Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultima etapă din examenul de Bacalaureat, sesiunea a doua. Patru elevi eliminaţi la Centrul de examen „HCC” Abrud

Publicat

Dintre cei 1.366 de elevi din județul Alba care s-au înscris pentru a susține ultima probă scrisă, cea de alegere potrivit profilului şi specializării, la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, doar 1.002 s-au prezentat la sălile de concurs.

La Centrul de examen de la Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, patru elevi au fost eliminați din testare, pentru că au intrat în sală cu fițuici sau telefoane mobile.

În funcţie de profil, probele s-au organizat diferenţiat, la alegere între anumite discipline: pentru cel umanist – geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie; pentru profilul real – fizică, biologie, chimie sau informatică: profilul servicii – geografie, logică, psihologie sau economie; cel de resurse naturale şi protecţia mediului sau tehnologic – fizică, biologie sau chimie; profilurile artistic, pedagogic, educaţie fizică si sport şi profilul teologic: geografie, logică, psihologie, economie sau filosofie.

La nivelul judeţului, examenul s-a desfăşurat în 6 centre: Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Colegiul Național „Titu Maiorescu” – Aiud, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia,  Grup Școlar „Timotei Cipariu” Blaj și  Grup Școlar „Horea,Cloșca și Crișan” Abrud. În Alba sunt două centre de corectare a lucrărilor, unul organizat la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și altul, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.

Subiectele au fost de nivel mediu, însă se poate spune că au putut pune „probleme” candidaţilor care nu au acumulat cunoştinţe la orele de curs.

La Geografie, spre exemplu, candidaţilor li s-a solicitat să numească mai multe state din Europa marcate pe hartă, precum şi oraşe şi să completeze fraze de genul:

„Statul Vatican se află pe teritoriul oraşului-capitală marcat pe hartă cu numărul…” sau „Capitala statului marcat pe hartă cu litera H se numeşte…” .

Au urmat puncte de identificare a celui mai mare oraş-capitală, ca număr de locuitori din Europa, de marcare a Munţilor Balcani pe hartă. Alte întrebări au vizat prezentarea unei cauze pentru fenomenul de îmbătrânire a populaţiei Europei şi un factor ce a determinat formarea reliefului glaciar în Alpii Scandinaviei.

La subiectul nr. II, au fost cerute identificări pe harta României a unor oraşe, râuri, tipuri de relief şi vegetaţie şi expuneri scurte despre factori ce au determinat cultivarea viţei de vie şi amplasarea termocentralelor în anumite zone.

Următoarele subiecte au cuprins cerinţe privind nivelul de precipitaţii în anumite perioade din an; enunţarea a patru oraşe, un nume de fluviu, forme de relief şi climă din Regatul Marii Britanii şi Irlandei de Nord; o problemă de calcul a densităţii populaţiei pe un tabel dat şi prezentarea cauzelor distribuţiei inegale a reţelei de trafic feroviar şi rutier în Europa.

La Biologie:

Subiectul I

La primul punct, de completat spaţiile libere în fraza: „Urechea … comunică cu … prin trompa lui Eustachio.”

La punctul B, s-a cerut numirea a două exemple de animale vertebrate.

Punctul C – întrebări cu variante de raspuns:

1. Boală a sistemului nervos central la om este:

a) ateroscleroza

b) astmul bronşic

c) litiaza urinară

d) scleroza în plăci.

2. Apartin regnului Animale:

a) algele

b) bacteriile

c) insectele

d) monocotiledonatele

3. Ureterele:

a) au formă de pâlnie

b) conţin nefroni cu glomerul

c) sunt conducte genitale masculine

d) se continuă cu vezica urinară

4. Fotosinteza

a) are loc în celulele animalelor nevertebrate

b) constă în sinteza de substanţe minerale

c) necesită prezenţa pigmenţilor asimilatori

d) reprezintă modul de nutriţie specific fungilor

5. Retina este:

a) componentă a sistemului optic

b) înveliş extern al globului ocular

c) lentilă convergentă

d) sediul receptorilor vizuali.

Punctul D. Determinarea afirmaţiilor ca fiind adevărate sau false:

  1. Ovarele conţin numeroase tuburi seminifere.
  2. Ficatul, pancreasul, glandele salivare sunt componente ale tubului digestiv al mamiferelor.
  3. Mediul poate influenţa ereditatea organismelor.

Subiectul al II-lea:

Punctul A: mai multe cerinţe privind tipurile şi compoziţia sângelui.

Punctul B: Problemă cu subiect încrucişare două soiuri de petunii.

Subiectul al III-lea:

Punctul 1: mai multe cerinţe privind diviziunea celulară

Punctul 2: Respiraţia aerobă – mamifere; mai multe subpuncte, printre care un minieseu „Mecanismul ventilaţiei pulmonare”.

Situaţia probelor precedente şi afişarea rezultatelor

Reamintim că, la testarea scrisă de Limba şi literatura română s-au înscris 1.242 de elevi, dintre care doar 1.010 s-au prezentat la examen. Evaluarea nu a fost una lipsită de peripeţii, cei care au încercat să se inspire pentru a promova fiind sancţionaţi. Trei elevi au fost eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi că au copiat, iar şi de această dată metodele preferate de tineri au fost tradiţionala fiţuică şi telefonul mobil.

Dintre cei 123 de cadidaţi care au susţinut examinarea orală la Limba şi literatura română, 65 au obţinut calificativul „mediu”, 39 „avansat” şi 19 tineri au fost certificaţi cu nivel de cunoştinţe „experimentat”.

După testarea de la română a urmat examenul la limba maternă. Singurul centru de examinare a fost la Colegiul Național „Titu Maiorescu„ din Aiud, unde au susținut această probă 7 elevi din cei 8 înscriși.

Penultima probă de examen a fost cea la matematică  sau istorie. Dintre cei 1.753 elevi înscrişi la proba de matematică, doar 1.409 s-au prezentat la examen, iar trei candidaţi de la Abrud au fost prinşi cu surse de inspiraţie şi au fost eliminaţi. La Istorie s-au înscris 40 de elevi, dintre care doi au absentat.

Rezultatele examenului vor fi afișate duminică, 4 septembrie, până la ora 16.00. Imediat după afișare, se pot depune contestațiile. Acestea se pot depune la centrele de examinare  până seara, la ora 20.00. Luni și marți, lucrările contestatarilor vor fi recorectate, rezultatele finale fiind afișate miercuri, 7 septembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax