Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ministrul Cristiana Paşca Palmer, despre calitatea aerului la Sebeş: „M-aş simţi, ca orice om normal, îngrijorată”. Precizări despre procesul cu Kronospan

Publicat

mediu ANPM kronospan Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer şi preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu au făcut declaraţii, vineri, la Sibiu, referitoare la autorizaţia de mediu eliberată pentru Kronospan şi situaţia privind poluarea. Petcu a confirmat că procesul legat de autorizaţia de mediu pentru creşterea capacităţii la fabrica de formaldehidă continuă şi că vor fi achiziţionate două autolaboratoare de măsurare a indicilor de poluare.

De asemenea, ministrul şi-a arătat disponibilitatea de a comunica pe această temă cu locuitorii din Sebeş şi societatea civilă.

„Sunt dispusă, ca şi principiu, să fiu cât mai aproape de oameni şi de cetăţeni, de aceea sunt şi în vizită în teren. Trebuie să reţinem însă că mandatul meu este scurt, au trecut două luni, mai am zece, timp în care sper să acopăr toată ţara”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

„Referitor la Kronospan, preşedintele ANPM a fost delegat chiar de mine să se întâlnească direct cu protestatarii, la începutul mandatului meu, au stat la masă, s-a ajuns la concluzii şi s-au dezamorsat câteva tensiuni”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, a recunoscut că ar fi îngrijorată, „ca orice om normal”, dacă ar fi pusă în situaţia de a fi locuitor al Sebeşului şi dacă ar vedea pe panourile oficiale privind calitatea aerului „stare: foarte rău”.

YouTube video

 

De asemenea, preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu, a dat explicaţii despre contextul în care a fost actualizată autorizaţia de mediu pentru Kronospan şi situaţia procesului din instanţă.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

„Vorbim de extinderea capacităţii (pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan, oficialul a menţionat creşterea de la 40.000 tone pe an la 50.000 tone pe an – n.r.), procedură aflată la APM Alba. Au fost observaţii, preluate de comisia de contestaţii de la minister, care a dispus măsuri noi – studiu al impactului de mediu, studii suplimentare –, apoi această decizie a comisiei a ajuns la APM Alba, care a încercat să o pună în practică. Doar că Kronospan a atacat în instanţă de două ori această decizie: o dată pentru suspendarea deciziei comisiei şi a doua oară pentru anularea acesteia. Cauza s-a judecat în regim de urgenţă, iar instanţa a decis să admită cererea de suspendare a acelor aspecte pe care le-a cerut comisia. Decizia nu este definitivă, însă executorie, astfel că Kronospan a cerut să fie pusă în executare şi să se continue procedura. Astfel, am fost nevoiţi să acordăm autorizaţie pentru extinderea care exista deja pentru mărirea capacităţii”, a spus Petcu.

Referitor la fabrica nouă de formaldehidă, potrivit preşedintelui ANPM, „suntem la nivel de dezbateri, proceduri, mai avem şedinţe, observaţii, poate şi acolo o să fie contestaţii”.

În aceea ce priveşte procesul pentru suspendarea deciziei comisiei de contestaţii, Petcu a precizat că este pe rol şi că „nu am reuşit încă să avem timp în instanţă pentru anularea deciziei”.

„Încercăm să dovedim în instanţă că avem argumente la ceea ce a solicitat comisia şi este necesar pentru că impactul cumulat trebuie luat în calcul, pentru că avem o zonă industrială mai dezvoltată, avem şi autostrada care, ca nivel de zgomot şi PM10 poate aduce un argument şi trebuie să se admită în instanţă până la urmă ceea ce am solicitat”.

De asemenea, şeful ANPM a mai spus că a fost demarată procedura de achiziţie a unui autolaborator mobil (de măsurare a poluării la Sebeş – n.r), încă de vinerea trecută. „Au fost doar două societăţi care s-au interesat şi au cerut clarificări, dar la licitaţie nu a participat niciuna. Chiar ieri am semnat şi urcat pe SEAP procedura din nou, vor fi două autolaboratoare”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. keloo

    sâmbătă, 30.01.2016 at 18:03

    Dumnevoastra credeti ca acesti guvernanti sunt interesati de solicitarile unor amarati din Sebes? Chiar daca o sa moara de cancer in urmatorii ani mai bine de jumatate din populatia Sebesului, Soarele o sa rasara pentru ei la fel: in fiecare dimineata. Prostilor,lasati vorbele, o sa muriti cu dreptatea pe buze.Treceti la fapte!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax