Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Problema lipsei gazului din Apuseni ar putea fi rezolvată. UAT-urile vor putea să-și concesioneze serviciul de furnizare a gazelor

Publicat

toma petcu Problema lipsei de gaz cu care se confruntă întreaga zonă a munților Apuseni și o mare parte din comunitățile rurale din România ar putea fi rezolvată, potrivit ministrului Economiei, Toma Petcu. Prezent la Alba Iulia, acesta a vorbit despre această situație și spune că a depus un amendament prin care UAT-urile să poată organiza licitații pentru concesionarea furnizorului de distribuire a gazelor. Potrivit Ministrului, până la sfârșitul anului Unitățile Administrativ Teritoriale vor putea demara această procedură de licitație. 

„Am gândit o strategie împreună cu Transgaz de modernizare și extindere a rețelelor de gaze. Aici este în primul rând un impas legislativ pentru ca la ora actuală, legea prevede ca toate procedurile ce concesiune pentru furnizare a gazelor să se realizeze prin Ministrul Energiei pentru fiecare UAT în parte pentru fiecare primărie, un lucru care nu este în regulă pentru că dacă 3.500 de UAT-uri ar dori extinderi sau rețele de gaze, nu am avea capacitatea să facem asta” spune ministrul Energiei, Toma Petcu.

În vederea rezolvării acestei situații, Ministrul Energiei spune că a depus un amendament la Ordonanța 64, care face referire la calendarul de liberalizarea a prețului la gaze prin care această atribuție, de organizare a licitației, va fi delegată de la Minister către UAT-uri.

Prin acest amendament fiecare UAT va putea să organizeze licitații pentru delegarea concesiunii a furnizorului gaze sau se vor putea constitui în ADI-uri și demararea acestor proceduri de licitații pentru o comunitate mai mare de oameni.

„Până la sfârșitul anului toate UAT-urile vor avea posibilitatea să de-a drumul la procedurile de licitație în vederea concesiunii. Mai departe, în funcție de ce consum au, de dezvoltare va fi o strategie locală. Noi am vrut să creem libertatea de a se alege, a se selecta concesionarul care furnizează gazele și noi să asigurăm pe coloanele principale, prin Trans Gaz aducțiunea de gaze până acolo, restul este stric o chestie de afaceri cum este și rețeaua de apă și de canalizate sau electrică. Ei vor scoate la licitație concesiunea acestui serviciu, câștigă o companie Y. Acea companie vine pa baza calculului tehnico-economic care există în documentație și își face calcului dacă vin și licitează. Să zicem că spun că vor pune 10 km de rețea nouă. Ei vin, investesc, gestionează acest serviciu, fac contracte de furnizare cu populația și din preț își recuperează investiția” a explicat ministrul Toma Florin Petcu.

Comunitățile din munții Apuseni este afectate de această situație și primarii din zonă au în plan înaintarea unei memoriu, premierului Tudoese, pentru a încerca să găsească o soluție la această problemă și situația deplorabilă a drumurilor naționale care leagă Țata Moțoilor de trei orașe din Transilvania.

VIDEO: Memoriu semnat de 23 de primari din Apuseni pentru asfaltarea drumurilor naționale și introducerea gazului în zonă. Va fi trimis premierului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax