Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc

Publicat

taierea-capului-ioan-botezatorul-267x300 Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august. Acesta s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Inaintemergătorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temnița din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui său. Urandu-l până în măduva oaselor, această îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată.
Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.
Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în multele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria.
Ulterior, pe vremea luptei întreprinse împotrivă icoanelor, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Tradiții și obiceiuri

Este o zi se post aspru. De asemenea, este recomandat nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul acestora aduce aminte de cea capului lui Ioan Botezătorul. Tot azi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, mâncarea fiind ruptă cu mâna.

sursa: calendarulortodox.ro

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax