|

Veşti bune pentru românii care se vor trata în afara ţării. Cheltuielile medicale în străinătate pot fi decontate după noi reguli

bilete de tratamentVeşti bune pentru românii care vor să apele la sistemele medicale din alte ţări, membre ale Uniunii Europene. Aceştia scapă de obligativitatea anumitor documente pentru dosarul medical, printre care: biletul de internare şi prescripţia medicală. În plus, traducerea actelor necesare pentru va trece în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit Hotărârii pentru aprobarea normelor metodologice, privind asistenţa medicală transfrontalieră, pacienţii nu trebuie să mai prezinte: confirmarea scrisă din partea furnizorului de servicii medicale, documentul eliberat de punctul naţional de contact şi nici biletul de internare sau prescripţia medicală.

Cât despre traducerile autorizate, acestea vor fi de acum încolo responsabilitatea CNSAS-ului.

Pentru a obține efectiv banii, asiguratul, un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau o persoană împuternicită de acesta depune o solicitare scrisă la casa de asigurări, însoțită de documentele justificative (indiferent de limba în care sunt redactate) și care constau, potrivit HG nr. 304/2014, în următoarele:

– orice document medical (în copie), “din care rezultă că asiguratul a beneficiat de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, datat şi asumat de către cadrul medical care l-a acordat“;

– documente de plată “din care să rezulte că serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale au fost achitate integral de asigurat, de un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau de către o persoană împuternicită de acesta, nivelul tarifelor/preţurilor distinct pentru fiecare serviciu medical, medicament, dispozitiv medical, inclusiv data achitării acestora“.

De asemenea, legea solicită îndeplinirea următoarelor condiții pentru ca solicitantul să poată cere rambursarea:

– asistența medicală pe care a primit-o să se regăsească printre prestațiile la care are dreptul conform legislației asigurărilor sociale de sănătate din România și care sunt decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu anumite excepții (spre exemplu, sunt exceptate tratamentele bolnavilor care necesită izolare sau internare obligatorie);

– serviciile, dispozitivele sau medicamentele să fi fost acordate într-un alt stat al UE, ca urmare a unei evaluări medicale efectuate de către un cadru medical din România, finalizată prin emiterea unui bilet de internare, respectiv a unei prescripții medicale (și care nu va mai fi necesară, după intrarea în vigoare a proiectului, așa cum am precizat mai sus).

sursa: realitatea.net

URL scurt: http://alba24.ro/?p=532534avatar Publicat de pe 26 noiembrie 2016 şi actualizat pe 25 noiembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, Sanatate.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Sasu Hani: Dimofte Cornelia…..Pentru cei care nu ştiu ( din cauza tinereţii …) şi pentru cei care nu vor...
  • Sasu Hani: ,,Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba a propus sancționarea conducerii...
  • Bomba Atomica: Primaru Hava e de vina ! tiganii il voteaza si el le da ajutoare sociale si ii apara de amenzi ! Cati...
  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI