Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Filmele câștigătoare la FIFE Zlatna 2014. Trei filme etnografice din județul Alba au fost premiate

Publicat

YouTube video

Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna şi-a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții. În perioada 6-8 iunie, juriul, format din Dorel Vișan (preşedinte), criticul de film Călin Căliman, reprezentantul Radio România Internaţional Marian Stere, Cristi Toporan, Horia Barna, Florin Toader și interpretul de muzică populară Ioan Fulea a ales, din peste 50 de filme înscrise în festival, pe cele mai bune.

Marele premiu, pentru cel mai bun film etnografic a revenit regizorului Dumitru Budrală cu filmul „Satul de demult”. Filmele etnografice realizate în județul Alba care au obținut premii la cea de-a doua ediție a festivalului de la Zlatna sunt „Şezătoarea de la Feneş” în regia Marinelei Baba, „Portul tradiţional din Cergău”, în regia Petruţei Pop și „Ce sunt Făşangii?” al echipei Colegiului Tehnic „Apulum” Alba Iulia.

La FIFE Zlatna au fost înscrise filme documentare pe teme etnografice, fără restricţii de durată, indiferent dacă au mai participat sau nu la alte festivaluri din din România, dar şi din ţări precum Japonia, Croaţia, Irlanda, Bulgaria sau Africa de Sud.

Jurații au apreciat în mod special documentarele creative şi filmele de autor, care pun accent pe modul de abordare al originii, modului de viaţă, culturii şi obiceiurile comunităţilor sau popoarelor.

În cadrul evenimentului, caricaturistul israelian de origine română Eduard Mattes va avea o expoziţie personală. Astfel că mulţi dintre actorii scenei române și-au văzut la Zlatna portretele realizate în stilul unic al caricaturistului Mattes.

Născut la Iaşi, în 1956, Edi Mattes este absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, dar şi al Şcolii Populare de Artă din Iaşi. Împreună cu familia, Eduard Mattes a emigrat în Israel în 1985, iar acum locuieşte în Haifa, Israel. În prezent, el este membru al mai multor asociaţii de caricaturişti atât din România, cât şi din Israel, având lucrări expuse în mai multe ţări.

Filmele înscrise au intrat în atenţia juriului alcătuit din Dorel Vișan (preşedinte), Călin Căliman, Marian Stere, Cristi Toporan, Horia Barna, Florin Toader, Ioan Fulea.

 

 

Portul tradițional din Cergău, în regia Petruței Pop, premiat la Festivalul internațional de film etnografic

Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba a fost premiată în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului internațional de film etnografic – FIFE Zlatna. Filmul etnografic „Portul tradițional din Cergău”, în regia Petruței Pop, a obținut premiul pentru cel mai bun film la secțiunea conservarea patrimoniului material. În prezența publicului numeros, trofeul a fost înmânat de președintele juriului, actorul Dorel Vișan, iar diploma de către primarul Silviu Ponoran.

Filmul etnografic „Portul tradițional din Cergău”, realizat în 2013, redescoperă portul străvechi de sărbătoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, femeiesc și bărbătesc, reconstituit după tehnicile vechi ale țesutului și cusutului de către un grup de femei, păstrătoare ale meșteșugurilor și tradițiilor locale, din satele Lupu, Cergău Mic și Cergău Mare. Filmul face parte din proiectul „Reconstituirea portului tradițional din Cergău – Restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, finanțat de AFCN, și urmărește creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial și material local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume populare autentice.

YouTube video

Filmele câștigătoare în cadrul celei de-a doua ediții a FIFE Zlatna 2014

MARELE PREMIU (cel mai bun film etnografic)

„Satul de demult”, regia: Dumitru Budrală

PREMIUL JURIULUI

„Cei de pe urmă”, regia: Daniel Lorincz

PREMIUL PUBLICULUI

„Pân’ la Rai e o cale lungă”, realizatori: Constantin Vasilie şi Horia Fleşer

PREMIUL PENTRU IMAGINE

„Chiriloaia, minunea verde de lângă Brăila”, producător executiv: Radu Tora; manager de proiect biolog Anca Andrei

PREMIUL PENTRU ORIGINALITATE ÎN PROMOVAREA IDENTITĂŢII CULTURALE

„Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, regia: Toma Enache

PREMIUL PENTRU CONSERVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

„Şezătoarea de la Feneş”, regia: Marinela Baba

PREMIUL PENTRU CONSERVAREA PATRIMONIULUI MATERIAL

„Portul tradiţional din Cergău”, regia: Petruţa Pop

PREMIUL PENTRU REGIE

„Fata din Transilvania”, regizor: Sabin Dorohoi

CEA MAI BUNĂ REGIE A UNUI FILM STRĂIN

„Ainu. Cărările memoriei”, regia: Marcos Centeno Martin (Japonia / Spania)

CEA MAI BUNĂ IDEE DE SCENARIU

„Ceva pe cont propriu”, regia: Jacek Wajszczak (Polonia)

PREMIUL INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN – PENTRU PROMOVAREA CULTURII ŞI CIVILIZAŢIEI

„Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, regia: Răzvan Malciu; realizator/ producător: Cristian Cealera

PREMIUL DE EXCELENŢĂ „RADIO ROMÂNIA INTERNAŢIONAL” – PENTRU ILUSTRAŢIE MUZICALĂ

„Drumuri africane”, editor muzical: Andrew Aringhe (Africa de Sud)

PREMIUL „UNIUNII ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI”

„Ce sunt Făşangii ?”, realizator: echipa de proiect a Colegiului Tehnic „Apulum” Alba Iulia – deţinătorul drepturilor de autor; filmul a fost creat în cadrul Parteneriatului Comenius Regio „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european”; scenarişti: Amalia Crişan, Eric Szanto, Alesia Fara; imagine: Antonio Medrea, Miruna Teodorean (membru colaborator a echipei de proiect) ; montaj: Eric Szanto, Amalia Crişan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax