Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un ofiţer de la IPJ Alba a prezentat în Franţa rezultatele în dosarul “Aurul dacilor”. Simpozion privind traficul ilicit şi furtul de bunuri culturale

Publicat

50637-bratari-daciceUn poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, ofiţer specialist în protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, a participat în perioada 11-13 martie, la Simpozionul Internaţional de la Lyon, Franţa, cu tema “Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi”. Ofiţerul a prezentat detalii din dosarul “Aurul dacilor”.

În intervalul 11-13 martie a.c., la sediul Secretariatului General al INTERPOL, din Lyon, Franţa a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi.

La simpozion au fost prezenţi ofiţeri delegaţi din peste 50 de ţări, respectiv 5 continente, reprezentanţi ai unor organisme internaţionale implicate în combaterea şi monitorizarea traficului de bunuri culturale: ONU, UNESCO, UNDOC, ICOMOS, ICOM, ale ONG-urilor ARGOS, Art Loss Register, precum şi reprezentanţi ai unor case de licitaţii şi ai Asociaţiilor Naţionale ale Anticarilor.

În cadrul lucrărilor simpozionului, comisarul şef Marius Ciuta de la IPJ Alba a prezentat o sinteză a experienţei structurilor judiciare româneşti în dosarul “Aurul dacilor”, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Citeşte şi Augustin Lazăr: 11 brăţări dacice furate, în urmărire prin Interpol şi FBI. Unele dintre ele, expuse la case de licitaţii. Alte artefacte în circuitul „spălarea trecutului”

Au fost prezentate premisele care au favorizat braconarea şi sustragerea de artefacte arheologice din siturile protejate de lege, căile pe care s-a dezvoltat traficul ilicit al acestora, actorii acestui fenomen, reacţia forţelor judiciare, strategiile şi metodele de investigare, colaborarea cu structurile implicate în recuperarea bunurilor dar şi a informaţiilor legate de aceste bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional.

De asemenea, au fost prezentate rezultatele obţinute şi perspectivele legate de stoparea acestui fenomen şi recuperarea bunurilor aflate în urmărire naţională şi internaţională.

Pentru participarea ofiţerului la simpozion, s-a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Collegium XXI din Bucureşti, în virtutea Protocolului de colaborare cu Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax