Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba a RESPINS propunerea de arestare preventivă pentru Alin Simota, acuzat de evaziune fiscală de 1 milion de euro. Va sta în arest la domiciliu

Publicat

Tribunalul Alba a respins, miercuri, propunerea DIICOT Alba Iulia de arestare preventivă a fostului patron de la Jiul Petroşani, Alin Simota, acuzat de evaziune fiscală. A dispus în schimb măsura preventivă a arestului la domiciliu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că procurorii DIICOT au făcut, marţi, percheziţii în judeţul Hunedoara, la domiciliul fostului vicepreşedinte PNL Hunedoara, Alin Simota, aflat la data respectivă în arest la domiciliu. Descinderile au fost făcute într-un dosar de evaziune fiscală. Anchetatorii suspectează că banii ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008. Marţi după-amiaza, Alin Simota, dar şi alţi 12 suspecţi au fost aduşi la sediul DIICOT Alba Iulia pentru audieri, iar seara Simota a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore.

Citeşte şi Alin Simota, reţinut de procurorii DIICOT Alba Iulia, în urma audierilor. Este acuzat de EVAZIUNE FISCALĂ de 1 milion de euro

Pe 6 august, Tribunalul Alba judecat propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a trei inculpaţi, acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat şi instigare la evaziune fiscală.

Tribunalul Alba a respins propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia privind arestarea preventivă pentru 29 de zile pentru Alin Simota şi alte două persoane (D.G. şi T.I.).

Tribunalul Alba a dispus faţă de Simota măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile şi respectarea unor obligaţii prevăzute de lege.

“Instanţa atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a  măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura luată se poate înlocui cu măsura arestării preventive”, transmit reprezentanţii Tribunalului.

Pentru ceilalţi doi inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, iar competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Comunicatul DIICOT: “Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, având suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală.

În data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist.

Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inculpat Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea Atomis Internaţional Prod SRL, Simar SRL, Atomis Energie SRL, Elco Invest Consult SRL, precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale.

În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Simota Alin era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate.

Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Mihaela Preda (juristă), Natalia Mariana Panduru, Flavia Drăghici (angajată ca economist la firmele lui Alin Simota) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Alin Simota, pe durata comiterii  faptelor),

Gheorghe Dragomir şi Gheorghe Raul Pintilie (oameni de încredere ai lui Alin Simota, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme).

La această grupare infracţională au aderat ulterior Mihai Andrei Grozea şi Dorin Smădoi.

Prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor Atomis Internaţional Prod SRL și Simar SRL, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei (viramente bancare către Lubrex Company SRL şi Muri Building SRL efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).

Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat.

Totodată parte din facturiile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Alin Simota.

Cu privire la suma de 2.111.102,89  lei virată din contul Simar SRL în contul Muri Building SRL în baza unor facturi fictive, este de menţionat că o parte din această sumă  – 195.000 lei – a fost virată ca sponsorizare în contul Clubului Sportiv Jiul Petroşani,  controlat tot de inculpatul Alin Simota. Operaţiunea reprezintă o formă clasică a infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, banii proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare.

De asemenea, în perioada 2007-2008, Lubrex Company SRL prin administratorul său, la solicitarea inculpaților Gheorghe Dragomir şi Gheorghe Raul Pintilie, a achiziţionat cu file cec fără acoperire, în repetate rânduri, materiale de construcţii care au ajuns direct la firmele inculpatului Simota Alin, fără ca furnizorii să fie plătiți, astfel că aceștia au fost prejudiciați cu suma totală de 278.963,25 lei.

Din probele administrate în dosar mai rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații Alin Simota și Dorin Smădoi – administratorul interpus al Simar SRL, aflată în pragul insolvenței – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Județean în contul Simar SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obține transferul acestor bani, inculpații au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor  septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 și februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au dispus, în data de 5 august, reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Alin Șimota, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și instigare la spălare de bani, instigare la înşelăciune. Aceeași măsură a fost luată și față de inculpații Dragomir Gheorghe și Tocilă Ion.

Totodată, față de alți șase membri ai grupării – Preda Mihaela, Panduru Natalia Mariana, Draghici Flavia, Smădoi Florin, Grozea Mihai Andrei și Pintilie Gheorghe Raul  – procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

În data de 6 august, cei trei reținuți au fost prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba a dispus măsura arestului la domiciliu față de Alin Simota, iar pentru ceilalți doi reținuți a dispus măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au contestat soluția dispusă de instanță, menținându-și astfel cererea de arestare preventivă a celor trei persoane reținute.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax