Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Cum se lucrează pentru refacerea AUTOSTRĂZII, între Cunţa şi Sălişte. O lună până la redeschiderea circulaţiei, anunţată de CNADNR

Publicat

refacere lot autostrada cuntaMai este o lună şi o săptămână până la termenul anunţat de Ministerul Transporturilor şi CNADNR pentru redeschiderea circulaţiei pe tronsonul demolat de autostradă, între Cunţa şi Sălişte. Lucrările de refacere a autostrăzii sunt monitorizate atent, atât de autoritităţi, cât şi de organizaţiile de infrastructură.

În această săptămână, au fost făcute publice noi imagini cu şantierul dintre Cunţa şi Sălişte, sectorul ce încurcă traficul rutier între Sebeş şi Sibiu de ceva vreme, pentru că pe 22 de kilometri de autostradă nu se poate circula. Se pot vedea în detaliu soluţiile tehnice menite să rezolve problema infiltraţiilor, dar şi stadiul lucrărilor, începute din 16 august, de CNADNR.

“Redeschiderea lotului 3 al autostrăzii A1 Orăștie-Sibiu trebuie să reprezinte o prioritate în vederea reducerii gradului de risc a participanților la trafic pe sectorul de drum Cunța-Săliște. CNADNR și-a asumat un termen destul de optimist (30 septembrie), pe care sperăm să îl respecte.

De asemenea, dacă vor mai fi constatate și alte deficiențe pe acest lot de autostradă după refacerea celor 220 metri, este preferabil ca ele să fie remediate ”sub trafic”, cu restricțiile corespunzătoare aferente pentru garantarea unui grad acceptabil de siguranță a circulației”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, pe Facebook, cei care au făcut publice şi imaginile filmate cu drona, în 22 august.

YouTube video

 

Noi imagini cu lucrările de marţi dimineaţa au fost publicate de CNADNR, pe reţeaua de socializare. De altfel, Compania publică la interval de câteva zile, imagini foto şi video, cu stadiul lucrărilor pe şantierul la care lucrează, inclusiv noaptea.

 

Şeful CNADNR anunţa în 14 august că se va lucra şi în schimburi, inclusiv în weekend, astfel încât reparaţiile la tronsonul demolat între Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sisibu) să fie gata la 30 septembrie, iar circulaţia să se reia în condiţii de siguranţă. În perioada 17-18 august, a verificat în teren situaţia.

„Am  vrut să constat la fața locului care este ritmul lucrărilor. Vizitele pe șantiere vor fi din ce în ce mai dese pentru că prefer să discut cu cei responsabili la fața locului. Ritmul și monitorizarea proiectelor rămân principalele direcții. Odată cu refacerea corpului autostrăzii le-am cerut constructorilor să demareze lucrările și la celelalte puncte cu deficiențe astfel încât atunci când vom da în folosință lotul 3 să o putem face în condiții de maximă siguranță a traficului. Voi monitoriza în continuare cu mare atenție întreaga activitate pe șantier astfel încât să reușim să respectăm graficul de lucrări”, a declarat Cătălin Homor, Director General al CNADNR SA.

Vezi şi VIDEO: Autostrada demolată. CNADNR va lucra în schimburi, inclusiv în weekend, pentru a termina reparaţiile între Cunţa şi Sălişte

Ulterior, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, după vizita în teren din 18 august, a dat un termen mai optimist, mai apropiat de mijlocul lunii septembrie, pentru terminarea lucrărilor, însă nu şi pentru redeschiderea circulaţiei. Susţine că esenţial este ca traficul rutier să fie redeschis în siguraţă şi că, înainte de reluarea acestuia pe lotul 3 din Autostrada Orăştie-Sibiu, o să mai fie făcută o evaluare tehnică a celor 22 de kilometri.

Soluţiile tehnice pentru refacerea autostrăzii

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a avizat în 9 august, în Consiliul Tehnico-Economic (CTE) soluția de reparare a două sute de metri din lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie. Repararea celor 200 de metri de autostradă se va face prin realizarea a peste 800 de metri de ”tranșei drenante”, transerversal amprizei autostrăzii. Acestea vor avea o adâncime de șapte metri pe două nivele, propune proiectantul. La capătul tranșeilor se vor realiza cămine de vizitare, iar acestea vor fi conectate între ele de un sistem complex de drenuri menite să scoată apa din fundația autostrăzii și să asigure o umiditate constantă la metri buni sub aceasta. Peste acest sistem de drenaj se va reface corpul autostrăzii. Baza rambleului urmează să fie realizată dintr-un strat de piatră spartă, armat cu geogrile (un fel de țesătură rezistentă). Grosimea stratului de piatră urmează să fie de 1,5 metri.

Potrivit raportului, cauzele care au determinat demolarea sectorului afectat ţin de executarea defectuoasă a proiectului (nerespectarea etapizării prevăzute a lucrărilor, neexecutarea în totalitate a dispozitivelor de colectare şi evacuare a apelor, atât de suprafaţǎ cât şi de adâncime, înaintea lucrărilor de realizare a corpului autostrăzii, nefuncționarea dispozitivelor de colectare şi evacuare a apelor), execuția defectuoasă a lucrărilor aferente corpului autostrăzii: nu a fost atinsă cota de fundare proiectată, care trebuia să se afle cu minimum 3m sub suprafaţa de alunecare depistată în studiile şi expertizele din anii 2012 – 2013 şi care a impus soluţia proiectată şi infiltrații și mișcări ale apei subterane necontrolabile în terenul de fundare.

Pentru a asigura o structură rutiera funcțională:

– vor fi revăzute rețetele pentru mixturile bituminoase;

– la execuție se vor efectua verificări complexe în vederea asigurării tuturor condițiilor de calitate prevăzute prin caietele de sarcini;

– se precizează: nici un strat asfaltic nu își va atinge performanțele dacă stratul anterior nu va fi executat corect, pentru a asigura o bună capacitate portantă;

– se insistă asupra necesității asigurării unei execuții și protejări corecte a stratului de balast stabilizat; La execuția straturilor rutiere, cât și a umpluturilor subiacente se va avea în vedere o creștere constantă a capacității portante la nivelurile succesive ale straturilor, astfel încât să nu mai existe neomogenități sau zone vulnerabile incluse;

– având în vedere importanța lucrării, nu este permisă asigurarea gradelor de performanță doar la cerințele minime prevăzute în normative.”

Citeşte şi AUTOSTRADA Orăștie – Sibiu: Soluția pentru lotul demolat, avizată de CNADNR. Drenaje pe 800 m pentru scoaterea apei din fundaţie

Autostrada Sibiu Orăștie, lotul 3, va împlini în septembrie un an de când a fost închisă traficului. Circulaţia a fost oprită pe 7 septembrie 2015, între Cunța și Săliște, fiind ulterior demolat pe o secţiune de 200 de metri.

surse foto-video: Facebook (Asociaţia Pro Infrastructură şi CNADNR)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax