Connect with us
Publicitate

AIUD

VIDEO: Autostrada Sebeş-Turda. Stadiul lucrărilor pe loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud

Publicat

YouTube video

După vestea bună de la început de octombrie, privind deblocarea lucrărilor la nodul Alba Iulia Nord, pe autostrada Sebeș-Turda, reprezentanţii Asociaţiei „Pro Infrastructura” au făcut publice imagini aeriene filmate, în weekend, pe şantierul tronsonului dintre Sebeş şi Aiud, adică loturile 1 şi 2.

Faţă de celelalte două loturi, care sunt aproape de finalizare, pe acest tronson, mai este încă mult de lucru. Potrivit celor mai recente estimări privind finalizarea lucrărilor, nu sunt şanse să fie gata anul viitor.

“Vă prezentăm o filmare din avion cu loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda. Pe lotul 2, construit de Aktor, chiar dacă anumite sectoare au început să prindă contur, există multe zone în care lucrările sunt într-un stadiu incipient sau avansul este nesemnificativ în ultimele luni, fapt nepermis pentru un lot de autostradă lung de 24,25 km pe care se lucrează de mai bine de 2 ani.

Pentru finalizarea lucrărilor până la finalul anului 2019, este necesară o îmbunătățire a ritmului de lucru în zonele critice, precum podurile peste râul Mureș și peste calea ferată din apropierea nodului Teiuș, dar și în multele segmente unde șantierul lasă impresia unor lucrări navale (apă care băltește).

Pe lotul 1, în lungime de fix 17 km, construit de Impresa Pizzarotti, sectorul cuprins între kilometrii 0,3 și 14 avansează într-un ritm corespunzător, cu mici sincope în zona satului Oarda, unde autostrada intersectează câteva locuințe încă nedemolate. Așteptăm cu interes începerea lucrărilor serioase între kilometrul 14 și capătul lotului 1 (zona nodului Alba Iulia Nord), unde recent a fost emisă autorizația de construire.

Din păcate, punctul nevralgic al acestui lot, nodul rutier Sebeș, necesar pentru eliminarea blocajelor cvasi-continue de pe DN1 dintre Sebeș și Alba Iulia, în continuare nu este autorizat! Din informațiile noastre, documentația acestui nod nu a fost încă trimisă la ANPM pentru actualizarea acordului de mediu. Nu ne este foarte clar dacă motivul este incompetența CNAIR sau o întârziere voită a constructorului, dar cert este că această problemă trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, astfel încât lucrările să poată începe și pe acest sector”, scriu reprezentanţii Asociaţiei “Pro Infrastructura”, pe Facebook.

Pe Lotul 1 al autostrăzii, de 17 kilometri, tronson de la intrarea de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia, lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16. La acesta din urmă se va lucra pe o suprafaţă de aproximativ trei kilometri („Secțiunea B – km 14+000 – km 17+000″), după emiterea autorizaţiei de construcţie de la începutul lunii octombrie.

Valoarea contractului pentru întregul lot este de 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Au fost oprite în octombrie 2015, iar în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire. Doar pe secţiunea A, însă. Apoi, s-a dat autorizarea pentru nodul Alba Iulia Nord, la limita cu lotul 2, spre Aiud.

Vezi şi FOTO AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Pe lotul 2, între Alba Iulia şi Aiud, lucrările au avansat doar cu 2%, într-o lună. Mici şanse să fie gata în 2019

Lotul 2 are 24,25 km şi continuă de la ieşirea din Alba Iulia (Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250). Include nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu contract 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. În 5 aprilie a fost obţinută autorizaţia de construire pe sectoarele 2 şi 3 (km 22+500 – km 25+300; km 26+100 – km 35+000; km 35+000 – km 41+250). Ulterior, în iunie, au fost date autorizaţii pe tot tronsonul.

Termenul de finalizare a lucrărilor, aprilie 2018 (actualizat, 2019).

Citeşte şi Lotul 3 din Autostrada A10 Sebeş – Turda, între Aiud și Decea, se DESCHIDE în noiembrie

Vezi şi FOTO VIDEO Alunecările din zona Stejeriș amână deschiderea lotului 4 din Autostrada Sebeș-Turda

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax