|

VIDEO: Micul pianist din Sebeș care a câștigat admirația lui Chopin și Liszt : „Povestea lui Carl Filtsch”- un film realizat de o echipă din Alba Iulia

Carl_Filtsch-3A trăit doar 15 ani, însă Carl Filtsch este considerat un geniu al muzicii clasice europene. A câştigat admiraţia marilor compozitori Chopin şi Liszt, care i-au fost profesori, iar el, la rândul său, a compus 8 opere spectaculoase. 

În amintirea copilului-minune născut în Sebeş, producătorul video Cătălin Cădan şi echipa sa au realizat un film, care se doreşte a fi un demers pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Carl Filtsch.

În decorul mirific al Transilvaniei, în Sebeșul Săsesc, un orăşel desprins parcă din basmele fraților Grimm, în familia pastorului evanghelic Joseph Filtsch a văzut lumina zilei un înger blond. Carl Filtsch, căci acesta este numele lui, a avut o apariţie meteorică pe firmamentul muzicii universal, fiind unul din cele mai interesante, dar şi unul din cele mai tragice personaje din istoria Transilvaniei secolului XIX.

Dispărut prematur la numai 15 ani, din cauza unei boli necruţătoare, a cunoscut până la această fragedă vârstă succesul şi consacrarea ca pianist şi compozitor, dovedindu-se a fi un adevărat geniu muzical al epocii sale. Coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph, elev preferat al lui Frédéric Chopin la Paris, prieten al lui Franz Liszt, a rămas în istoria muzicii ca un copil-minune, având în acelaşi timp spiritul si energia unui bărbat.

Despre virtuozul copil transilvănean, Liszt spunea: “Odată ce acest baiat îşi începe turneele, eu pot să închid prăvălia”. Meyerbeer îi prevedea “un mare viitor muzical”, iar Chopin declara: “… acest copil, e cel mai extraordinar lucru pe care l-am trăit vreodată”.

În cinstea lui, concursul de compoziție și pian de la Sibiu poartă numele „Festivalul Carl Filtsch din Sibiu/Hermannstadt”, muzicienii de aici recunoscând unanim că a mângâiat în mod magic clapele pianului, înainte de a intra în comuniune cu muzica sferelor, în tragica lagună Venețiană.

Carl Filtsch (1830 – 1845)

Unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului al XIX-lea. A început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani, îndrumat de tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul Săsesc. În 1837, tatăl său l-a dus la Viena, unde l-a prezentat Curții Imperiale, unde a ajuns să fie coleg de educație muzicală și de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. În 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris.

Din nefericire, în scurt timp s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Medicii i-au prescris băi în mare la Veneția, starea sănătății sale s-a îmbunătățit pentru puțin timp, a mai petrecut o perioadă în Transilvania și în Viena, după care a fost nevoit să se întoarcă la Veneția. Acolo a fost răpus de boală, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, de găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Micul pianist – Povestea lui Carl Filtsch

Actori: Eduard Cădan, Dan Purceleanu
Scenariu si regia: Dan Lungu
Camera: Zoltan Lorincz, Cătălin Cădan, Cornel Gruian
Asistent imagine: Dorin Galdău, Claudiu Miclăus
Muzica: Carl Filtsch
Înregistrări audio: Dan Roşu
Make-up: Anca Cădan
Consultanţi: Andi Dumitrache şi Cătălin Cervicescu
DOP & producator: Cătălin Cădan

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=555923avatar Publicat de pe 28 martie 2017
Publicat în ACTUALITATE, GALERIE FOTO - VIDEO, SOCIAL, Video.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Ghita: Domnul Dirzu in ce calitate la sedinta? Intalnirile de lucru nu se mai fac decat sub atenta indrumare a...
  • Cristina: Am vazut titlul, doar inceputul acestuia. Am intrat repede pe articol, ca sa citesc: iata, ceva despre...
  • Tara lui Papura Voda: Tristul adevar!
  • pop adrian: BRAVO!!!! TOTI SUNT PSD cu siguranta.
  • Dan: Nu zice nimeni ca nu trebuie, dar spre schit sunt parcari goale, jmecherii insa nu pot merge 20-30 de metri pe...

Adăugate recent

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI