Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Vinerea vin Valorile”: Vladimir Tismăneanu și Devis Grebu deschid o nouă serie de evenimente organizate de Primăria Alba Iulia

Publicat

conferinta tismaneanu Arta și cultura transcend prezentul, trecutul și viitorul: este ideea simplă dar universală de la care reprezentanții Municipalității din Alba Iulia au pornit în implementarea unui nou proiect: “Vinerea Vin Valorile”.

Vineri, la Alba Iulia vor fi prezenți Devis Grebu, unul dintre cei mai valoroși graficieni, ilustratori și pictori români moderni, împreună cu Vladimir Tismăneanu, politolog, filosof, profesor de știinte politice și scriitor, recunoscut ca unul dintre cei mai activi promotori ai democrației în România, dar și pentru fervența cu care s-a dedicat studierii și, mai ales, demascării ororilor comuniste de la noi, având calitatea de președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii din România.

Alături de aceștia, vor veni la Alba Iulia Mircea Mihăieş, critic literar, eseisit și publicist, dar și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Tismăneanu, Marius Stan (doctor în știinte politice, redactor șef al revistei History of Communism în Europe).

Ziua de vineri va fi impregnată de două momente importante, avându-i ca protagoniști pe Devis Grebu și Vladimir Tismaneanu, două dintre cele mai importante repere pe care se sprijină cultura, arta și societatea civilă contemporane din România. “Eterna reîntoarcere a totalitarismului” este titlul conferinței adusă în spațiul public albaiulian de către Vladimir Tismăneanu, urmată de lansarea volumului “Efigii ale unui coșmar istoric”, având același autor. Prezentarea cărții va fi îndeplinită de către Mircea Mihăieș și Marius Stan, cel care s-a îngrijit de această ediție.

Evenimentul va avea loc vineri 29 mai, ora 11.00, Sala Senatului – Palatul Apor.

vernisaj tismaneanu Un alt moment care îi tentează pe admiratorii de arta în forma cea mai pură este vernisajul expoziției “O filozofie vizuală a vieții”, o reprezentare autentică și originală a relațiilor pe care România le are cu Europa, din care nu lipsește Cealaltă Capitală, purtând semnătura Devis Grebu.

Albaiulienii vor fi ghidați verbal și cu un rafinament, în armonie cu lucrările expuse, de către Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăieș.

Devis Grebu este una dintre puținele personalități care s-a impus convingător în elita artistică franceză și americană fiind, alături de Brâncuși, prezent în cataloagele prestigioasei edituri de artă Rizzoli, New York.

Municipalitatea din Alba Iulia derulează o colaborare cu Devis Grebu, pentru realizarea mai multor obiecte de artă ce au în prim-plan Cetatea Alba Carolina. Expoziția va rămâne deschisă până pe 14 iunie 2015.

“Pe lângă entertainment și show, e nevoie și de o infuzie serioasă de cultură în Cetatea Alba Carolina, care să atragă un public elevat, specializat, de nișă, dacă vreți. Artiști plastici, muzicieni, scriitori, oameni de cultură care să facă Alba Iulia mai ușor cunoscută în cercurile selecte din care vin. Personal mi-aș dori să ajungem o zi în care să fim “nevoiți” să alegem la ce eveniment mergem în Cetate, la un seminar Coelho, la un concert Madrigal sau la o expoziție Dali.

Faptul că Devis Grebu și Vladimir Tismăneanu, Marius Stan și Mircea Mihăieș au acceptat invitația noastră e un semn bun și un prim pas spre repunerea Cetății Alba Carolina pe harta culturală esențială a României”, a declarat primarul Municipiului Alba Iulia și unul dintre inițiatorii proiectului, Mircea Hava.

“Beauty Beyond Bricks” (frumuseţe în spatele cărămizilor – n.n.) este conceptul ce reprezintă aceeași idee, care însă va reuni invitați străini, din Uniunea Europeană și întreaga lume la evenimentele culturale ce vor fi organizate în mod special vinerea în Cetatea Alba Carolina.

Vezi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turişti

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax