Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mii de oameni la Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia. Spectacole cu personaje istorice au dat viață istoriei

Publicat

noaptea muzeelor 3 Şi anul acesta, Noaptea Muzeelor a scos mii de oameni din casă pentru a vizita gratuit Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. La Alba Iulia intrarea a fost liberă la muzeu , până spre ora 1 noaptea, dar şi la Sala Unirii şi la Muzeul Roman Principia. Și muzeele din Blaj și Sebeș au reușit să scoată oamenii din casă. În ciuda ploii torențiale care a golit pietonala Mihai Viteazu și Piața Cetății, la Alba Iulia, istoria a prins din nou viaţă cu spectacole de reenactment, parada personajelor istorice, ateliere antice, momente muzicale.

Vizitatorii muzeului s-au întâlnit cu personalități istorice, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regele Ferdinand și Regina Maria sau Camil Velican, primul primar român al orașului Alba Iulia.

Evenimentul este menit să pună în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, cât şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

YouTube video

Vezi şi SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor 2017 – Istoria prinde viață la Alba Iulia. Noutăţile evenimentului din acest an. PROGRAMUL

Muzeul albaiulian a dat evenimentului Noaptea Muzeelor un concept special – “Noaptea în care istoria prinde viață”, încă din 2010.

Anul acesta, alături de Garda Apulum, este prezentă și Garda Națională, cel mai recent proiect de succes al Muzeului Național al Unirii.

Vezi şi „Noaptea Muzeelor” 2017: Program special de transport cu autobuzele STP, SÂMBĂTĂ, la Alba Iulia. Curse suplimentare şi gratuităţi

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Sâmbătă, 20 mai

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Ora 19.00 Deschiderea oficială. Reprezentaţie Garda Apulum

Ora 19.45 Parada personajelor istorice

Orele 20.00-1.00 Istoria prinde viaţă în muzeu – peste 40 de personaje istorice. Atelier de pictat icoane

Orel 20.00-22.00 Momente muzicale. Muzică barocă şi interbelică (Liviu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaş)

Ora 24.00 Moment muzical. Jazz. Laura Orian

Sala Unirii

Orele 20.00-1.00 Atelier de cusături tradiţionale şi confecţionat jucării

Strada Muzeului

Orele 22.00-1.00 Ateliere antice – batere de monede, fierărie dacică, prelucrare lemn, prelucrare os, “plante magice” dacice, pielărie, confecţionat podoabe, tir cu arcul

Ora 22.00 Reprezentaţie Garda Naţională

Orele 23.00-24.00 Dansuri romane / Magna Nemesis. Lupte de gladiatori / Ludus Apulensis

Spaţiul expoziţional Poarta III

Orele 20.00-1.00 New kids in town: Cartier creativ Carolina

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Vezi şi EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia. Noaptea Muzeelor, Flautul Fermecat, Airsoft Contest, Global Bubble Parade

20 mai, la Muzeul Principia

sit principia Pe 20 mai, Municipiul Alba Iulia, prin Muzeul Principia, organizează evenimentul “Descoperă Scrisoarea din Cetate”, pentru vizitatorii  muzeelor din Alba Iulia, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ediția 2017.

Astfel se dorește încurajarea participanţilor la Noaptea Muzeelor la o mai bună cunoaştere a Cetăţii Alba Carolina, prin descoperirea obiectivelor istorice ale acesteia într-un mod creativ și incitant.

Participanții la evenimentul Noaptea Muzeelor vor fi invitați să descopere obiectivele Cetății Alba Carolina, într-un mod provocator, prin identificarea răspunsurilor la o serie de întrebări legate de acestea. Întrebările au la bază o serie de indicii relevante pentru fiecare obiectiv inclus în traseul concursului. La concurs pot participa 250 persoane.

Chestionarul cu primul indiciu, prima întrebare, respectiv primul obiectiv istoric din traseu, va fi înmânat participanților, de către organizatori, în urma completării datelor personale ale acestora într-o listă de participare. La fiecare obiectiv nou descoperit, participanții vor afla următorul indiciu, către următorul obiectiv. La finalul traseului, fiecare participant va avea nu doar satisfacția descoperirii Cetății, ci și a Scrisorii Cetății, o scrisoare caligrafică de tip pergament, realizată de artiști caligrafi (din cadrul ONG Arta nu muşcă), ce îi va aștepta la ultimul obiectiv din traseu (Muzeul Principia).

Pe 20 mai, Muzeul Principia va fi deschis pentru vizitatori în intervalul orar 19.00-24.00.

Tot pe 20 mai, va fi Noaptea înstelată a Cetăţii Câlnic. Obiectivul va fi iluminat feeric şi vor fi proiecții pe zidurile acesteia. În capelă și în curtea cetății, va fi fond sonor cu muzică de orgă și corală. Va putea fi vizitat, până la ora 24.00, turnul donjon în care se află Muzeul de artă populară și medievală.

La Muzeul de Științele Naturii din Aiud, pe 20 mai, de la ora 17.00, va fi vernisată expoziția “Colecţii şi colecţionari”, ce va cuprinde colecții particulare provenite de la elevii din școlile aiudene. Totodată în intervalul orar 17.00-23.00 ghidajele în muzeu vor fi făcute cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de muzeografi pentru o zi.

Citeşte şi Evenimente culturale, organizate în luna MAI 2017, în judeţul Alba. Festivaluri de teatru, artă, tradiţii şi umor, târg de carte şi spectacole

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. paka

    duminică, 21.05.2017 at 08:35

    ce o ajuns romanul sa mearga unde e pe moca (gratis)

    Pai ma vreti sa vizitati ceva ? platiti nimic nu e gratis , munciti si platiti !

    Nu stiti o parte numa ajutoare sa loati mai ales romi de culoare neagra din cauza ca li frica de apa !

    • Taka paka

      duminică, 21.05.2017 at 13:08

      Mai,Paka-liciule.Gramatica s-a predat gratis in scoli.Probabil asta e motivul pentru care nu ai trecut pe la ore.Daca din intamplare ajungi de noaptea muzeelor pe langa alte institutii de acest gen din Europa,sa fugi,sa fugi departe de ele.Intrarea e si acolo moca(gratis).Si nu are rost sa te injosesti.Daca nu e cu…lipitul banilor pe frunte..e complicat pentru tine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax