Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un dosar DNA Alba Iulia, cu prejudiciu calculat la peste 11 milioane de euro, anulat. Gelu Iancu și foşti angajaţi, achitați de Tribunalul Alba

Publicat

tribunal Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, prin care a fost dezincriminat parţial abuzul în serviciu, face să ”cadă” un dosar important instrumentat de DNA Alba Iulia, cu prejudiciu calculat la peste 11 milioane de euro. 27 inculpaţi, printre care afaceristul Gelu Iancu şi foşti angajaţi ai acestuia şi ai BCR, au fost achitaţi la Tribunalul Alba. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel.

Hotărârea Tribunalului Alba a fost pronunţată în 6 martie 2017, iar achitarea celor 28 inculpaţi are la bază decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Parchetul poate formula contestaţie la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpaţii sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, iar o parte au fost trimişi în judecată şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălarea banilor.

Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu se mai poate pedepsi penal doar dacă se constată încălcarea unui act normativ cu rang de lege, respectiv ordonanţă, ordonanţă de urgenţă sau lege. În acest dosar, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru că au încălcat norme şi instrucţiuni de lucru în vigoare – Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate.

”În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpaţii: – Conţan Cosmin-Mihai, Bontaş Ioana-Cozmina, Tibrean Carla-Gabriela, Surdea Ramona-Aurora, Holtinger Aurica, Ispas Cornelia, Constantinescu Cristina-Magdalena, Lişman Maria pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. art. 309 C.pen. şi art. 5 C.pen. În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpatul Cacoveanu Paul-Marius pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpata Guţiu Floarea pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpaţii: Iancu Aurel-Gelu, Jurcă Gheorghe-Liviu, Hădărugă Ioan-Cosmin, Hădărugă Marcela-Elisabeta, Buda Mihai-Dan, Brătima Nicolae, Soare Radu, Mărginean Vasile, Vlas Vasile, Pop Crinela-Cătălina, Naghiu George-Sebastian, Jurj Horaţiu-Mircea, Stere Ionuţ-Gabriel, Câmpean Cosmin, Iancu Maria-Simona pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen”, astfel arată minuta deciziei publicată pe site-ul Tribunalului Alba.

Instanţa a decis să menţină sechestrele impuse de procurori pe bunurile inculpaţilor, până la o hotărâre definitivă. Cei 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în iulie 2014 pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a omului de afaceri Gelu Iancu.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat. Instanţa de judecată de la Tribunalul Alba a decis, totuşi, să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar în care vor fi judecaţi 17 dintre inculpaţi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Alba au fost vizați 28 inculpați, printre care se află şi angajaţi ai BCR, Sucursala Alba, la data faptelor.

Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice angajaţii BCR Alba Iulia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu în patrimoniul unităţii bancare.

Cele 56 de credite au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false, potrivit surselor citate.

Ulterior, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, sumele au fost supuse unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în „relaţii” comerciale, le datorau unităţii bancare.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului. Dosarul este judecat pe fond la Tribunalul Alba.

„Banca este cea care a sesizat organele de cercetare prin formularea şi depunerea unei plângeri penale încă din anul 2010, faptele în cauză fiind depistate ca urmare a verificărilor interne efectuate de echipa specializată, ceea ce demonstrează toleranţă zero faţă de astfel de fapte. Pe parcursul cercetărilor penale BCR a acordat tot sprijinul autorităţilor pentru aplicarea măsurilor legale. Dosarul se află în prezent pe rolul instanţei. Până la finalizarea procesului banca îşi va menţine aceeaşi conduită”, se afirmă într-un comunicat al băncii.

Procurorii anticorupţie au dispus în 10 iulie 2014, trimiterea în judecată a şapte directori ai BCR Alba Iulia, doi asistenţi relaţii corporate ai sucursalei (la data respectivă) şi alte 20 de persoane, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi spălare de bani, după ce au acordat, respectiv obţinut, 56 de credite, creând băncii un prejudiciu de peste 11,3 milioane de euro. AICI, mai multe detalii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax