Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajaţi BCR Asigurări de Viaţă, arestaţi într-un dosar de evaziune fiscală. Administratori din Alba, cercetaţi în libertate

Publicat

pol

Tribunalul Mureş a admis propunerea DIICOT de arestare preventivă a trei angajaţi BCR Asigurări de Viaţă. Aceştia au fost iniţial reţinuţi în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la şase milioane de euro pentru o perioadă de şapte luni. Alţi şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara. În acest caz sunt cercetaţi şi administratori de firme din Alba.

Magistraţii au decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea preventivă pentru 29 de zile a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă: D.V.S., director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, A.G.M., manager relaţii corporate la BCR Life Insurance şi G.E.M..

DIICOT a propus arestarea preventivă a zece funcţionari bancari acuzaţi de evaziune fiscală. Ceilalţi şapte funcţionari bancari reţinuţi miercuri au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Totodată, opt patroni ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări şi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă într-un alt dosar înregistrat la Tribunalul Mureş vor fi, de asemenea, cercetaţi în libertate.

În ambele dosare s-a declarat recurs, care urmează să se judece la Curtea de Apel Târgu Mureş. (sursa: mediafax)

Lista funcţionarilor BCR Asigurări învinuiţi: D.V.S., D.M., G.F.J., A.C., A.C., G.K., A.G.M., G.E.M., V.D.D., V.G..

Lista patronilor învinuiţi: M. B., I.S., M.B., C.M., I.T., I.M., C.D., A.M.G..

Reamintim că, săptămâna trecută, în Alba şi alte 25 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureş au desfăşurat 166 de percheziţii la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări. Este vorba despre o acţiune de amploare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Reprezentanţii DIICOT Mureş au precizat că, în urma audierilor de marţi (9 iulie) şi miercuri (10 iulie), s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore în cazul a 18 persoane, zece dintre acestea fiind angajate la BCR Asigurări de Viaţă.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

Citeşte AICI mai multe detalii despre acest caz.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Recurs în dosarul evaziunii de 6 milioane de euro prin BCR Asigurări. Cei opt patroni, dintre care doi din Alba, au cerut să fie judecați în liberate | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax