Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Premierul Dacian Cioloș vine la Alba Iulia. Discuții cu autoritățile locale, pentru aplicarea Strategiei de Dezvoltare a Munților Apuseni și despre Centenarul Unirii

Publicat

ciolos Premierul Dacian Cioloș se va afla, vineri, 4 noiembrie, la Alba Iulia, potrivit agendei sale de lucru, comunicată de Guvern. În aceeași zi, primul ministru va fi prezent și la Petroșani.

După cum a precizat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, încă de la sfârșitul lunii septembrie, premierul este așteptat în Alba pentru a pune în aplicare Strategia de Dezvoltare a Munților Apuseni, dar și pentru a discuta cu administrația din Alba Iulia privind programul pentru celebrarea Centenarului.

„Premierul mi-a promis că va fi în județul Alba pentru că se dorește implementarea rapidă a acestei unități de implementare tehnică (în cadrul Strategiei de Dezvoltare a zonei Munților Apuseni – n.r.)  și vom discuta problema Centenarului cu toți colegii de la Primăria Alba Iulia și cu toți factorii abilitați de la nivelul Guvernului, în cadrul Departamentului Centenar”, a declarat atunci vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman.

Reamintim că Guvernul a aprobat în 28 octombrie Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova.

La Roşia Montană va fi înființat un centru teritorial prin care se va oferi consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Strategia Guvernului este de a găsi soluţii alternative de dezvoltare a comunei şi a zonei Munţii Apuseni.

„Centrul de la Roşia Montană va fi punct unic de contact pentru beneficiarii din zona Munţilor Apuseni, astfel încât cererile de proiecte de finanţare, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul naţional vor fi integrate într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei, iar beneficiarii vor avea prioritate”, a precizat, în timpul vizitei la Alba Iulia din septembrie, Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

Dancă a precizat că vor fi introduse punctaje suplimentare în cadrul criteriilor de evaluare la apelurile competitive de cereri de finanţare  ce se adresează beneficiarilor din aceste zone, vor fi organizate sesiuni de finanţare cu buget distinct, majorarea pragului şi intensităţii ajutorului de stat.
Pe programele de infrastructură mare, în judeţul Alba sunt proiecte cu alocări predefinite în valoare de 122 milioane de euro, a precizat consilierul.

Proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică. Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

VEZI MAI MULTE : Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget

Tot în Alba, premierul a lansat în primăvară pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. În martie, acesta a fost prezent la Alba Iulia și în comuna Ciugud, unde a discutat cu autoritățile locale și fermieri, alături de vicepremierul Vasile Dâncu și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Citește și FOTO-VIDEO: Premierul Dacian Cioloș a lansat, la Ciugud, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”

Vezi și Dacian Cioloș la Alba Iulia. Premierul caută soluții pentru transferul cazărmii din Cetatea Alba Carolina, de la MApN la administrația locală

Citește și Cioloş la Alba Iulia: Clădirea Bibliotecii Batthyaneum ar putea fi renovată şi deschisă pentru turişti, într-un circuit de vizitare, după clarificarea situaţiei juridice

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax