Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Toți medicii de familie vor putea să profeseze, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare. Modificări legislative în vigoare de vineri

Publicat

asteptare medic de familie

asteptare medic de familie Toți medicii de familie vor putea să profeseze, la cerere, după ce împlinesc vârsta de pensionare, prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. În momentul de faţă, doar medicii de familie din mediul rural au această posibilitate.

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, vârsta de pensionare a medicilor este de 65 de ani, indiferent de sex. Totuşi, medicilor de familie din mediul rural le este permis, la cerere, să profeseze şi după ce împlinesc 65 de ani.

Prevederea aceasta va fi modificată astfel încât şi medicii de familie din mediul urban să poată să beneficieze de ea, stabileşte Legea nr. 113/2016 pentru modificarea art. 391 alin. (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 411 din 31 mai şi care va intra în vigoare vineri.

„Prin excepţie (…), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR (Colegiul Medicilor din România – n. red.), prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate”, scrie în noul act normativ.

Conform documentului menţionat, necesitatea prelungirii activităţii va fi stabilită de o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti. Aceasta va avea ca membri un reprezentant al casei teritoriale de asigurări de sănătate, un reprezentant al direcţiei teritoriale de sănătate publică şi un reprezentant al colegiului teritorial al medicilor.

În expunerea de motive ce a însoţit Legea nr 113/2016 în forma sa de proiect, iniţiatorii au arătat că deficitul de doctori este o problemă la nivel naţional, indiferent de mediul de activitate, astfel că discriminarea medicilor de familie din mediul urban trebuie eliminată: „Ţinând cont că deficitul de medici nu este numai în mediul rural, ci şi în mediul urban – şi mai ales în <urban mic>, iar acest deficit se va accentua, propunem modificarea legii în sensul de a permite şi medicilor din mediul urban să beneficieze de aceleaşi condiţii ca cei din mediul rural”. Totodată, deputaţii Comisiei pentru sănătate şi familie au fost de părere că această schimbare va asigura un acces uniform, la nivel naţional, la serviciile medicilor de familie.

În prezent, nu doar medicii de familie din mediul rural pot să profeseze şi după împlinirea vârstei de pensionare. De exemplu, medicii care au peste 65 de ani pot să se angajeze în unităţile sanitare private. Totodată, aceştia îşi pot continua activitatea în unităţile sanitare publice cu deficit de personal medical sau în unităţile sanitare publice din zonele defavorizate.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax