Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un serviciu online de rezervare a denumirii unei societăți ar putea fi activ la sfârșitul acestui an, potrivit ONRC

Publicat

servicii online onrc Serviciul online de rezervare a denumirii unei societăți ar putea fi activ la finalul acestui an, astfel încât o persoană care va dori să înființeze o societate va putea să rezerve denumirea societății online, pentru o perioadă de 90 de zile, după ce va achita o taxă cu cardul, a declarat sâmbătă directorul general al ONRC, Silvia Călin-Mihalcea.

„În prezent, operațiunea de rezervare a denumirii societății se poate face și online, însă vorbim doar despre o depunere online, în spate aflându-se, ca și la ghișeu, factorul uman. Prin noul serviciu pe care îl vom lansa, se exclude prezența factorului uman. Practic, se va face această rezervare în mod automat 24 de ore din 24, online, și plata cu cardul. Dacă denumirea este disponibilă, se poate rezerva imediat pentru o perioadă de 90 de zile, după ce se achită taxa”, a menționat directorul general al ONRC.

Silvia Călin-Mihalcea a explicat că, în general, cei care vor să își înființeze o firmă, vin la registru cu trei denumiri, iar când ajung la ghișeu li se spune că nu sunt disponibile cele trei denumiri pe care și le-au propus inițial. Directorul general al ONRC consideră că, prin intermediul noului serviciu, „vor putea fi evitate momentele de așteptare”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Justiției, Alin Lucian Antochi, a declarat că unul dintre proiectele la care se lucrează în prezent presupune reducerea timpului parcurs din momentul în care o persoană vine la Registrul Comerțului pentru a înregistra o societate și până când va primi actele de înregistrare a firmei, durată estimată la 24 de ore.

„De exemplu, dacă astăzi cetățeanul se prezintă la ghișeu cu inițiativa de a deschide o societate comercială, actele de înființare să le poată avea în 24 de ore, adică a doua zi. Nu durează foarte mult nici în prezent, cred că vreo trei zile sunt, însă sper ca această măsură să reprezinte un semnal pozitiv pentru mediul privat și o invitație pentru cei care s-au gândit să deschidă o mică afacere. Suntem în proces de evaluare a acestui proiect în cadrul Ministerului Justiției, și dacă lucrurile merg cum trebuie, coroborat și cu celelalte inițiative de rezervare online a numelui, sperăm să reușim în acest an să implementăm această inițiativă”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Justiției.

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) organizează, sâmbătă, evenimentul ‘Porți deschise la Registrul Comerțului’, vizitatorii fiind informați asupra modului în care se derulează activitatea instituției.

Cei interesați au posibilitatea de a face un tur al registrului și de a vizita o expoziție de documente de arhivă (sec.XVIII-XX) și însemne ale breslelor meșteșugărești (sec.XVIII), expoziție organizată în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și cu Muzeul Național de Istorie a României. De asemenea, în premieră, va fi permis accesul în arhiva ORCT București și Ilfov, care conține un număr de 1.606.257 volume care corespund unui număr de peste 500.000 persoane fizice și juridice.

Oficiul Național al Registrului Comerțului este instituția publică, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Ministerului Justiției, finanțată integral de la bugetul de stat, a cărei activitate este reglementată de prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comerțului, republicată cu modificările și completările ulterioare.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax