Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veniturile suplimentare pentru care s-au reținut contribuții de asigurări sociale, recunoscute la pensie. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

senat 2 Mai mulți parlamentari propun ca veniturile în plus, pentru care beneficiarii au plătit, de-a lungul, contribuțiile sociale la stat, să fie recunoscute în baza de calcul a pensiilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 octombrie. Aceasta prevede recunoașterea punctajelor lunare ale veniturilor suplimentare, pe lângă salariile și sporurile cu caracter permanent, în baza de calcul a pensiilor. Este vorba despre venituri aferente funcției/funcțiilor secundare, care vor fi dovedite cu adeverințe eliberate de unitățile angajatoare, dacă pentru aceste venituri au fost achitate contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale.

“În prezent, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a cumulat două funcții, la stabilirea punctajelor anuale se utilizează salariile brute sau nete, după caz, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare funcției de bază. În mod injust, acest mod de calcul nu ține cont de funncția/funcțiile secundare și de contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale”, susțin inițiatorii, un grup de parlamentari de la PNL, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit proiectului, la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare, precum și veniturile pentru care s-au reținut contribuții de asigurări sociale aferente funcției/funcțiilor secundare.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax