Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia, AUDIAT la Direcţia Naţională Anticorupţie. A declarat că a venit „cu probleme”

Publicat

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. A declarat că a venit „cu probleme”.

Traian Berbeceanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.15 şi nu a dorit să precizeze motivul pentru care s-a prezentat în faţa anchetatorilor anticorupţie.

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba a fost trimis în judecată, în 16 iulie, de procurorii DIICOT, fiind acuzat că ar fi luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia.

Berbeceanu mai este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare, toate în concurs real de infracţiuni.

Potrivit DIICOT, în 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupeţiu şi alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat. Maşina, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost primită de la soţii Gheorghe şi Anca Rusu, iar Berbeceanu urma să le furnizeze celor doi date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL, a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane, între care Gheorghe şi Anca Rusu, precum şi firma administrată de aceştia.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Într-un alt dosar, procurorii DNA i-au trimis în judecată, tot miercuri, pe fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi ofiţerul Alin Muntean, pentru fabricarea dosarului lui Traian Berbeceanu.

Citeşte şi Traian BERBECEANU, trimis în JUDECATĂ, de DIICOT. În aceeaşi zi, şi dosarul fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a intrat în atenţia instanţei

Potrivit DNA, în 23 octombrie 2013, Mureşan a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar o zi mai târziu, Traian Berbeceanu a fost reţinut. În 24 octombrie 2013, Mureşan a propus arestarea lui Berbeceanu, în urma administrării, fie personal, fie de către Alin Muntean, a unor probe nelegale şi cu un conţinut nereal. În acest sens, Muntean ar fi folosit „declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri, declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian, declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate, declaraţia inculpatului Cean Nicolaie Ion, audiat cu identitate protejată, procese verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin Mirel Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat, documente fără relevanţă probatorie”, susţin procurorii.

„În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul Mureşan Ioan a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În acest fel, Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean au obţinut, atât pentru ei, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, „foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta”, se mai arată în rechizitoriu.

Ioan Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lui, acesta fiind eliberat din funcţie în 29 mai. Mureşan a fost suspendat de CSM din funcţia de procuror, după ce a fost trimis în judecată.

Dosarul în care sunt acuzaţi Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax