Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Concert de jazz la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. Fantasm Trio își lansează albumul

Publicat

Poster lansare Vineri, Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia va găzdui un eveniment cultural important în spațiul muzical. Începând cu ora 19.00, va fi pus în scenă un concert de muzică jazz, Fantasm Trio, prezentat de artişti de renume internaţional. Concertul poartă numele turneului european ce include lansarea albumului Fantasm. Prețul unui bilet este de 9 lei și poate fi achiziționat de la sediul teatrului.

Trei muzicieni de renume internațional – violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy – celebrează în această toamnă, printr-un turneu european care include Alba Iulia în 14 noiembrie, lansarea albumului lor Fantasm, produs de către Nemu Records. Turneul trio-ului, desfășurat între 10 și 25 noiembrie 2014.

Acest turneu cuprinde România și Germania, după cum urmează: București (10 noiembrie), Bistrița (12 noiembrie), Cluj (13 noiembrie), Alba Iulia (14 noiembrie), Timișoara Jazz & Blues (15 noiembrie), Magdeburg (17 noiembrie), Bruel (18 noiembrie), Köln (19 noiembrie), Munster (20 noiembrie), Köln (23 noiembrie).

În Alba Iulia, concertul va avea loc pe scena Teatrului de Păpuși „Prichindel” și va fi precedat, de la ora 12.30, în aceeași zi (vineri), de lansarea albumului Fantasm, un bun prilej pentru o discuție liberă cu publicul.

Între cele zece orașe din Europa, cuprinse în turneu, Alba Iulia este unul semnificativ. Orașul a devenit, datorită festivalului Alba Jazz care a luat ființă în 2011, un punct de referință pentru creatorii de jazz români și străini. Cu fiecare nouă ediție a festivalului se confirmă apetența publicului albaiulian pentru muzica contemporană, inclusiv pentru formele avangardiste ale acesteia. Din ce în ce mai evident, Alba Iulia devine, deci, un teren fertil pentru cultura jazz, chiar dacă publicul dedicat nu este, deocamdată, foarte numeros.

În Alba Iulia, lansarea albumului marchează joncțiunea de concept între trei evenimente culturale deosebit de importante, organizate de Consiliul Județean Alba: Festivalul Alba Jazz (în cadrul căruia albaiulienii au avut șansa să îi asculte pentru prima oară pe Lucian Ban și Mat Maneri), Festivalul Internațional de Teatru „Povești” și Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”.

Despre Fantasm Trio

Cei trei muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult-premiatul octet Enesco Re-Imagined, condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul „Enescu” în 2009, cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy, Gerald Cleaver, Tony Malaby, Ralph Alessi, Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records din NYC și a câștigat nemumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se de succes în întreaga lume. Proiectul a fost prezentat pe scene și în festivaluri celebre de ambele părți ale Atlanticului – de la Glenn Gould Hall în Toronto, la Royal Elizabeth Hall @ London Jazz Festival, de la Merkin Hall în NYC la Barcelona Jazz Festival, de la Strassbourg Jazz d’Or la Main Stage Theater în Chicago.

Chimia extraordinară dintre cei trei muzicieni a continuat cu duetul Lucian Ban & Mat Maneri înregistrând Transylvanian Concert pentru celebra casa ECM Records, un album care a fost prezentat în 2014 la Alba Jazz, în Alba Iulia. Este și albumul care a adus consacrarea internațională pentru pianistul de origine română Lucian Ban. Ulterior, turneele anuale în Germania cu violonistul Albrecht Maurer sub numele de Fantasm Trio au fost încununate de o serie de înregistrări în 2012 și 2013 la Köln Loft Studio. Albumul cu același nume este editat de prestigioasa casa Nemu Records din Germania.

De la jazz modern la muzică camerală contemporană, de la compoziții complet structurate la improvizații libere, Fantasm este expresia unui autentic globalism cultural de secol 21, un proiect ce reunește mai multe culturi într-o operă de artă unică. Cei trei muzicieni împart o curiozitate comună pentru noi forme de expresie muzicală, Fantasm fiind în același timp un album și un vehicul pentru această căutare.

Criticul de jazz danez Hennig Bolte spune în textul de pe coperta albumului: „Pe albumul Fantasm nimic nu sună asemeni unor viori obișnuite. Purtând în mod paradigmatic titlul unei compoziții a celebrului baterist Paul Motian, cu care Maneri a cântat vreme de șase ani, albumul celor trei relevă, prin improvizație și structură în același timp, ceva adânc din memoria noastră comună. Concentrat. Enjoyably disturbing”.

Despre muzicieni

Fantasm Trio Lucian Ban (pian) este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână. Sound-ul pianului său i-a adus din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat si condus Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 și fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia și altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic „The Guardian” drept „un nume de urmărit / a name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar in 2013 și-a facut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc.) cu Transylvanian Concert, prezentat și la Alba Iulia în cadrul festivalului Alba Jazz, album ce-i va aduce consacrarea internațională. Criticul Terrell Holmes de la „All About Jazz” spunea în 2003 că „pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner…”

Albrecht Maurer (vioară, voce) este considerat unul dintre cei mai importanți violoniști de jazz & muzică contemporană în Germania, a studiat vioara la Musikhochschule Köln. A mai studiat sistemele tonale non-europene și muzica asistată de computer, cu Johannes Fritsch și Klarenz Barlow. În anii ’80, Albrecht Maurer a cântat jazz fusion cu vioara, sintetizatorul și vocea, în același timp aprofundând studiile de muzică clasică contemporană.

În anii ’90, Albrecht Maurer a început un demers de re-evaluare și re-inventare a locului viorii în muzica contemporană – operele sale sunt caracterizate acum de noise & loops, de lărgirea spectrului timbral și de tehnicile alternative, elemente de percuție și groove toate într-un melanj ce ține deopotrivă de intensitatea jazz-ului și de tehnica muzicii clasice.

Albrecht Maurer a concertat în Europa pe toate scenele și Festivalurile de renume ca și solist sau membru al unor ansambluri reputate.A colaborat cu muzicieni de renume precum Theo Jörgensmann, Kent Carter, Wolter Wierbos, Benoit Delbecq, Peter Jacquemyn, Achim Krämer, Bobo Stenson, Lucian Ban, Mat Maneri, Klaus Kugel, Claudio Puntin, Norbert Stein, Charlie Mariano, Karl Berger, Carla Bley, Steve Argüelles, Lauren Newton, Kate Westbrook and Barre Phillips. Albrecht Maurer este membru al prestigiosului ansamblu de muzică timpurie Dialogos, cu care a concertat în toată lumea de la Lincoln Center în NYC, la Cité de la Musique și London Southbank Center, de la San Sebastian Festival la Art Festival Opera Monaco.

Celebra revistă „Signal to Noise” îl descrie astfel: „Maurer este când intens și ludic, când de o tandrețe aproape tragică, dar rămâne mereu provocator”, iar criticul de jazz Richard Cocharne scrie că „tehnica sa este extraordinară, iar interpretarea este plină de imaginație”.

Mat Maneri (violă) a fost nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. În 1990, Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tatăl său și cu Randy Peterson.

Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul Remixex al Illy B. Eats. Celebra revista „All About Jazz” îl descrie in termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax