Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trei spectacole în PREMIERĂ la Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia. Jumătate din bilete vândute

Publicat

festivalul de teatru povesti De miercuri, 1 octombrie, la Alba Iulia începe tradiţionala stagiune de teatru, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, ediţia a IX-a. Premiere a spectacolelor, ateliere pentru elevi, lansări de carte şi film, expoziţie foto, recital de pian, cafenele cu tâlc, discuţii deschise cu publicul sunt câteva dintre „ingredientele” celor cinci zile de sărbătoare în Alba Iulia.

În cadrul celei de-a IX-a ediţii, organizatorii evenimentului au aduc la Alba Iulia în premieră trei spectacole: „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” în regia lui Alexandru Dabija, „Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu şi „Don Quijote” în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolele, în total 26, sunt atât producții din România (București, Ploiești, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Oradea, Craiova), cât și din străinătate (Polonia, Rusia, Republica Moldova, Franța, Spania). Organizatorii spun că este cea mai complexă ediție, ca participare națională și, mai ales, internațională.

Alte piese care vor fi spre „deliciul” publicului spectator din Alba Iulia sunt „Astă seară: Lola Blau” cu actriţa Maia Morgenstern, în regia lui Alexandru Dabija, „Suflet românesc – One Man Show” cu Dan Puric, „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, „O…ladă” în regia lui Alexandru Dabija, „Linişte! Sărut.Acţiune!” care îi are în distribuţie pe Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, în regia lui Peter Kerek.

Pe lângă teatru, publicul albaiulian se poate delecta şi cu un concert duduk, chitară, clasică şi lăută, cu un repertoriu de melodii armeniene, dar şi compoziţii clasice al celor de la Didier Malherbe & Renaud Gillet din Franţa.

ioana bogatan În perioada 1-5 octombrie la Alba Iulia va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioana Bogăţan, managerul Teatrului Prichindel din Alba Iulia a spus că „în acest an avem un program sigur. Toate spectacolele sunt diverse, de la pantonimă, şi până la mânuirea de păpuşi.. Nu cred ca vor exista oameni cărora să nu le placă spectacolele din cadrul festivalului. Încă ne oprim la spectacole cu capete de afiş, precum Marcel Iureş, George Mihăiţă, Maia Morgenstern, Pavel Bartoş şi alţi actori”.

Pentru că unele spectacole se vor ţine în sala Teatrului de Păpuşi Princhindel, Ioana Bogăţan a transmis publicului că „sala este foarte primitoare, are cea mai bună acustică şi nu trebuie să ne speriem”.

Pe lângă spectacolele româneşti care vor ajunge la festival, managerul Teatrului din Alba Iulia a precizat că „spectacolele din străinătate sunt sarea şi piperul”. De exemplu piesa „How to do everything out of nothnig”, în regia lui Alexey Melnik şi Andrei Kniazkov din Rusia, „Polichinele” în regia lui Philippe Saumont din Franţa, „Antologia”, în regia lui Jordi Bertran din Spania, şi nu în ultimul rând concertul duduk, chitară, clasică şi lăută, cu un repertoriu de melodii armeniene, dar şi compoziţii clasice al celor de la Didier Malherbe & Renaud Gillet din Franţa.

IMG_2030 Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a spus în cadrul conferinţei că „trebuie să promovăm şi să convingem iubitorii de teatru că trebuie să îşi facă un program special în aceste cinci zile. Zilele, 1-5 octombrie vor fi zile de sărbătoare pentru Alba Iulia şi judeţul Alba. Aşteptăm iubitorii de frumos să vină la spectacole”.

Şi pentru că are o tradiţie de nouă ani, consilierul local, Ioan Bogăţan a precizat că „oamenii din judeţ s-au obişnuit cu acest eveniment. Nivelul cultural al oamenilor este în creştere de la an la an. Nu în multe oraşse se întâmplă acest eveniment cultural, motiv pentru care trebuie promovat”.

Pentru că este ce mai complexă ediţie a festivalului de până acum, Silvan Stâncel, unul dintre organizatorii evenimentului a precizat că „festivalul va fi unul deosebit în acest an. Speciale sunt spectacolele din străinătate”.

Ca şi noutate la cafenelele cu tâlc, este moderatorul, în persoana Oanei Leahu, decan al Facultăţii de Teatru din Târgu Mureş.

Festivalul conține, de asemenea, ateliere de scenografie, de critică teatrală și de mânuire marionete, coordonate de nume mari din arta românească, la care vor participa elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

„Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, spectacol sold out la Festivalul de Teatru

IMG_2039 Spectacolul la care până acum nu mai sunt bilete este „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, în regia lui Alexandru Dabija, acre îi are în distribuţie pe marii actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă. „Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spațiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea lui Alexandru Dabija”, se arată în descrierea celor de la Teatrul Act.

Ioana Bogăţan a spus că până acum „ 50% din numărul biletelor, peransamblu, au fost vândute”. Aceasta a mai precizat că evenimentul are un buget de 5 miliarde de lei. Astfel că în acest an sunt„ spectacole scumpe raportate la spectacolele din ediţiile anterioare. Cele româneşti au fost mai scumpe decât cele din străinătate”.

Au fost pregătite cinci locații pentru desfășurarea evenimentelor din cadrul festivalului, respectiv Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenților, Art Cafe Downtown și Palatul Apor.

Ca în fiecare an, Teatrele Odeon și ACT din București au un loc special rezervat în programul festivalului, cu spectacolele „Liniște! Sărut. Acțiune!” şi „Păi… despre ce vorbim noi aici domnule?”.

Printre numele mari care vor veni la festival în acest an, se numără pe Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Dorina Lazăr, George Mihăiță, Damian Crâșmaru, Adela Mărculescu.

Preţurile biletelor la spectacole este de 18 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenți și pensionari, respective 5 lei pentru copii (pentru spectacolele de copii).

În final Ioana Bogăţan a precizat că „nu vrem să schimbăm stilul acestui festival, încercăm să creştem împreună cu publicul din Alba Iulia”. Evenimentul este organizat de Consiliului Judeţean Alba, Teatrul de păpuşi “Prichindel” Alba Iulia, în colaborare cu Primăria Alba Iulia.

PROGRAMUL Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia

Miercuri, 1 octombrie

Ora 10.00 Hai la drum spre Phantarun, spectacol pentru copii (45 min.); regia Gabriela Lungu; Teatrul Municipal de Păpuși Guguţă Chișinău, Republica Moldova; Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 11.00 Muzicanţii din Bremen, spectacol pentru copii (60 min.); regia Attila Vizauer, Teatrul de Animație Țăndărică București; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferinţă de presă; Club Festival (Art Cafe Downtown)

Ora 17.00 Călătorii inspirate – vernisaj expoziție foto Centrul de Cultură Augustin Bena Alba; Galerii Poarta a III-a a Cetății „Alba Carolina”

Ora 18.15 Solo pian – minirecital de pian Diana Dava Barb; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 18.30 Tinereţea fără bătrâneţe a marionetei – vernisaj muzeu păpuși Teatrul de Animație Țăndărică București; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 19.00 Suflet românesc – One Man Show – Dan Puric – spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.); Fundația Art Production București; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 21.00 Usturoi – lansare film (90 min.), regia Lucian Alexandrescu; Sala Teatrului de Păpuşi

Joi, 2 octombrie

Ora 10.00 Păcală – spectacol pentru copii (50 min.), regia Victor Olăhuț, Teatrul de Păpuși Puck Cluj Napoca; Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 11.00 Dragonul – spectacol pentru copii (60 min.), regia Liliana Gavrilescu, Teatrul pentru Copii Ciufulici Ploiești; Sala Casei de Cultură a Studenţilor

Ora 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferinţă de presă; Club Festival (Art Cafe Downtown)

Ora 12.30 Șugubina/ La noi, când vine iarna, autor Mircea Diaconu; lansare de carte, Editura Polirom; Club Festival (Art Cafe Downtown)

Ora 17.00 How To Do Everything Out of Nothing – spectacol nonverbal pentru tineri şi adulţi (50 min.), regia Alexey Melnik și Andrei Kniazkov; Duetul KVAM, Rusia; Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 18.00 Suflet românesc, autor Dan Puric; conferință, lansare carte; Alba Mall / Sala Ball Room (90 min.)

Ora 18.30 O… ladă – spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.), regia Alexandru Dabija, Teatrul Tineretului Piatra Neamț; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 20.30 Păi… despre ce vorbim noi aici, domunle? – spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.), regia Alexandru Dabija; Teatrul ACT București; Sala Casei de Cultură a Studenţilor

Vineri, 3 octombrie

Ora 10.00 Scufiţa roşie – spectacol pentru copii (50 min.), regia Maria Mierluţ; Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia Oradea; Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 11.00 Fata babei şi fata moşneagului – spectacol pentru copii (55 min.), regia Todor Valov; Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova; Sala Casei de Cultură a Studenților

Ora 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferinţă de presă; Club Festival (Art Cafe Downtown)

Ora 12.30 Cristina Pepino, scenografie, autor Cristian Pepino – lansare de album, UNATC Press, Club Festival (Art Cafe Downtown)

Ora 17.00 Artişti radicali ai scenei americane, critic de teatru Cristina Modreanu; conferință (45 min.); Palatul Apor

Ora 18.30 Astă seară: Lola Blau – spectacol pentru tineri şi adulţi (90 min.), regia Alexandru Dabija; Teatrul Evreiesc de Stat București; Sala Casei de Cultură a Studenților

Ora 21.00 Don Quijote – spectacol pentru tineri şi adulţi (70 min.), regia Mihai Măniuțiu; Teatrul Naţional Tg. Mureș, Compania Liviu Rebreanu; Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Sâmbătă, 4 octombrie

Ora 11.00 Polichinelle – spectacol nonverbal pentru copii (45 min.), regia Philippe Saumont; Théâtre des TaRaBaTeS Franța; Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 11.45 Avioane, echipa de intervenţii, Colecția Disney; lansare de carte, Editura Litera, Sala Teatrului de Păpuşi

Ora 12.00 Vasilache, Mărioara şi invitaţii – spectacol pentru copii (50 min.), regia Daniel Stanciu; Teatrul ani Tardini, secția Teatrul de Păpuși Gulliver Galați; Sala Casei de Cultură a Studenților

Ora 12.30 Cafeaua cu tâlc – conferinţă de presă; Club Festival (Art Cafe Downtown)

Scena.ro – lansare revistă

Ora 17.00 Triunghiul femeilor – spectacol pentru tineri şi adulţi (90 min.); regia Rodica Popescu-Bitănescu; sala Casei de Cultură a Studenților

Ora 18.30 Arhitectură+Urbanism, Locuirea rurală tradițională din județul Alba; lansare de carte, Editura Altip; sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 19.00 Folia, Shakespeare&Co – spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.), regia Gigi Căciuleanu, Fundația Art Production, Asociația Global Art, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company; sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ora 21.00 Didier Malherbe & Renaud Gillet – concert duduk, chitară clasică, lăută (75 min.); Compania Sarl Nemo Franța; Sala Teatrului de Păpuşi

Duminică, 5 octombrie

Ora 11.00 Ali Baba şi cei 40 de hoţi – spectacol pentru copii (60 min.), regia Oana Leahu; Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel Tg. Mureș; sala Teatrului de Păpuşi

12.00 Cafeaua cu tâlc – conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe Downtown)

12.30 Faţă în faţă, Dorina Lazăr & Pavel Bartoş – discuție deschisă cu public; Club Festival (Art Cafe Downtown) (60 min.)

Ora 15.30 Prezentare ateliere – Galerii Poarta a III-a a Cetății „Alba Carolina”

Ora 17.00 Antologia – spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi (60 min.), regia Jordi Bertran; Compania Jordi Bertran Spania; sala Teatrului de Păpuşi

Ora 18.30 Însemnările unui nebun – spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.), regia Felix Alexa, ArCuB București, sala Casei de Cultură a Studenților

Ora 20.30 Linişte! Sărut. Acţiune! – spectacol pentru tineri şi adulţi (105 min.), regia Peter Kerek; Teatrul Odeon București; sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Ateliere de creaţie, 1 – 5 octombrie 2014, de la ora 16.00

Scenete cu marionete – atelier de mânuire marionete. Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori; Galerii Poarta a III-a a Cetății „Alba Carolina”

Masca – Semn teatral – atelier de scenografie. Coordonator: Alina Herescu, scenograf; Galerii Poarta a III-a a Cetății „Alba Carolina”

Povestim poveşti – atelier de critică teatrală. Coordonator: Adriana Teodorescu, teatrolog; Galerii Poarta a III-a a Cetății „Alba Carolina”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax