafiliat care s-a mutat la Brașov și majoritatea inițiativelor avute au fost legate de acel județ, mai ales că în vară a și candidat pentru Primăria Brașov.

Comșa se află pe locul 59 la nivel național are 40 de inițiative legislative, 97 de luări de cuvânt, 85 de declarații politice, 102 de întrebări și interpleări și 6 moțiuni semnate care îi aduc un IAP de 69,15.

În ceea e privește activitatea parlamentară pe județele (deputați și senatori) Alba se află pe locul 11 la nivel național.

Clasamentul deputaților de Alba la nivel național: 

Cornel Comșa – locul 53

Ioan Dîrzu – locul 79

Clement Negruț – locul 48

Dan Simedru – locul 180

Călin Potor – locul 252

IAP măsoară gradul de implicare și activitate politică

Indicele agregat al Activității Parlamentare (IAP) măsoară gradul de implicare și activitate politică și a fost construit pentru a atrage atenția asupra activității depuse de aleșii poporului în Parlamentul României.

Calculele au luat în considerare toți deputații și senatorii care au deținut un mandat în actuala legislatură. În prezent sunt activi 357 de deputați și 157 de senatori din totalul de 595 de demnitari care au deținut un mandat începând din decembrie 2012. Cei mai mulți și-au dat demisia în anul 2016. În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele două sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputați și senatori. Cei mai mulți s-au retras ca urmare a schimbării funcției, mai exact 34 de demnitari, alți 30 s-au retras din cauza unor probleme de natură penală, iar alți 17 s-au retras din alte cauze.

Raportul a fost realizat de Ana-Maria Ungheanu și Ana-Maria Iatcu.

Concret, IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activități parlamentare, calculat după cum urmează:
IAP = IL*30% + LC*25% + DP*20% + ITP*15% + M*10%, unde:
IL – inițiative legislative
LC – luări de cuvânt
DP – declarații politice
ITP – întrebări și interpelări
M – moțiuni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax