Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ultimele detalii ale Marii Uniri din 1918 au fost stabilite la Hotelul „Hungaria” din Alba Iulia. Ce s-a întâmplat cu imobilul care a „trăit” istorie

Publicat

hotel_hungaria_ilustrata_1919_19496200 Ultimele detalii ale Marii Uniri au fost stabilite, de delegaţii la Marea Adunare de la Alba Iulia din decembrie 1918, într-un hotel care se numea atunci „Hungaria”. Locaţia a devenit ulterior „Dacia”, apoi „Apulum” şi hotelul a fost demolat ulterior de comunişti, pentru că „deranja” planurile de extindere a oraşului.

La 30 noiembrie 1918, deputaţii şi delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au hotărât, la Hotelul „Hungaria”, condiţiile Marii Uniri de la 1 Decembrie şi programul Marii Adunări Naţionale.

Potrivit istoricilor, Hotelul „Hungaria” din Alba Iulia a fost ales pentru a găzdui delegaţii importanţi şi întâlnirile de pregătire a evenimentului, pentru că oferea cele mai bune condiţii de cazare ale vremii şi a contat şi numele.

Hotelul „Hungaria” a fost construit în 1887, iar după 1 Decembrie 1918 numele a fost schimbat în „Dacia”. La începutul secolului XX, hotelul avea un restaurant, o cafenea şi o sală de întâlniri care găzduia cele mai importante evenimente din oraş. De asemenea, zona în care se afla hotelul era principalul spaţiu de promenadă pentru localnici.

După instaurarea comunismului, Hotelul „Hungaria”, care devenise între timp „Dacia”, şi-a schimbat numele în „Apulum”. În anii ’80, a fost demolat, pentru că nu se mai încadra în planurile conducătorilor comunişti de la acea vreme ai oraşului.

Acum, în zona în care a existat Hotelul „Hungaria” sunt blocuri de locuinţe şi sediile unor bănci şi firme. Singurul lucru care mai aminteşte de fostul Hotel „Hungaria” este o plachetă amplasată de către administraţia locală din Alba Iulia şi de o organizaţie patriotică pe una dintre clădirile construite după demolarea acestuia.

Hotelul „Hungaria” apare în relatări privind evenimentele din 1 Decembrie 1918. Într-una dintre ele, corespondentul ziarului „Aradi Kozlony” în România scria: „Trenurile speciale pline până la refuz, ce sosesc din jumătate în jumătate de oră, varsă o lume imensă în Gara Alba Iulia. Sânt delegaţii români formaţi din ţărani, preoţi şi intelectuali de la oraşe, care vin să ia parte la Marea Adunare Naţională a românilor din Ardeal şi din celelalte teritorii ale Ungariei. Delegaţii diferitelor sate româneşti intră în horă şi fluturând steaguri tricolore, cântând imnuri patriotice şi manifestând entuziasm pentru România Mare. Ordinea la Alba Iulia este menţinută de ostaşii fostului regiment 33 infanterie, încadraţi în Garda Naţională Română de sub comanda maiorului Alexandru Vlad”.

Alte descrieri: „Conducătorii românilor s-au consfătuit azi toată ziua pentru a pune la punct cât mai bine programul zilei de mâine. Consfătuirea fruntaşilor a avut loc în încăperile de la etaj ale Hotelului «Hungaria». Conducătorii Consiliului Naţional Român au fost cazaţi aici şi consfătuirile, cu mici întreruperi, au ţinut până târziu după miezul nopţii. Piaţa din faţa Hotelului «Hungaria» geme de lumea care aşteaptă sfârşitul şedinţelor. Cafeneaua şi restaurantul hotelului sânt pline până la refuz. Peste tot o veselie debordantă, muzica ţigănească, cântece patriotice, dansuri naţionale. Orăşenii şi ţăranii dansează împreună jocurile româneşti”, scria acelaşi corespondent. După ce şi-au ţinut şedinţele pregătitoare la Hotelul „Hungaria”, în 1 Decembrie delegaţii s-au îndreptat către Sala Unirii, devenită o clădire simbolică pentru Marea Unire.

sala uniriiClădirea Sălii Unirii din Alba Iulia era în 1918 cazină militară – o sală de festivităţi – care aparţinea garnizoanei Regimentului 50 Infanterie al Armatei Austriece şi fusese ridicată între 1898-1901, pe locul unei foste ospătării. Este locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, având valoarea unui simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.

Pe lângă importanţa de nivel naţional, Sala Unirii este în acelaşi timp un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar accesul este gratuit, persoanele interesate să o viziteze fiind scutite de plata unui tarif.

Vezi şi FOTO-DOCUMENT: „Pașapoartele“ cu care au intrat în Sala Unirii delegații veniți la Alba Iulia în 1918

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dorinteodor

    marți, 01.12.2015 at 21:14

    poate cineva se gindeste sa reconstruiasca restaurantul-hotel DACIA pe spatiul viran (parcarea) din apropiere. ar fi un semn ca incepem sa intram in normalitate. in lumea civilizata se corecteaza aberatiile facute de iresponsabili iar orasele sint pastrate asa cum au fost ele in decursul istoriei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax