Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Adolescentă din Mexic, la liceu în Alba Iulia. Paula Porras Sámano, îndrăgostită de Cetate

Publicat

YouTube video

Paula Porras Sámano este o adolescentă din orașul mexican Guanajuato, care de două luni învață la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Paula va petrece zece luni în România, ca parte a unui program al Rotary, denumit ”Youth Exchange Programme”, care încurajează și susține adolescenții să își petreacă un an de studiu pe un alt continent.

Pentru aproape 10 luni, Paula va trăi exact ca un adolescent român: va merge la școala din Alba Iulia, va învăța limba română și se va adapta unui stil de viață complet diferit de cel cu care era obișnuită în frumosul oraș din care vine, Guanajuato.

De când a venit, Paula este fascinată de Alba Iulia; spune că este impresionată de bogăția de informații pe care o primește, de nivelul cultural al celor cu care intră în contact și de prietenia cu care este întâmpinată. Singura ei neliniște este legată de venirea iernii. Deși așteaptă cu nerăbdare zăpada, frigul este cel care o îngrijorează. ”Iarna, la noi, este cum e aici, acum. Nu avem zăpadă”, spune Paula, care a auzit de la colegi despre temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

”Cred că România este foarte frumoasă. Cel mai important este că poți învăța foarte multe lucruri. Informația culturală este aici extraordinară. Oamenii sunt foarte inteligenți, foarte prietenoși și buni. Bineînțeles că îmi place Alba Iulia care este foarte liniștit și confortabil. Locul meu favorit este Cetatea” a spus Paula. După prima săptămână în care a putut vorbi cu familia locală în engleză, Paula a început învățarea limbii române.

Copii români trimiși pe alte continente

Cristina Voina este Chairman al Rotary pentru programul Youth Exchange Programme, pentru România și Republica Moldova. ”La ora asta, în districtul nostru 2241 România – Moldova avem 14 copii plecați în Australia, în Japonia, în Taiwan, în Statele Unite și Mexic… și veniți tot 14, din Japonia, Taiwan, SUA, Brazilia și Mexic. Este unul dintre cele mai frumoase programe, care aduce cele mai multe satisfacții” spune Cristina Voina. Feedback-ul, adaugă Cristina Voina, este foarte bun. ”Noi am văzut asta în fiecare an: diferența dintre copilul care pleacă și copilul care vine. Copilul care se întoarce acasă are cu mult mai multă siguranță, încredere în forțele lui că a reușit să supraviețuiască un an în străinătate (…) tinerii care au participat la acest program sunt niște oameni foarte echilibrați și deschiși” a adăugat Cristina Voina.

Despre ”Youth Exchange Programme”, se spune că ar fi apărut dintr-o glumă între doi rotarieni care nu mai știau cum să gestioneze relația cu copiii lor adolescenți și au decis să îi schimbe pentru un an.

Reguli… ca acasă

Președintele Clubului Rotary Alba Iulia, Ilie Sbuciumelea, spune că nu este obligatoriu ca părinții unui tânăr care participă la acest program să fie membri ai clubului Rotary, însă sunt totuși câteva condiții pe care acesta trebuie să le îndeplinească pentru a fi susținut: să dorească acest lucru, familia sa să fie de acord, să aibă rezultate bune la școală și să fie capabil să facă față șocului cultural la care va fi supus.

Totodată trebuie să își asume respectarea unor reguli în țara de adopție: să nu conducă mașină, să nu consume alcool, să nu consume droguri și alte câteva reguli pe care în mod normal i le-ar impune părinții dacă ar sta acasă. De asemenea, adolescenții care participă la aceste schimburi nu au voie să se îndrăgostească de adolescenți din țările în care merg, aceasta fiind considerată o problemă greu de gestionat chiar și de către părinții naturali.

Costurile pe care trebuie să le suporte familia unui tânăr care participă la acest program țin de achiziționarea biletelor de avion și ”ceva bani de buzunar”, cam tot atâția cât i-ar fi dat și dacă ar fi rămas acasă. Clubul Rotary local le asigură, de asemenea, o sumă de aproximativ 50-100 de euro lunar.

La nivel național, sunt 14 tineri de pe alte continente își petrec un an de studii în România. Pe parcursul acestei perioade, participă la un tur al țării noastre, în care vizitează cele mai frumoase locuri din România și la unul al Europei. De altfel, zilele acestea, tinerii din alte țări care studiază în România prin programul Rotary sunt plecați într-o excursie prin țară.

Președintele clubului Rotary Alba Iulia, Ilie Sbuciumelea, spune că în ultimii ani, 11 adolescenți din Alba Iulia au participat la aceste schimburi, plecând în SUA, Brazilia și Mexic unde au lăsat o impresie extraordinară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax