Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Consilierii PSD au boicotat ședința extraordinară CJ Alba. Transportul județean și deșeurile nu reprezintă urgențe pentru aceştia

Publicat

17820909_1430763136945282_792124896_n Atribuirea unor licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean sau concesionarea delegării „operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale” nu sunt proiecte suficient de importante pentru o ședință extraordinară de Consiliu Județean, consideră consilierii PSD Alba. Aceștia au interpretat „că nu este vorba despre o calamitate” și au considerat că nu se justifică urgența acestei ședințe și caracterul ei extraordinar. Din acest motiv, grupul de stânga din CJ a decis să se retragă și să nu mai participe la ședință. Din lipsă de cvorum, ședința s-a anulat.

Ședința extraordinară a CJ de joi, 6 aprilie, a fost suspendată din cauza consilierilor PSD și ALDE care consideră că este „organizată ilegal”, cu toate că se pare că au fost prezenți în ședințele de comisii pentru a pune avizul pe proiectele de hotărâre.

Înainte de începerea ședinței, liderul grupării PSD, Daniel Zdrânc, a anunțat conducerea și colegii că social-democrații, alături de „adevărații liberali” veniți din grupurile PC, adică ALDE, se retrag de la ședință. Motivul? Proiectele de pe ordinea de zi nu reprezintă o urgență, invocând Art. 94 Legea 215/2001, potrivit căruia:

„Consiliul județean se poate întruni și în ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea președintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată președintelui consiliului județean, în cazuri excepționale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum și pentru apărarea ordinii și liniștii publice”.

„Noi ca și grup PSD, plus colegul de la ALDE am discutat și am considerat că această ședință este convocată ilegal. Mai exact, proiectele de hotărâre supuse astăzi spre aprobare nu se încadrează în ce spune legea și din acest motiv, decidem ca astăzi să nu participam la această ședință. Noi ne vom retrage și sperăm ca pe viitor să lămurim acest aspect”, spune Daniel Zdrânc.

Secretarul CJ Alba, Vasile Bumbu, le-a explicat consilierilor că articolul invocat are un caracter enumerativ.

Consilierul Daniel Zdrânc a continuat să își susțină punctul de vedere spunând că proiectele de CJ nu se încadrează nici la „epidemii, catastrofe etc.”

De la preluarea noului mandat în CJ, din iunie 2016, și până în prezent au fost în jur de șapte ședințe extraordinare însă este pentru prima dată când un grup de consilieri reclamă acest lucru.

Pe acest subiect și Consiliul Județean Alba a trimis un punct de vedere:

Textul art. 94 alin. 2 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, invocat atât în dispoziția de convocare, cât și de domnul consilier județean Zdrânc Daniel Liviu, prevede următoarele: „consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.

Considerăm că acest text de lege referitor la convocarea consilierilor județeni în ședință extraordinară, reglementează două modalități de convocare:

1. convocarea consiliului județean „ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului”;

2. convocarea consiliului județean „la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.

Interpretarea potrivit căreia președintele îi poate convoca pe consilierii județeni, numai „în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”, este total eronată și nefondată. Din analiza corectă a textului de lege se poate observa că această condiție este necesară doar în cazul în care convocarea este efectuată de președintele consiliului județean ”la solicitarea prefectului”.

Ar fi un nonsens și ar rezulta o contradicție gravă în aplicarea prevederilor legale, dacă ne raportăm la textul legal care prevede, în prima parte, că președintele (sau o treime din numărul membrilor consiliului) poate convoca consiliul județean, pe de o parte „ori de câte ori este necesar”, iar pe de altă parte numai „în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor”.

Opinăm că ar fi extrem de dificil pentru legiuitor, să prevadă și să reglementeze cât mai fidel, mai aproape de realitate și mai exact toate situațiile ipotetice care ar putea apărea în viața de zi cu zi, motiv pentru care, se apelează la generalizări specifice domeniului juridic, sau enumerări care nu sunt limitative.

Un argument suplimentar rezidă din legislația situațiilor de urgență, potrivit cărora prefectul are, în calitate de președinte al comitetului județean pentru situații de urgență, competențe speciale în acest domeniu, și pe cale de consecință poate „solicita” președintelui consiliului județean convocarea consiliului județean, situație în care devin operabile prevederile tezei a II a din textul de lege invocat.

A ne rezuma doar la interpretarea – care a cauzat plecarea consilierilor județeni din ședință – și a aștepta ședința ordinară (care este una singură pe lună, întrucât legiuitorul a folosit sintagma şedinţă ordinară în fiecare lună), și să te limitezi doar la „cazuri excepționale” de natura celor enumerate, ar însemna o limitare forțată a competenței și atribuțiilor consiliului județean – în calitate de autoritate deliberativă – de a reglementa aspecte care necesită urgență, această limitare afectând buna funcționare a autorității. Cu titlu exemplificativ facem trimitere la depunerea unor cereri, răspunsuri, corecții cu privire la proiecte cu finanțare nerambursabilă care ar conduce la pierderea finanțării (a se vedea punctul 7 pe ordinea de zi a ședinței programată astăzi), buna funcționare a instituțiilor din subordine (punctul 1 pe ordinea de zi), obligația valorificării în termen legal a rezultatului unui concurs (punctul 2 pe ordinea de zi), desfășurarea în condiții de legalitate a activității unor societăți comerciale (punctele 5 și 6), asigurarea cadrului legal pentru prestarea unor servicii către populația județului (punctele 8-10), respectarea dispozitivului unei hotărâri judecătorești sau promovarea unor căi de atac.

În plus, consultând practica altor autorități publice locale și județene din țară, se observă foarte clar că instituția juridică a convocării consilierilor locali/județeni în ședințe extraordinare este frecvent uzitată, fără a fi demonstrate/precizate neapărat cazuri excepționale. Spre deplină exemplificare atașăm prezentului material Dispoziția de convocare nr. 264 din 04.07.2016 a Consiliului Județean Timiș, semnată de domnul Sorin Mihai Grindeanu – actualul Premier al României – care, la acea dată îndeplinea funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș (dispoziția de convocare este disponibilă la adresa:

https://www.cjtimis.ro/upload/DISPOZITIE%20%20convoc%20extraordin_1.pdf  sau Dispoziția de convocare în ședință extraordinară a Consiliului Județean Teleorman, în data de 23 februarie 2012, semnată de domnul Liviu Dragnea – care, la acea dată, îndeplinea funcția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman (dispoziția este disponibilă la adresa:

https://www.cjteleorman.ro/ro/cjt/cjt/SEDINTE/Sedinte%202012/Sedinta%2023%20feb%202012/D%20I%20S%20P%20O%20Z%20I%20T%20I%20E.htm ).î

Facem precizarea că proiectele înscrise pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean Alba, programată pentru data de astăzi, au o însemnătate deosebită și vor fi reînscrise și pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Alba, întrucât se impune adoptarea cu celeritate a acestora, mai ales ținând cont de faptul că unele dintre ele vizează asigurarea unor servicii publice necesare cetățenilor județului Alba. 

VEZI ORDINEA DE ZI a ședinței de joi: Ședință extraordinară la Consiliul Judeţean Alba. Delegarea serviciilor pentru sistemul de management al deşeurilor şi licenţe de transport

 

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax