Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Filmul operaţiunii complexe de salvare a celor 11 turişti, rămaşi blocaţi în Peştera Huda lui Papară, din Munţii Trascăului

Publicat

20160822_22251822 august 2016, ora 15.00. Printr-un apel la 112, se cere ajutor pentru salvarea unui grup de turişti care nu mai puteau ieşi din peşteră, în judeţul Alba. Era începutul unei operaţiuni dificile de salvare, care s-a întins până seara târziu.

O excursie la Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, aproape de Sălciua, s-a dovedit un adevărat exerciţiu de supravieţuire pentru 9 adolescenţi, dar şi doi speologi experimentaţi.

O viitură puternică, după o ploaie torenţială a blocat accesul într-una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Apuseni. Turiştii aflaţi înăuntru nu mai aveau cum să iasă în siguranţă, pentru că nivelul apei în interior crescuse, iar la intrare apa curgea cu putere peste pietrele mari.

Peştera comunică în partea cea mai de sus a acesteia cu zona carstică Vânătăriele Ponorului. Trei pâraie (Ponor, Poieni şi Seacă) îşi unesc apele colectate dintr-un bazin de 150 km² şi se pierd în masivul de calcar la Vânătările Ponorului. Apa ce dispare în Ponorul Vânătare, apare în partea terminală a peşterii după numai 15-18 metri şi după ce parcurge pe galeria activă un traseu de 1.200 metri cu o cădere de 92 metri apare la lumină printr-un gigantic portal, la ieşirea din peşteră.

Prinşi ca într-o capcană şi fără mijloc de comunicare cu exteriorul, tinerii aveau să trăiască aventura vieţii lor.

Imagini surprinse pe parcursul operaţiunii de salvare arată de fapt cât de dificilă a fost intervenţia şi cât de periculoasă a fost situaţia în care se aflau cei cinci adolescenţi români, alţi patru fancezi, însoţiţi de doi speologi cu experienţă.

YouTube video

Imediat după apelul primit la 112, a urmat mobilizarea de forţe. La locul indicat au fost trimise echipaje de la ISU Alba – Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață. Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției. Au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș şi li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș. În total, 66 de oameni. Comandantul intervenției a fost desemnat Gheorghe Frățilă de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.

Filmul operaţiunii de salvare a fost descris pentru Alba24 de către şeful Salvamont Alba, Lucian Forda: „A fost o operaţiune de interventie dificilă şi complexă. Este vorba despre o acţiune în mediul subteran, mai grea decât cea de exterior, condiţionată şi de conditiile meteo: nivelul apei putea să crească, îngreunând intervenţia. A fost necesară montarea echipamentului de salvare în locaţie (corzi de siguranţă), traversarea s-a făcut pe laterale, iar curentul de apă era foarte puternic. Cei 11 erau izolaţi pe o piatră din peşteră, la o distanţă de aproximativ un metru până la tavanul locaţiei. Situaţia ar fi putut deveni periculoasă dacă nivelul apei mai creştea. Intervenţia propriu-zisă a durat aproximativ cinci ore, inclusiv cu montarea echipamentului. Ultima persoană a fost scoasă din peşteră în jurul orei 21.30. În total, am fost 50 de salvamontişti din Alba, Mureş, Cluj, Bihor şi Arad, mobilizaţi pentru această operaţiune”.

Până să ajungă la faţa locului, salvatorii au avut şi alte piedici pe traseu. Drumul de acces era blocat în două zone, după furtună, cu aluviuni şi o parte şi surpat. Cei de la drumuri şi autorităţile locale au intervenit, iar drumul a fost nivelat.

Primii care au intrat în peşteră au fost cei de la Salvaspeo Cluj, care au reuşit să-i contacteze pe turiştii blocaţi, vorbind de la distanţă cu ei, fără să îi vadă. Au transmis că sunt ok, iar apoi au intrat cei de la Salvamont Alba, însă a durat până au fost montate echipamentele de acces (corzi, tiroliană). Turiştii au fost scoşi din peşteră, unul câte unul, în hamuri, pe tiroliană.

Pentru că au avut echipament, aceştia nu au avut nevoie de intervenţie medicală de urgenţă. Dată fiind temperatura scăzută din peşteră şi cele aproape şapte ore în care au rămas blocaţi, ar fi riscat să intre în hipotermie, în caz contrar.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Şapte ore BLOCAŢI în Peştera Huda lui Papară, după o viitură. Cei 9 adolescenţi şi doi speologi au fost salvaţi

Peştera Huda lui Papară are o lungime de 5.200 de metri şi este una dintre cele mai spectaculoase din ţară. Este localizată în Munţii Trascăului din judeţul Alba, pe cursul unui afluent al râului Arieș (Valea Morilor), pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua). Peștera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar și cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar și cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum și cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereți sau tavan și care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.

Este declarată rezervație speologică, iar accesul se află la o altitudine de 567 m, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 m. În 1986 peștera a fost amenajată pentru vizitare, dar multele viituri au distrus sistemul de acces. Ulterior, peștera a fost închisă, accesul fiind permis doar speologilor experimentaţi.

Citește și Mistere din adâncurile Munților Trascău: Peștera Huda lui Papară, monument al naturii din județul Alba

Mediul subteran al Peşterii Huda lui Papară este un mediu dificil de parcurs, deoarece înaintarea pe firul apei care are o temperatură în jur de 10 grade Celsius, presupune urcarea unor cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului, precum şi parcurgerea unor pasaje utilizând corzile. Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, este necesar un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren).

Acum trei, ani, în această locaţie s-a desfăşurat un exerciţiu naţional de pregătire a salvatorilor dim mediul subteran. Atunci, operaţiunea a durat zece ore.

Vezi şi FOTO: Exerciţiu naţional de pregătire a salvatorilor din mediul subteran la Peştera Huda lui Papară din judeţul Alba

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax