Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(UPDATE) FOTO: 55 de familii IZOLATE din cauza zăpezii, în Munţii Apuseni. Trei localităţi de lângă Câmpeni, blocate de viscol

Publicat

Din cauza ninsorii, un număr de 55 de familii din localităţile Tomuşeşti, Certege şi Dric, ce aparţin administrativ de oraşul Câmpeni, în Munţii Apuseni au fost parţial izolate, de luni. Potrivit primarului oraşului Câmpeni, Călin Andreş, până marţia dimineaţa nu se putea ajunge în zonă cu niciun mijloc de transport. Se lucra pentru deszăpezirea drumului cu un buldoexacvator, freză şi alte utilaje ale DPL Alba.

Andreş a mai spus că sunt 6 copii care nu au mai ajuns la şcoală de luni, iar la alte persoane vârstnice care necesită îngrijiri medicale nu se poate ajunge cu ambulanţa.

În zonă s-a aflat şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer şi vicepreşedintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

UPDATE, ora 21.30: Și cel de-al treilea sat, Certege, a fost deblocat, după șase ore de intervenții.

UPDATE, ora 21.00: Două dintre satele înzăpezite au fost deblocate, Dric și Tomoșești. Cel mai probabil, într-o jumătate de oră accesul va fi deschis și la Certege.

UPDATE, ora 19.00: După aproximativ trei ore de intervenție, au fost deblocați primii 500 de metri. Utilajele puse la dispoziție de Drumuri și Poduri Locale și Secția Alba a Companiei Drumurilor Naționale nu au putut interveni, însă în prezent se lucrează cu un TAF și pompieri ISU, potrivit lui Florin Roman.

Primarul oraşului Câmpeni speră ca până marţi seara drumul să fie deszăpezit, astfel încât autorităţile să poată să ajungă la familiile izolate.

Potrivit ISU Alba, „pe fondul viscolului puternic din timpul nopţii de 9 spre 10 decembrie și din dimineața zilei de 10 decembrie, pe DC 96 Cîmpeni – Tomușești s-au format troiene de zăpadă care măsoară 1,5-2 metri, pe o lungime de aproximativ 1 km.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Cîmpeni s-a întrunit în şedinţă extraordinară în data de 10.12.2013, pentru analizarea situaţiei apărute pe DC 96 între localităţile Cîmpeni şi Tomuşeşti. În urma şedinţei s-a cerut suplimentarea de forţe.

Astfel, preşedintele CJSU Alba a dispus deplasarea pentru intervenţie a forţelor şi mijloacelor necesare de la ISUJ Alba – Pichetul de pompieri Cîmpeni – 20 de subofiţeri care vor intervenii cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi), Drumurile Judeţene Alba şi Direcţia Silvică Alba care vor intervenii cu 2 TAF-uri şi 1 buldoexcavator.

În urma evoluţiei situaţiei operative, prefectul judeţului, Gheorghe Feneşer şi Grupa Operativă a ISUJ Alba se deplasează în zonă pentru evaluarea situației și coordonarea acțiunilor întreprinse.

Din primele date, localităţile Tomuşeşti, Certege şi Dric sunt izolate din punct de vedere al transportului auto. În aceste localităţi se găsesc 55 de familii (aproximativ 125 de persoane) care se afla în locuințele proprii. În cele trei sate nu sunt persoane bolnave sau care să necesite evacuarea de urgență.

Nu s-au înregistrat probleme în ce privește alimentarea populației cu energie electrică.”

Prefectul Gheorghe Feneșer: „Echipajele de intervenţie lucrează susţinut pentru deblocarea cât mai rapidă a drumului”

Din pricina vântului puternic care a viscolit zăpada, azi-noapte, 4 sate din zona Apuseni au rămas izolate. Drumul către localităţile Certege, Dric, Tomuşeşti şi Borleşti a fost blocat pe o porţiune de aproape 4 km, în unele locuri stratul de zăpadă depăşind înălţimea de 2 m. 55 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 120 de persoane, au rămas izolate, iar primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş, a informat atât prefectul cât şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la evenimentele din noaptea trecută.

Prefectul Gheorghe Feneşer a contactat societatea de distribuţie a energiei electrice, iar problemele cu reţeaua de curent au fost rapid remediate. Totodată, prefectul judeţului Alba a dat ordin ca un echipaj de intervenţie al ISU Alba să se deplaseze în zonă pentru deblocarea drumului şi restabilirea accesului către cele trei localităţi. În acelaşi context, prefectul Gheorghe Feneşer a cerut sprijinul ROMSILVA care a pus la dispoziţie un TAF, iar dacă situaţia o impune, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale se va alătura acţiunilor de deblocare a drumului cu un utilaj multifuncţional care se află deja în zona cu probleme. În acest moment, echipajele de intervenţie acţionează pentru degajarea drumului, greu accesibil, care traversează o vale. Primăria oraşului Cîmpeni a pus la dispoziţie un buldoexcavator, autorităţile locale şi judeţene, cărora li s-au alăturat şi voluntari, lucrând cot la cot pentru eliberarea căilor de acces.

„Drumul blocat de ninsoare care asigură legătura către cele patru sate s-a aflat în aceeaşi situaţie şi în luna decembrie a anului trecut, când a nins extrem de mult. Din cauza faptului că este foarte îngust şi trece printr-o vale, intervenţiile de deblocare pot fi făcute doar cu TAF-uri şi buldoexcavatoare, utilaje pe care le avem la dispoziţie, prin grija primăriei şi a ROMSILVA. Se lucrează într-un ritm susţinut şi sper, în aceste condiţii, că drumul va fi deblocat cât mai repede. Din fericire, problemele la reţeaua de energie electrică nu au fost mari şi s-au rezolvat rapid, încă de azi dimineaţă. În acest moment, aşteptăm să sosească cele peste 100 de pâini, pentru care am insistat personal, în aşa fel încât fiecare familie să primească 2 pâini. Până la rezolvarea acestei situaţii, e datoria noastră să avem grijă de oamenii de aici”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Starea drumurilor în Alba: Peste 100 de tone de material antiderapant folosit pentru combaterea poleiului pe şoselele din judeţ | Alba24

  2. Pt satenii inzapeziti

    miercuri, 11.12.2013 at 11:38

    O parte din alesii d-voastra erau prea preocupati cu sarbatorirea victoriei impotriva legii minelor si au uitat de problemele voastre!

  3. maria

    miercuri, 11.12.2013 at 18:35

    multa bafta in lupta cu zapada.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax