Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Amintiri din comunism: Vizita de lucru a dictatorului Nicolae Ceaușescu la Cugir, în septembrie 1972

Publicat

 

Fostul dictator și președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu a vizitat de trei ori orașul Cugir: prima dată în anul 1972, a doua vizită de lucru a „tovarășului” a fost după alți doi ani, în anul 1974, iar ultima vizită a fost înregistrată în anul 1984.

Cugirul a fost orașul în care, după numai cinci ani de la ultima vizită a fostului lider comunist, în luna decembrie a anului 1989, muncitorii din cele două fabrici alături de populația localității s-au ridicat împotriva „conducătorului mult iubit” și a sistemului – a conduceri de partid de la aceea vreme. Cugirul a devenit apoi al doilea oraș liber de sub dictatura comunistă din România.

Pornind de la cercetările efectuate în arhivele Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale, începem povestea noastră cu vizita de lucru efectuată de Nicolae Ceaușescu în urbea cugireană, în data de 15 septembrie 1972 .

În aceea toamnă a anului 1972, Nicolae Ceaușescu efectuează o vizită de lucru în Transilvania, unde liderul comunist a vizitat trei județe importante: județul Alba, Hunedoara și Sibiu .

În vizita sa în județul Alba, Nicolae Ceaușescu a vizitat patru centre importante pentru ceea ce însemna industria grea și ușoară  centre sociale și istorice.

Vorbim aici de municipiul Alba Iulia, unde liderul comunist a ținut binecunoscutul discurs pe Platoul Romanilor după care acesta a vizitat Cetatea Bastionară Alba Iulia și brandul orașului în perioada comunistă, Fabrica de obiecte din porțelan – „Porțelanul”, fosta fabrică producătoare de cărămizi refractare din țară „Refractara”, uzina care producea utilaje pentru construcții, mine, cariere – „Ardealul” . În municipiul Sebeș, Nicolae Ceaușescu a vizitat Combinatul de prelucrare a masei lemnoase , urmând pe traseu fabrica de ciorapi și tricotaje „Sebeș”, cum era atunci numită actuala fabrică „Ciserom”.

În vizita sa în municipiul Aiud, dictatorul comunist a vizitat fabrica specializată pe producția de utilaje pentru metalurgie și construcții metalice din România – „Metalurgica” Aiud , Intreprinderea Agricolă de Stat (IAS) din localitate .

Vizita de lucru la Cugir

Nicolae Ceaușescu a ajuns la Cugir cu elicopterul  în după – amiaza zilei de 15 septembrie 1972 aterizând pe stadionul din localitate. Elicopterul cu care călătorește tovărășul Nicolae Ceușescu a aterizat pe terenul sportiv din imediata vecinătate a uzinei mecanice”.

Acesta a ales să viziteze orașul de la poalele Drăganei pentru a vedea activitatea fabricii din oraș, în jurul căreia gravita viața urbei .

În 1972  Cugirul avea 27.000 de locuitori, iar fiecare familie avea cel puțin un membru sau chiar doi (soț și soție) care lucra în cadrul întreprinderii.

În anul 1972 erau construite în orașul Cugir peste 1.300 de apartamente, existau două licee industriale („Liceul Industrial Nr 1” Cugir – actualmente Colegiul Național „David Prodan” Cugir și „Grup Școlar U.M” Cugir viitorul Colegiu Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir ), școli generale, dispensar medical, sală de sporturi, hotel, magazine comerciale.

Complexul industrial era considerat unul foarte important pentru industria județului, fiind de asemenea unul de importanță strategică.

În vizita sa din anul 1972, Nicolae Ceaușescu este însoțit de către Ilie Verdeț – secretarul Comitetului Central al P.C.R, Miu Dobrescu – membru al C.C. al PCR , Ion Dincă – membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (mâna de fier a lui Ceaușescu, om de care și cei mai importanți lideri comuniști ai vremii se temeau de el, aresta și trimitea la șanterierul Canal Dunăre – Marea Neagră pe oricine, de aici și porecla „Te –leagă” . De numele său se leagă și interzicerea bucureștenilor de a-și închide balcoanele problema fiind una inestetică. Despre Ion Dincă se spunea că stătea cu pistolul pe birou) și de Angelo Miculescu – ministrul Agriculturii, Industriei Alimentare și Apelor .

Nicolae Ceaușescu este întâmpinat la sosirea în Cugir de către Ioan Avram – ministrul Industriei Constructoare de Mașini, de către primul – secretar al Comitetului orășănesc de partid – Alexandru Șuluțiu și de către directorul general al uzinei de aceea vreme – Nicodim Roșca.

În anul vizitei fostului președinte comunist, complexul industrial din Cugir avea active doisprezece secții, împărțite în trei ramuri de activitate: Secția de Produse Speciale (armament și muniție), Secția de mașini unelte și Secția de produse civile sau secția electrocasnicelor (mașini de cusut, mașini de spălat manuale și automate de spălat rufe).

În cadrul fabricii lucrau aproximativ 18.000 de angajați. Fiecare domeniu de activitate avea de îndeplinit anumite standarde și planuri de îndeplinit, sarcini de partid care la Cugir erau îndeplinite: sarcinile de plan pe primele opt luni ale anului au fost îndeplinite și depășite. La producția globală s –au realizat în plus 16 milioane de lei, iar la producția marfă vândută și încasată 15 milioane de lei. Peste prevederile de plan au fost livrate 1500 de mașini de spălat rufe, 1100 mașini de cusut, 5 mașini de frezat și late utilaje”.

Apoi însoțiti de către directorul fabricii Nicodim Roșca, fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu împreună cu alaiul de lideri politici au vizitat rând pe rând secțiile de producție ale fabricii: atelierul de cercetare, secția de prototipuri, secția de mașini – unelte. În cadrul vizitei pe platforma industrială, directorul întreprinderii Nicodim Roșca îi prezintă președintelui comunist, în cadrul unei expoziții, ultimele „creații” ale colectivului de cercetare al fabricii: mașină de frezat universală concepție proprie, noile tipuri de mașini de spălat „Albalux 7” și „Albalux 8”, mașini de rectificat planuri.

În acel an 1972, cercetătorii din cadrul fabricii din urbea cugireană au realizat împreună cu colegii lor din țară o broșă de mare turație cu lagăre pe perne de aer, invenția fiind brevetată la nivel național și european.

În cadrul vizitei de lucru la UM Cugir are loc și întâlnirea fostului dictator comunist cu o legendă a fabricii cugirene: maistrul Nicolae Sterca, de numele său fiind legat fabricarea primului pistol – mitralieră fabricat în România, în anul 1939 , denumit „Orița „. Pe lângă armă, maistrului cugirean fiind atribuite inventarea a unui număr de 80 de prototipuri de arme și utilaje: în atelierul prototipuri, tovarășul Ceaușescu se întreține cu comunistul Nicolae Sterca, cunoscut inventator, care în cei peste 30 de ani de când lucrează în acestă unitate a realizat un mare număr de mașini și utilaje de înaltă complexitate”.

Ultimul obiectiv în vizita sa de lucru în cadrul fabricii a fost secția de mașini – unelte (secție care din păcate este pe linie moartă). Aici, în fața graficului de lucru, Ceaușescu a recomandat și a dat indicații precise atât ministrului Ioan Avram cât și conducerii fabricii, privind producția viitoare a fabricii care să se sprijine pe producția de mașini – unelte.

Vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu în județul Alba și implicit Cugir este mediatizată în presa comunistă a vremii . Gazeta PCR  din Alba titra a doua zi pe prima pagină: „Vizita de lucru a tovărășului Nicolae Ceaușescu în județele Alba și Hunedoara” era unul din titluri sau „Angajamentul constructorilor de mașini din Cugir”. Același titluri și detalii vor fi preluate în aceeași zi și de către oficiul de presă al județului Hunedoara, în epoca comunistă Drumul Socialismului .

De la Cugir, întreaga delegație comunistă s-a îndreptat spre județul Hunedoara și Valea Jiului.

Reperele anului 1972:

 • 19 ianuarie 1972 – Imnul Europei, bazat pe finalul Simfoniei a IX-a de Beethoven (Oda Bucuriei), a fost adoptat de Consiliul Europei la Strasbourg, și a devenit imnul pentru Uniunea Europeană creată în 1993.
 • 3 februarie 1972 – Ceremonia de deschidere a Jocuriler Olimpice de iarnă de la Sapporo, Japonia.
 • 21-28 februarie 1972: Președintele SUA Richard Nixon face o vizită fără precedent de 8 zile în China unde îl întâlnește pe Mao Zedong.
 • 5 aprilie 1972 – În timpul vizitei din Egipt, Nicolae Ceaușescu se întâlnește prima dată cu Yasser Arafat, care se afla întâmplător la Cairo.
 • 16 aprilie 1972 – A fost lansată naveta spațială „Apollo 16”, care a aselenizat la 20 aprilie 1972. Este a cincea aterizare pe Lună (după Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14 și Apollo 15).
 • 8 mai 1972 – A fost inaugurat Muzeul Național de Istorie a României.
 • 16 – 17 mai 1972 – A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964. La inaugurare au mai participat Nicolae Ceaușescu și președintele Republicii Socialiste Iugoslave – Iosip Broz Tito.
 • 26 – 30 mai 1972 – Vizita oficială în România a celui supranumit „El lider Maximo” – Fidel Castro – președintele Cubei.
 • 1 august 1972 – Întâlnirea de lucru în Crimeeea , dintre președintele României , Nicolae Ceuașescu și Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice , Leonid Brejnev.
 • 26 august 1972 – Ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice de Vară, Munchen, Germania; România a obținut 16 medalii (3 aur, 6 argint, 7 bronz).
 • 5 septembrie 1972 – Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare își vor pierde viața cei nouă ostateci, cinci teroriști și un polițist vest –german.
 • 21 septembrie 1972 – Are loc la București  vizita oficială a dicrectorului general al Uniunii Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Rene Maheu. În aceeași zi în capitală va fi inaugurat Centrul european UNESCO, pentru învățământul superior.
 • 7 decembrie 1972 –  Începe ultima misiune lunară a lui „Apollo 17″ – a unsprezecea navetă spațială lansată de SUA în cosmos.
 • 21 decembrie 1972 – Germania de Est și Germania de Vest se recunosc una pe cealaltă.

Sorin Giurcă

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

Atenție ȘOFERI! 74 de camere fixe amplasate pe mai multe drumuri din țara. Vezi unde sunt

Publicat

Șoferii care circulă cu mașina pe drumurile din România fără a deține o vinietă valabilă pot fi surprinși de una din cele peste 70 de camere utilizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și amplasate pe mai multe drumuri naționale. 

CNAIR verifică respectarea acestei obligații cu ajutorul a 74 de camere fixe amplasate pe mai multe drumuri din țara noastră, iar șoferii care nu respectă această obligație riscă amenzi de ordinul miilor de lei. Mai exact, persoanele surprinse de autorități circulând cu mașina pe drumurile din țara noastră fără a avea rovinietă valabilă pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei.

Potrivit datelor furnizate de către CNAIR, cele mai monitorizate drumuri sunt Drumul Naţional 1 (Timişul de Sus, Sebeş, Vâlcele, Şercaia, Oşorhei, Bărcăneşti/Româneşti), Drumul Naţional 2 (Iacobeşti, Nicolae Bălcescu, Moţca, Mărăcineni), Drumul Naţional 6 (Sânnicolau Mare, Coşoveni, Mehadia, Drăgăneşti Vlaşca) şi Drumul Naţional 15 (Vaduri, Sângeorgiu de Mureş, Gârleni, Călugăreni). Nici cei care circulă pe autostrăzi nu scapă de monitorizare, și anume sunt amplasate camere video pentru verificarea rovinietei la Petreşti (A1), Glina, Feteşti (A2), Gilău şi Snagov (A3).

VEZI: Lista cu amplasarea camerelor video fixe pentru-controlul rovinietei

Pentru a identifica șoferii care circulă fără rovinietă, pe lângă camerele video fixe, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul național. Conform precizărilor reprezentanților CNAIR legate de camerele video mobile, acestea sunt amplasate “pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)”.

De asemenea, controlul existenței și a perioadei de valabilitate a vinietei poate fi efectuat și de către personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în puncte de trecere a frontierei).

 

sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să prelungești durata de viață a bateriei telefonului pentru autonomie cât mai bună

Publicat

Durata de viață a bateriei este cea mai mare problemă pe care orice smartphone o are. Totuși, sunt câteva trucuri care te pot ajuta să ai autonomie mai mare mărind durata de viață a bateriei.

Aspectele de natură hardware țin în principal de ciclurile de încărcare a acumulatorului. Acesta trebuie să fie încărcat înainte să se descarce complet și să fie deconectat de la sursa de încărcare înainte de a ajunge la un nivel de încărcare de 100%. De asemenea, telefonul nu trebuie lăsat în mașină sau în alte locuri închise atunci când este foarte cald. În acest sens, este recomandat ca, atunci când nu este folosit, acumulatorul să fie păstrat într-un loc cât mai răcoros și să fie încărcat în jur de peste 40%.

În ceea ce privește optimizările software, utilizatorii ar trebui să oprească aplicațiile care rulează în background, să nu folosească imagini de fundal active, să dezactiveze funcțiile Bluetooth, GPS, WiFi, NFC și datele mobile, precum și sincronizarea conturilor. O altă sugestie este aceea de a seta la nivel minim luminozitatea ecranului și durata la care intră în stand-by.

Utilizatorii pot lua în calcul și aplicații dedicate pentru optimizarea bateriei, cum este Clean Master Phone Boost. Acesta poate fi folosit pentru a șterge fișierele temporare și istoricul de navigare. Aplicația mai permite și managementul aplicațiilor, mutarea acestora pe cardul microSD, dezinstalarea aplicațiilor (dacă nu sunt protejate de sistem) și efectuarea de copii de siguranță ale fișierelor importante. În plus, aplicația are și rol de antivirus.

Cei de la Grunge au întocmit un top al celor mai dăunătoare lucruri pentru bateria telefonului:

 • GPS-ul

Dacă faceți parte din grupul celor care nu doresc să investească într-un dispozitiv GPS independent, atunci trebuie să știți că acest tip de funcție golește bateria mai repede decât orice altă aplicație.

Funcția GPS se bazează pe o serie de actualizări rapide ale coordonatelor, ceea ce înseamnă că telefonul trebuie să aibă canale de comunicare deschise tot timpul. Mai mult, acesta nu comunică doar cu un singur turn de telefonie mobilă ci cu trei sau patru sateliți pentru a putea calcula locul în care vă aflați.

 • Reclamele de pe internet

Toată lumea știe că jocurile consumă foarte repede bateria. Puțini știu însă că reclamele tip pop-up(cele care apar în jocurile gratuite precum și cele care sunt livrate în browser și în alte aplicații) sunt la fel de nocive. Testele arată că descărcarea acestui tip de reclame consumă mai multă baterie decât aplicația pe care o foloseați înainte ca ele să apară.

 • Închiderea tuturor aplicațiilor

Cei mai mulți utilizatori, preocupați fiind de cât ține o încărcare a bateriei și de durata de viață a acesteia, opresc toate aplicațiile atunci când se pregătesc să pună telefonul în modul stand by. Deși pare ciudat, această acțiune consumă mai multă baterie și scade durata de viață a acesteia. Explicația e simplă: când o aplicație rulează folosește o cantitate mică de energie, consumul mare vine atunci când aplicația pornește – aceasta trebuie mai întâi să treacă prin memoria RAM și abia apoi să se încarce total.

Tot la acest capitol merită menționat și faptul că telefonul este suficient de inteligent încât să oprească chiar consumatorii mari.

 • Funcția vibrare

Această funcție reprezintă o risipă de energie deoarece, în ciuda faptului că telefonul are componente hardware și software de ultimă generație, este veche. În cazul în care nu ați desfăcut niciodată un telefon, această funcție este posibilă datorită prezenței unui motoraș în interiorul dispozitivului mobil, motoraș care consumă o cantitate mare de energie pentru a face telefonul să vibreze.

 • Încărcarea telefonului

Odată cu apariția pe piață a primelor modele de telefoane mobile sfaturile specialiștilor erau „consumați toată bateria și încărcați telefonul până la 100%”. Mulți dintre noi încă urmează acele sfaturi iar rezultatul poate fi dezastruos pentru baterie. Când punem telefonul la încărcat un curent constant intră în baterie până când aceasta ajunte undeva la 70%. Din acest punct încărcătorul adaptează voltajul la nivelul energiei deja prezente în baterie. Astfel, pe măsură ce telefonul se încarcă, curentul slăbește în intensitate.

Specialiștii recomandă mai multe încărcări scurte decât încărcări până la 100%. De fapt, studiile arată că bateria se degradează cu până la 70% în doar 300 de încărcări până la 100%.

 • Facebook

Dacă sunteți la fel ca restul lumii, aveți instalată aplicația Facebook pe telefon. Asta înseamnă că bateria telefonului dumneavoastră se descarcă mai repede. Testele arată că bateria aceluiași telefon a ținut cu 20% mai mult după dezinstalarea aplicației Facebook. De asemenea, celelalte aplicații au funcționat cu 15% mai repede după dezinstalarea aplicațiilor Facebook și Facebook Messenger.

 • Luminozitatea ecranului

Cu toții știm cel puțin o persoană(nu neapărat noi), care ține luminozitatea la 100%. Studiile specialiștilor au arătat că acest lucru scade durata de viață a bateriei cu până la jumătate, cifrele exacte variind în funcție de marca, modelul, sistemul de operare și dimensiunea telefonului.

 • Căldura

Dacă petreceți foarte mult timp pe telefonul mobil ați observat deja că acesta are tendința să „se încingă”. Aceasta este consecința folosirii îndelungate și poate afecta considerabil performanțele și durata de viață a bateriei.

 • Temă și wallpaper luminoase

O temă luminoasă și/sau un wallpaper colorat consumă mai multă baterie decât una de culoare închisă. Potrivit unui studiu BBC Science, un pixel alb folosește de 5,8 ori mai multă energie decât un pixel negru. Asta înseamnă că doar schimbând tema și wallpaperul puteți economisi 18% din baterie.

sursa: digi24.ro, grunge.com, playtech.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanţi de etnobotanice din Alba şi alte trei judeţe, condamnaţi la închisoare. Sentinţă definitivă

Publicat

Liderul unei grupări de traficanţi de etnobotanice, destructurată acum cinci ani de BCCO Alba Iulia, a ajuns după gratii. Mircea Marian Ispas (33 de ani) a fost condamnat definitiv prin sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 ianuarie, alături de alţi trei membri ai grupării, din Alba Iulia şi 17 din alte judeţe. Ispas a primit cea mai mare pedeapsă din „lotul” de 21 de inculpaţi.

“Operaţiunea Transilvania” a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice, ce a acţionat în perioada 2011 – 2012. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Luni, alături de Mircea Ispas, a fost reţinut pentru executarea pedepsei şi Viorel Marian Gheorghe (34 de ani), membru al aceleiaşi grupări, fiind depistat la Vinţu de Jos. Ambii aveau mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Judecătoria Deva. Decizia definitivă a aparţinut însă Curţii de Apel Alba Iulia care a modificat unele pedepse decise iniţial de Judecătoria Deva, acum trei ani.

Viorel Marian Gheorghe are de executat 2 ani şi 6 luni de închisoare (faţă de un an şi patru luni cu suspendare, pedeapsa decisă la judecătorie), iar Mircea Marian Ispas – 3 ani şi 10 luni de închisoare (faţă de 3 ani şi 6 luni, pedeapsa iniţială), pentru săvârşirea infracțiunii de „efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Al treilea inculpat din Alba Iulia în acest dosar, Dan Petru Lucian, a fost condamnat la un an şi 9 luni de închisoare cu executare, iar al patrulea din Alba, Ioan Emanuel Hârbea, a primit un an de închisoare cu suspendare.

Prima condamnare în acest dosar a fost dată de Judecătoria Deva, în 2015, gruparea formată din 21 de persoane fiind trimisă în judecată în 2013, de DIICOT.

Citeşte Membrii unei grupări de traficanţi de etnobotanice din Alba și alte patru judeţe, CONDAMNAȚI la închisoare de o instanță din Deva

Membrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro.

La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat. Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei.

Citește şi Comercianți de etnobotanice din Alba, duși la DIICOT Hunedoara pentru audieri. Liderul grupării este albaiulianul Marian Mircea Ispas

Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.

Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza.

„Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Pedepsele definitive dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia:

Ispas Mircea Marian (Alba Iulia): 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare

Grasu Gabriel Alin (zis “Radio”, Deva): 3 ani, 8 luni de închisoare cu executare

Boboc Daniel Andrei (Timişoara): 2 ani, 3 luni, 10 zile de închisoare cu executare

Dan Petru Lucian (Alba Iulia): 1 an şi 9 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Viorel Marian (Alba Iulia): 2 ani şi 6 luni de închisoare suspendare sub supraveghere

Todoni Toni Robert (Orăştie): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (4 ani)

Marinescu Răzvan Alexandru (Bucureşti): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere

Marinescu Cosmin Dorin (Bucureşti): 2 ani închisoare sub supraveghere

Logojan Andrei Sergiu (Deva): 1 an, 11 luni, 10 zile de închisoare suspendare sub supraveghere

Nojogan Ioan Narcis (Deva): 1 an 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Chirilă Antoniu (Brad): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Jude Daniel Sorin (Orăştie): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Ştiucă Marian (Orăştie): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Trandafir Bogdan Alexandru (Brad): 1 an de închisoare suspendare, sub supraveghere

Vagu Mircea (Hunedoara): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Hârbea Ioan Emanuel (Alba Iulia): 1 an închisoare suspendare sub supraveghere

Amălinei Alin Cătălin (Buziaş, jud. Timiş): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Gabor Orlando Gheorghe (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Mocan Daniel-Ioan (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Crăciun Cosmin Ioan (n. Abrud, d. Brad): 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Zamfiratu Ionuţ Andrei (Bucureşti): 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Panouri de avertizare pentru spațiile fără autorizație de securitate la incendiu. Lege promulgată de Iohannis

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede obligaţia amplasării de panouri de înştiinţare în cazul spaţiilor fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Potrivit legii, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor care vizează construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective cu următorul conţinut, imprimat cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”.

Obligaţia vizează barurile, cluburile, discotecile, restaurantele, centrele comerciale, magazinele, supermagazinele şi hipermagazinele, cinematografele, sălile polivalente, sălile de spectacole, hotelurile, motelurile, hostelurile, vilele turistice, pensiunile şi cabanele turistice, apartamentele şi camerele de închiriat în regim hotelier.

Citește mai departe
Publicitate

TEIUȘ

FOTO: Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă”, la Liceului Teoretic Teiuș

Publicat

Data de 15 ianuarie când celebrăm una dintre personalitățile marcante ale literaturii române, nimeni altul decât “poetul nepereche”, Mihai Eminescu, a reprezentat pentru elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, debutul activităților dedicate culturii naționale.

Eminescu a fost un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic ce a avut capacitatea de a transforma tot ce a atins într-un lirism pur al esențelor de aceea momentele intitulate sugetiv „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” evidențiază valorile inestimabile ale literaturii române, idealul unității naționale, mândria națională.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” urmăreşte timp de o săptămână o serie de activităţi care au ca scop dezvoltarea abilităţilor de lectură, cultivarea simţului estetic, familiarizrea cu textul eminescian (liric şi epic), interpretarea personalizată (recitare, dramatizare) a creaţiilor lui Eminescu, precum și redescoperirea „românismului” (Blaga spunea: „Eminescu e de un românism sublimat, complex și creator” din a cărei „conștiință etnică… ne mai hrănim astăzi”).

Astăzi, în prima zi de şcoală din anul 2018 s-a derulat prima activitate din seria celor dedicate scriitorului. În colaborare cu Biblioteca, Primăria Teiuş şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică a avut loc o întâlnire a liceenilor de la Cercul de lectură cu marele autor. Portofoliile elevilor, care conțin informații despre marele poet național, au fost realizate cu mare grijă de dna Luminița Ciorbea, bibliotecar. Elevii, coordonaţi de dl director Marius Cosmin Pintea şi dna prof. Romina Pop, au recitat din creaţiile lui Eminescu, din propriile creaţii, au participat la concursul interactiv de cultură generală „Eminescu și idealul unității naționale”, format din 20 de întrebări din viaţa şi opera autorului, valorificând, pe lângă informațiile de cultură pe care le dețin, și competențele digitale, deoarece concursul s-a derulat on-line, utilizând aplicația kahoot.it. Finalul „cafenelei de lectură” a fost reprezentat de interpretarea lui Cătălin Rus, elev în clasa a XI-a, a unui cântec având ca temă folclorul.

Pe de altă parte, la ciclul liceal, s-a derulat și un atelier de creaţie literară-poezie romantică în limba franceză și traduceri de texte bilingve, română-franceză, sub îndrumarea dnei prof. Adriana Popa.

La ciclurile primar și gimnazial, lui Eminescu i s-a atribuit dimensiunea eternă prin abordare temelor de interes specifice vârstei: natura și iubirea. Elevii au explorat universul eminescian prin susținerea unor prezentări PowerPoint, realizarea de colaje, amenajarea unui spațiu dedicat lui Eminescu, audierea unor piese care evidențiază versurile poetului, recitare de poezie și participarea la concursul „Eminescu și idealul național”. Elevii au fost coordonați de către prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Ionela Staicu, prof. Ligia Dimitriu și prof. Lascu Gabriela.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” are ca obiectiv reanimare patriotismului prin promovarea culturii și valorilor naționale. Mihai Eminescu este cel mai bun exemplu pentru secolul în care trăim prin implicare socială, conștiința unității naționale, valoarea estetică, gustul pentru clasic și academic, de aceea elevii trebuie să intre în contact cu acesta și să-l perceapă ca un deschizător de idealuri” ne-a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul unității de învățământ.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate