Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tribunalul Alba a admis cererea de arestare preventivă pentru 11 persoane din dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană

Publicat

perchezitii aur rosia montana_6 Un „lot” de 11 suspecţi au fost arestaţi preventiv, prin decizie la Tribunalul Alba, în Dosarul „Căutătorilor de aur” de la Roşia Montană. Poliţiştii din Alba au reţinut iniţial, pentru 24 de ore un număr de 16 persoane din cele 45 audiate, în urma percheziţiilor care au vizat exploatarea ilegală de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană. Printre acestea se află şi un nepot al primarului comunei din Apuseni. 

„Miercuri, 28.10.2015, Tribunalul Alba a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba de arestare preventivă cu privire la inculpaţii T.D.S, C.V., B.V., S.H.R., T.D.S, A.I.G, C.I., L.M.F., P.V.S., T.C.C., P.A. pe o durată de 30 zile, începând cu data de 28.10.2015 până la data de 26.11.2015, inclusiv”, potrivit instanţei, care a transmis precizări, miercuri seara.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi a fost atacată cu contestaţie de către inculpaţi. Competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Din cele 16 persoane reţinute de poliţişti, 11 au fost propuse pentru arestare preventivă la Tribunalul Alba. Inculpaţii prezentaţi judecătorilor au fost: Nicolae Tomuş, Valentin Cenuşă, Viorel Bratima, Horia Scoie, Daniel Samuel Tomuş, Ioan Gheorghe Anca, Ioan Corcheş, Marius Leahu, Vasile Petaca, Cornel Cristian Toma, Alexandru Petaca.

Ancheta în acest dosar este continuată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, care au propus  instanţei, miercuri, arestarea preventivă pentru cei 16 suspecţi. Poliţiştii au încercat, miercuri, să găsească şi să ridice cu mandat pentru audieri alte trei persoane suspectate în acest caz, care nu au fost găsite în urma percheziţiilor de marţi. Printre acestea se află şi patronul clubului Yax din Cîmpeni, proprietarul firmei Yax Sistems SRL Roşia Montană.

Surse judiciare au declarat  printre persoanele reţinute se află şi unul dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL). De asemenea, potrivit aceloraşi surse, consilierul judeţean Marin Cenuşă (PMP) şi un alt nepot al primarului din Roşia Montană, care au fost şi ei audiaţi marţi seară, nu au fost reţinuţi.

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor şi Mureş, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani şi care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depăşind 600.000 de lei.   Poliţiştii au descoperit la percheziţiile desfăşurate unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi şi documente. Potrivit, IPJ Alba, în urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.   De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale. ”În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate”, se afirmă în comunicatul instituţie.

Citeşte şi Dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană: Un consilier judeţean, rude ale primarului şi patronul unui club, printre cei vizaţi în anchetă

Vezi şi FOTO-VIDEO: Persoanele vizate în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roșia Montană, aduse la IPJ Alba. Cum opera reţeaua

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax