Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PROTEST al transportatorilor, la Alba Iulia. Au ieșit în stradă nemulțumiți că majorarea tarifelor RCA îi împinge spre faliment

Publicat

IMG_3839Vineri, transportatorii din judeţul Alba au protestat din nou. Spun că majorarea tarifelor RCA, din 1 iulie, îi împinge spre faliment. O asigurare obligatorie la un camion a ajuns să coste mii de euro.

Acțiunea de protest a transportatorilor a început vineri, 15 iulie, în jurul orei 11.00. O parte dintre protestatari au plecat de pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia spre Sebeș, ceilalţi au venit din sens opus.

Peste 100 de șoferi s-au deplasat cu autovehiculele în coloană, cu viteză mică, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește majorarea tarifelor RCA. Acestea au crescut din nou, de la 1 iulie.

Traficul rutier între Alba Iulia și Sebeș a fost blocat mai bine de o oră de protestul transportatorilor din județ împotriva ASF și prețurilor imense la RCA. În jurul orei 13.00, acțiunea de protest s-a încheiat.

Preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier „Apulum”, Dumitru Blaga, a declarat pentru Alba24.ro că, odată cu majorarea tarifelor RCA, transportatorii sunt împinși spre faliment. „Efectiv ne împing spre faliment. Nu mai putem concura pe piața din România. Este un atac concentrat asupra transportului românesc”, a transmis Dumitru Blaga.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier „Apulum” a spus că problema este una de siguranță națională.

Transportatorii susţin că primele pentru camioane au crescut din nou de la 1 iulie la peste 20.000 de lei, pentru clasa B0 (clasa medie de bonus-malus).

În acest context, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a cerut Guvernului, Parlamentului, Consiliul Concurenței și Autorității de Supraveghere Financiară măsuri urgente de reglementare a tarifelor RCA.

Asociația spune că în ultimii ani RCA la camioane s-a majorat cu 300% și că nici o componentă a activității de transport rutier nu a crescut cu 300% astfel încât astfel de costuri să poată fi absorbite. De asemenea, susţine că ASF a ignorat 80% din propunerile UNTRR făcute pentru proiectul de lege al RCA.

În altă ordine de idei, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să reducă cu 25% contribuţiile directe şi indirecte aferente asigurărilor auto obligatorii (RCA), scrie zf.ro. Astfel, asigurătorii vor plăti anual 1% din primele brute subscrise pe RCA, în timp ce în cazul brokerilor comisionul anula va fi de 0,2% în scădere de la 0,3%.

„ASF a decis reducerea cu 25% a contribuţiilor directe şi indirecte aferente asigurărilor RCA, ca urmare a scăderii cu încă 12,5% a cotelor pentru asigurători şi cu 33% a cotei pentru brokeri (de la 1,6% la 1,2% total contribuţii, respectiv la 1% contribuţie consolidată pentru asigurători şi 0,2% pentru brokeri“, a transmis autoritatea.

Vânzările de asigurări RCA reprezentau la finalul anului trecut 47% din totalul vânzărilor de asigurări generale, ceea ce echivalează cu circa 3,3 miliarde de lei (742 mil. euro). Primele brute subscrise din poliţele auto obligatorii au urcat anul trecut cu 15%, avansul venind în principal din majorări de tarife.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax