Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ultima sâmbătă dinaintea Postului Paștelui. Bărbații nu lucrează, iar femeile nu cos. Tradiții și obiceiuri

Publicat

biserica

Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe 25 februarie Sâmbăta albă, ultima sâmbătă dinainte de Postul Paștelui. În această zi, se spune că nu e bine să te speli pe cap și nu se toarce.  În Sâmbăta albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești.

Se împart colăcei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru ca cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume.

Se mai spune că în Săptămâna albă nu se toarce, ca să nu se facă peste an viermi în fructe. De asemenea, ca să nu-ți albească părul și să nu orbești, nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățică de brânză.

Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști.

Calendar creștin ortodox. Ce sfânt sfărbătorim pe 25 februarie
Pe 25 februarie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Tarasie.

Sfântul Tarasie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 25 februarie, s-a născut la Constantinopol, în prima jumătate a secolului al VIII-lea, într-o familie influentă din capitale imperiului, urmând tatălui său în înalte funcții publice din administrația bizantină.

În anul 784, a fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina. Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780) — prigonitor al iconodulilor (apărători ai icoanelor), în dorința de a pune capăt tulburărilor și de a restabili dogma dreptei credințe.

Instalat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat un mare sinod, invitând toate bisericile patriarhale și biserica Romei. Este vorba despre Sinodul VII Ecumenic ținut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele și-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.

Patriarhul Tarasie a păstorit până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dddd

    duminică, 26.02.2017 at 19:42

    Ma uitam acum intr-un calendar si stupoare: pe data de 25 februarie si crestinii greco -catolici il sarbatoresc pe Sf. Tarasie al Constantinopolului.
    Stupoare 2: si pentru greco-catolici este tot ultima sambata inainte de inceperea Postului Mare, adica Sambata alba.
    Dar neah…noua ne place sa tragem spuza doar pe turta noastra.
    Asta zi ortodocii sarbatoresc, maine ortodocsii sarbatoresc etc. Ei sarbatoresc totul, greco-catolicii nu sarbatoresc nimic, chiar daca au in proportie de 90% acelasi calendar.
    Imi place echidistanta celui care a scris articolul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax