|

VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

feneser gheorghe alba24 testul de sinceritateCa urmare a protestelor din ultima perioadă împotriva poluării din Sebeș, a reacțiilor slabe ale autorităților, a ”bâlbâielilor” instituțiilor implicate și a dezbaterilor eșuate, Alba24 a invitat la talkshow-ul ”Testul de Sinceritate”  pe prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, pentru a răspunde unor întrebări legate de acest subiect. În urmă cu două săptămâni, producătorii emisiunii au mai avut o tentativă de a duce la masa dialogului, față în față, pe reprezentanții societății civile și pe cei ai autorităților locale din Sebeș și a unor instituții implicate.

Primarul Sebeșului, directorul APM Alba, directorul DSP Alba, reprezentanții Kronospan și Kronochem Sebes, cât și cei ai Grupului de Inițiativă Civică au refuzat să participe la dezbaterea respectivă.

Câte cazuri de cancer au fost înregistrare în județul Alba și în special la Sebeș, în ultimii ani? Poate fi formaldehida una din cauzele îmbolnăvirilor de cancer și alte afecțiuni respiratorii în Sebeș și împrejurimi? La aceste întrebări ar fi trebuit să răspundă, în cadrul acestui talkshow și directorul DSP Alba, Horia Timiș, care deși și-a anunțat participarea la emisiune, nu a reușit să ajungă din cauza unor probleme de sănătate.

Prefectul de Alba Gheorghe Feneșer  a declarat că în perioada 2008 – 2009, consilierii locali din Sebeș au respins de trei ori un proiect de hotărâre prin care se cerea realizarea unui studiu de impact asupra sănătății populației. De asemenea, prefectul a transmis că unii dintre consilieri se aflau în acel moment într-un conflict de interese, fiind și angajați la Kronospan.

Legat de monitorizarea formaldehidei, prefectul a declarat că ”în termen de șapte luni de zile de la darea în funcțiune a fabricii, investitorul este obligat să achiziționeze aparatura nominalizată de către Agenția de Mediu. Urmează apoi să fie amplasate în patru locuri pe platformă dispozitive de monitorizare, investiție care ar costa peste 2.000.000 de euro. Pe lângă cele patru puncte, există un al cincilea punct de monitorizare, la coș. În momentul în care va sesiza o apropiere de limita maximă, se oprește totul”.

Gheorghe Feneșer a precizat că există posibilitatea ca cele două fabrici de formaldehidă să funcționeze în paralel, însă, în situația în care se va ajunge la capacitatea de 60.000 t/an (produsă de ambele instalații), producția va fi oprită. După o perioadă de 7 luni – 1 an, fabrica veche va fi închisă, urmând să rămână cea nouă. ”Să nu se creadă că se vor produce mai multe de 60.000 tone”, a mai declarat acesta.

”În urmă cu aproximativ 3 – 4 ani de zile eu am luptat foarte mult pentru a face în municipiul Sebeș un studiu de impact asupra sănătății populației, dar acel studiu de impact să nu fie făcut de o societate din țară și să nu fie plătit de firma respectivă. În Consiliul Local Sebeș am introdus de trei ori acest proiect de hotărâre prin care ceream acest studiu de impact. L-am introdus pe parcursul a doi ani de zile, de trei ori, nefiind aprobat. Pentru acel studiu de impact, la vremea respectivă, trebuia să fie alocați de către CL Sebeș o sumă derizorie pentru municipiul Sebeș, undeva la maxim 30-40.000 de euro”, a precizat prefectul Gheorghe Feneșer.

”În 2007 – 2008 când am început lupta cu acea pulbere pm10, dușmanul nostru nu a fost societatea, ci clasa politică. Consiliul Local de la acea perioadă nu vroia absolut nimic, niciun control venit din afară, dacă am solicitat acest studiu de mediu – nu e bun”, a declarat Gheorghe Feneșer. De asemenea, acesta transmis că unii dintre consilierii locali au fost într-un conflict de interese, fiind și angajați la firma respectivă.

”După părerea mea, 100% era un conflict de interese. Acum nu cunosc, nu mai cunosc compoziția Consiliului Local Sebeș”, a mai completat prefectul.

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

În emisiunea ”Testul de sinceritate” cu Gheorghe Feneșer puteţi afla despre:

– care este părerea statului, care este părerea instituțiilor abilitate și care este părerea prefectului Gheorghe Feneșer privind subiectul delicat al poluării din municipiul Sebeș;

– poluarea în Sebeș, monitorizare și limite;

– ce spun oamenii, care e nemulțumirea lor;

– transparența și discuțiile avute cu grupurile implicate;

– precizări despre cantitatea de formaldehidă care se va produce de către Kronospan;

– catalogarea formaldehidei;

– precizări privind studiul de impact privind sănătatea populației, cazurile de cancer;

– solicitările Kronospan;

– sancțiuni aplicate Kronospan;

– încrederea în instituțiile statului și lege, garanții privind siguranța și sănătatea populației;

– interesul investitorului, interesul locurilor de muncă, sănătatea populației.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=385769avatar Publicat de pe 26 ianuarie 2015 şi actualizat pe 26 ianuarie 2015.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT, Testul de Sinceritate.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

4 comentarii pentru “VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan”

 1. D-nul FENESER sufera de amnezie totala mai nou nu mai cunoaste nimic nu isi mai aduce aminte de nimic ar trebuisa ne lase si sa se duca .

 2. Ma baieti mai usor cu pianul pe scari.
  Pai voi vreti sinceritate de la Feneser? Discuati problema Kronospan cu Gheorghe Feneser!?
  Pai fica lui ia banii de la Kronospan,mai baieti.sI NU BANI PUTINI.
  A!… daca vreti sa prezentati o mostra de ipocrizie si oportunism ,atunci va-nteleg.El e un etalon.
  Prin 2008 striga prin portavoce impotriva fabricii de formaldehida ,…o perioada cat timp i-a cerut-o interesul.
  Dar daca nu.. atunci o consider o insulta, o bataie de joc la adresa oamenilor din Sebes

  PS:Formaldehida e un fel de substanță extrem de toxică și care, sub formă de gaz, a fost folosită în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

 3. domnu prefect 0,06 este mai mare de cat 0,012 deci nu este bine mai fra’

 4. Avem de-a face cu un exemplu clar de ignorare totala a vocii comunitatii locale (ca sa nu zic bataie de joc) :-(
  Adica 2000 de oameni cer in strada RELOCAREA sectiilor chimice care polueaza si suspendarea activitatii poluatorului pana la clarificarea problemelor descoperite in avizul de mediu, iar prefectul raspunde ca „în termen de șapte luni de zile de la darea în funcțiune a fabricii, investitorul este obligat să achiziționeze aparatura”?? Frate, dar omu acesta nu a intelege ca oamenii din Sebes nu mai pot respira pe strada, mai ales noaptea???

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • !?: Cum sa avem pretentii de mai multi turisti cand in zilele de 14 si 15, cand cetatea era plina ochi de turisti,...
 • Elsa: Hopa ! Ce sa vezi statul nu respecta legea ! Repede ITM-ul sa vada daca sint pontati corect, daca se...
 • Delia: Incercuit G2-ul si dat cu bomba. Votantii astia au impinzit orasul. In cativa ani voi fi mai multi tigani...
 • Criss: Asa este. Ei nu sunt capabili niciodata pt. nimica. Numa sa intinda mana, sa nu te lase- n pace la terasa daca...
 • Cristi: La societatile private cursurile se tin doua zile in extrasezon si nu in statiuni balneare, montane, termale...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI