Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UDMR a decis oficial retragerea de la guvernare. Declaraţiile liderului Kelemen Hunor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali

Publicat

kelemen_hunorUDMR a decis oficial ieşirea de la guvernare. Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR a luat această hotărâre sâmbătă, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar trei voturi „împotrivă” şi şapte abţineri. Propunerea în acest sens a fost formulată de Consiliul Permanent al formaţiunii în 27 noiembrie.

Votul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), întrunit sâmbătă la Târgu Mureş, a avut loc după mai mult de trei ore în care delegaţii au dezbătut subiectul ieşirii UDMR de la guvernare, aşa cum a propus Consiliul Permanent al formaţiunii în 27 noiembrie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în discursul ţinut în deschiderea CRU, că în urma unei analize interne s-a ajuns la ideea ca formaţiunea să iasă de la guvernare, propunerea Consiliului Permanent al formaţiunii constituind „o premieră”.

La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, şi-a îndemnat colegii să fie mândri de cei 25 de ani de activitate a Uniunii şi să le mulţumească colegilor care au renunţat la foarte multe în urmă cu nouă luni, „s-au dus la Bucureşti şi au reprezentat interesele maghiarilor şi ale României”.

El a precizat că în momentul de faţă lucrează, în diverse instituţii centrale, 110 persoane din partea UDMR.

„Eu am fost acolo. Haideţi să nu ne fie ruşine de ce am făcut acolo. Am avut realizări. Toată lumea ştie ce am realizat. Să nu vină nimeni şi să oprească programe. De două săptămâni încercăm să le explicăm guvernanţilor că încercăm să păstrăm un număr cât mai mare de membri (UDMR) care se află în diferite instituţii, să nu fie daţi afară, că lucrează bine”, a spus Borbely, subliniind că reprezentanţii Uniunii trebuie să discute şi să menţină o relaţie corectă cu guvernele.

Printre puţinii oponenţi ai ieşirii de la guvernare s-a numărat consilierul premierului pentru minorităţi, Frunda Gyorgy, care a apreciat că ieşirea de la guvernare ar fi o decizie greşită, argumentând că, din Guvern, se pot face mai multe pentru comunitatea maghiară.

El a subliniat că, deşi UDMR vrea să iasă de la guvernare, liderii formaţiunii au anunţat deja că vor susţine Guvernul, ceea ce reprezintă o poziţie destul de incertă.

Preşedintele CRU, Biro Rozalia, a anunţat că, în urma votului CRU, majoritatea a votat pentru ieşirea de la guvernare, înregistrându-se doar trei voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.

UDMR a decis în 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, ieşirea de la guvernare, recomandarea fiind supusă validării Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), întrunit sâmbătă la Târgu Mureş.

Cabinetul Ponta 3 este cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că „guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc”, atrăgând atenţia că formaţiunea nu poate guverna dacă riscă să nu intre în Parlament peste doi ani.

În faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, acesta a spus că anul 2014 a consemnat mai multe premiere pentru Uniune, printre care faptul că la începutul anului a decis să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare alături de PSD, iar după nouă luni Consiliul Permanent a propus ieşirea de la guvernare.

„Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am încercat să facem acest lucru, ţinând seama că majoritatea votanţilor noştri au susţinut intrarea la guvernare. Şi azi consider că a fost o decizie corectă acea propunere. Consiliul Permanent a decis, după nouă luni, să propună ieşirea de la guvernare. E nevoie de o explicaţie”, a spus Kelemen Hunor.

El a arătat că un politician poate face două greşeli: să nu asculte vocea votanţilor, respectiv să asculte exclusiv ce spun cetăţenii, întrucât „nu poate să-i mulţumească pe toţi”.

“Ascultând vocea votanţilor noştri, am considerat că decizia cea mai bună e ieşirea de la guvernare. Am considerat că e bine să luăm decizia, luând în considerare şi sondajele de opinie. În turul II au participat mai mulţi maghiari decât în primul, chiar dacă niciun candidat nu a avut un mesaj pentru etnicii maghiari. (…) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. Trebuie văzut că s-a mişcat un strat de votanţi pe care nici noi, nici un alt candidat maghiar n-a reuşit să-i mobilizeze. Ei nu cred în noi. Doare, dar trebuie să vedem asta. S-a redus drastic numărul celor care cred în această guvernare şi care cred că trebuie să continuăm. Nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna, dacă riscăm peste doi ani intrarea în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că Guvernul are majoritate şi fără UDMR, a cărei principală „obligaţie” trebuie să rămână reprezentarea intereselor comunităţii maghiare în Parlament.

El a subliniat că „UDMR trebuie să-şi continue propria cale”, adăugând că „opoziţia acum nu doreşte să guverneze” şi unii reprezentanţi ai acesteia au încercat chiar să îi convingă pe liderii Uniunii să rămână la guvernare.

A menţionat că UDMR crede în respectarea drepturilor minioritare şi trebuie să continue eforturile şi lupta pentru identitate.

„După 25 de ani, chiar dacă am aderat la UE, nu înseamnă că putem renunţa la instituţii ale reprezentanţei noastre. Am putut vedea că ne putem baza doar pe noi. Trebuie să căutăm în continuare alternativele comune. (…) În timp ce, ca aliaţi NATO, în UE creăm poziţii puternice şi avem un preşedinte german, în România se întâmplă astfel de lucruri, sunt sacificii colaterale. Procurorii împuşcă de două ori, după care te întreabă dacă ai supravieţuit. (…) Nu putem fi sacrificii colaterale, după 25 de ani. Maghiarii au susţinut valorile despre care am crezut că ne garantează viitorul comunităţii noastre. E nevoie de o restructurare. Nu e suficient să credem într-o reprezentanţă politică puternică, trebuie să creadă în asta fiecare maghiar din România”, a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a subliniat că „datoria” reprezentanţilor Uniunii este de a consolida şi reda această credinţă celor care şi-au pierdut-o, atrăgându-le atenţia că trebuie să fie „credibili şi atractivi din punct de vedere politic”, „flexibili şi înţelegători”, întrucât „şi lumea se schimbă în jurul nostru”.

„Alianţa noastră trebuie regândită. Nu trebuie să renunţăm la ea, alegătorii noştri trebuie să ne vadă ca un aliat, ca un partener de încredere. Mai avem timp până la Congres să ne gândim la aceste lucruri şi să dăm răspunsuri credibile. Trebuie să mergem mai departe şi să construim pe aceste valori”, a conchis Kelemen Hunor.

Înaintea şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen a declarat că „prefecţii, primind instrucţiuni, au început o luptă împotriva plăcuţelor trilingve şi a tot ce e maghiar”.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax