Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Peste 54.000 de elevi din Alba încep un nou an şcolar. Toate unităţile de învăţământ vor fi deschise, chiar dacă 134 nu au avize

Publicat

YouTube video

„Noi nu avem şcoli în imposibilitate de a fi deschise”, asta este declaraţia inspectorului general ISJ Alba, Dorin Sandea. Astfel că luni, cei 54.624 de elevi şi preşcolari vor începe şcoala, respectiv grădiniţa. Sandea a anunţat că din 540 de instituţii de învăţământ, 406 de unităţi (75,18%) au primit autorizaţie de funcţionare. Motivul pentru care diferenţa de 134 de şcoli şi grădiniţe nu au primit aviz favorabil din partea Direcţiei de Sănătate Publică este reprezentat de probleme de alimentare cu apă curentă, mai ales în localităţile din zonele de munte.

Inspectorul general ISJ Alba, Dorin Sandea, a anunţat că din punct de vedere al cadrelor didactice „ nu avem probleme privind asigurarea cu personal calificat, toţi fiind cu studii superioare. Nu a fost nevoie să apelăm la personal necalificat”. Sandea a precizat că „luni toţi copiii vor avea profesori în clasă”.

Motivele pentru care 134 de instituţii de învăţământ din zonele izolate nu au primit avizul de funcţionare au fost probleme cu apa potabilă, canalizarea şi plasarea grupului sanitar în curte. Acestea sunt şi şcolile şi grădiniţele care niciodată nu au primit avizul de funcţionare al DSP-ului din cauza impedimentelor din reţeaua de apă din zonă. Inspectorul ISJ Alba a dat şi exemple de astfel de unităţi: la Baia de Arieş, Valea Bistrei, Certege (Câmpeni), Muncel, Trâmpoiele (Zlatna), Inceşti (Avram Iancu).

„Sunt încercări cu hidrofor, cu o serie de astfel de demersuri, dar pânza freatică în zonele de munte este la mare adâncime. Sunt probleme, procentul acesta de 24,82% neautorizate, cele 134 de unităţi, în care învaţă 2.687 de copii, un procent de 4,92% din totalul elevilor, nu ne poate mulţumi”, a mai spus Dorin Sandea.

Din punct de vedere al structurii, inspectorul ISJ Alba ne-a asigurat că „în judeţ nu avem situaţii de clădiri în stare de degradare, care să pună în pericol viaţa copiilor”. Chiar dacă soluţia ar fi închiderea acestor unităţi, susţine Sandea, la Trâmpoiele şi Inceşti sunt două grădiniţe care funcţionează cu cinci copii.

La instituţiile de învăţământ care nu au primit undă verde, „nu se pun scânduri la uşă”, acestea îşi vor deschide porţile şi în anul şcolar 2013-2014, copiilor dornici de învăţătură.

„Există procese verbale cu aviz de conformare, se cer o serie întreagă de măsuri. Totuşi, ei trebuie să asigure apa potabilă, trebuie să aibă filtre de apă, dar toate astea se pot face cu sprijinul primăriilor, care trebuie să facă o serie de investiţii pentru apă filtrată, pentru o serie de condiţii apropiate de standardele necesare şi pentru a evita îmbolnăvirea. Acolo unde se întâmplă ceva, tot cu sprijinul primăriilor se schimbă locaţia şi evită orice fel de accidente”, a declarat inspectorul general ISJ Alba, Dorin Sandea. În prezent, la ISJ Alba nu sunt solicitări de redeschidere de şcoli, dar nici de închidere a diferite unităţi de învăţământ.

„Din punct de vedere al evidenţei depozitului nostru, au intrat toate manualele comandate, cu unele excepţii la manualele de limba maghiară, germană, care probabil datorită modalităţii de traducere şi editurile mai aveau livrări. Manualele sunt deja ridicate, sunt în şcoli”, a spus Sandea.

Ciclul interior ce înseamnă a IX-a şi a X-a vor beneficia de manuale gratuite. Clasele a XI-a, a XII-a sau seralul, a XIII-a, trebuie să îşi cumpere manualele. Deci nu mai este învăţământ obligatoriu, acolo manualele se cumpără”, a menţionat inspectorul general ISJ Alba. Cadrele didactice au datoria să le recomande elevilor manualele alternative, care vor fi folosite la cursuri.

Copiii care vor intra în clasa pregătitoare şi clasa I vor primi din partea CJ Alba ghiozdane cu rechizite şi caiete. Din punct de vedere al dotării sălilor de clasă pentru elevii din clasa pregătitoare, inspectorul general ISJ Alba a spus că „ şcolile au avut fondurile generale pentru comanda setului de mobilier, măsuţă, scaun. Mobilierul îl au cel de anul trecut şi au mai fost comandate în jur de 800 de seturi, datorită creşterii numerice a copiilor înscrişi”. La 1 septembrie, 2.550 de elevi au fost înscrişi pentru clasele pregătitoare.

 

 

YouTube video

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Structura anului şcolar 2013-2014: Cursurile încep din 16 septembrie. Vezi când sunt programate vacanţele | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax