Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zece tineri folkiști în concurs la Festivalul „Ziua de Mâine”, din Alba Iulia. Vezi artiștii invitați și programul evenimentului

Publicat

Pentru al nouălea an consecutiv, iubitorii muzicii folk se vor reuni pentru trei zile la Alba Iulia, la Festivalul „Ziua de Mâine”, ce va avea loc între 15 și 17 noiembrie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nicu Alifantis, Țapinarii, Ducu Berți, Ioan Gyuri Pascu, Emeric Imre sunt doar câteva dintre numele consacrate ale acestui stil muzical, care vor urca pe scenă la Alba Iulia, în cele trei seri ale festivalului. Totodată, 10 tineri interpreți și cantautori din toată țara vor participa la concursul de folk, ce pune la bătaie premii în valoare de peste 2.000 lei.

Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” ediția a IX-a, a fost prezentat miercuri de către directorul festivalului, Vali Șerban, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, și câțiva dintre membrii juriului, Laura Orian, Ioana Bogățan, Călin Bulac, Daniel Avram, într-o conferință de presă organizată la Artcafe Downtown din Alba Iulia.

Pe lângă concerte, la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”, publicul va putea participa și la vernisaje de expoziții, lansări de albume sau de carte și workshop-uri de scriere creativă, ținute de bloggeri.

Citiți și: VINERI începe Festivalul de Folk „Ziua de mâine”, ediția a XI-a, cu Țapinarii, Ioan Gyuri Pascu și Vasile Șeicaru. Vezi PROGRAMUL complet

În primele două zile de festival – vineri și sâmbătă, de la orele 19.00 – se va desfășura concursul tinerilor folkiști, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Tot aici va avea loc premierea acestora, în cadrul Galei Laureaților, duminică, de la ora 19.00. Din cei 18 artiști înscriși în concurs, 10 au trecut de preselecție și vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Toți iubitorii de folk sunt invitați să își voteze artistul preferat pe pagina festivalului, www.folkalba.ro, iar pe baza acestor voturi unul dintre ei va câștiga premiul publicului.

Juriul concursului din cadrul festivalului este format din Mihai Cosmin Popescu, Marius Matache, Daniel Avram, Ioana Bogățan, Laura Orian, Călin Bulac și Claudiu Marean.

Aceștia sunt concurenții ediției a IX-a a festivalului:

Iulia Caraiman

În 1997, Iulia cânta pentru prima oară în luminile unei scene adevărate la cenaclul lui Adrian Păunescu. Era începutul. Acum, în 2013, Iulia se poate mândri cu participări la o mulțime de evenimente folk din țară, printre care festivaluri la Brașov, Sighișoara, Galați, Brăila, Mediaș, Ploiești, Vatra Dornei și Călărași. S-a făcut remarcată în special la Brașov, unde organizează seri de folk, în cadrul Asociației „Dacia Folk” pe care a fondat-o. Iulia are 31 de ani și a absolvit Facultatea de Litere, precum și cursuri de canto la Școala de Arte din Brașov.

Icarus

Pe Andrei Cicioc (22 de ani) și Bogdan Pinghireac (20 de ani) îi cunoașteți foarte bine. Au participat deja la câteva ediții ale „Zilei de Mâine” și formează, împreună, celebra trupă Icarus din Săveni, județul Botoșani. Da, sunt „băieții cu chitara”, pe care i-ați aplaudat cu vârf și îndesat de fiecare dată când au cântat la festivalul de folk din Alba Iulia. Au devenit cunoscuți în România grație concursurilor și festivalurilor, așadar îi așteptăm din nou pe scena „Zilei de Mâine”, pentru încă o participare care, speră ei, îi vor duce spre Trofeul festivalului nostru.

Bogdan Cruceanu

Uneori, e suficient să ai o chitară lângă tine ca să rezulte folk. Sau versuri de folk. Sau poate doar o stare de folk. Bogdan Cruceanu (34 de ani) exemplifică această teorie prin aceea că, deși n-are studii muzicale (ba chiar lucrează în domeniul non-melodic al ingineriei), iubește folkul și cântă folk pentru că a crescut cu chitara în casă. E o „evadare” care îi priește, care îl rupe de monotonia cotidianului și care l-a determinat, iată, să participe la concursul de folk „Ziua de Mâine” 2013.

Karla-Cristiana Dăian

Are doar 14 ani dar, precum bine știm, vârsta nu e relevantă în muzică. Sau este, dar în sens pozitiv, de creativitate și prospețime. Karla cântă încă din 2006 la „Școala de Folk” din Alba Iulia și, începând cu anul 2008, compune primele piese, participând ulterior la „Folk fără vârstă”, eveniment al postului Radio România Actualități. Fiind albaiuliancă, Karla se simte acasă la „Ziua de Mâine”, așadar va avea de trecut proba grea a publicului din propriul oraș.

Descântec

Unul din momentele întotdeauna speciale, la concursuri de folk, este când concurează formații. La „Ziua de Mâine” avem două trupe, dintre care una este „Descântec”, formată din Cristina Dima, Andrei Albu, Radu Andrei și Andrei Psait. Vin din Iași, au vârste între 20 și 23 de ani și, pe cât sunt de tineri, pe atât de plină le este sacul cu trofee câștigate la Brăila, Râmnicu Sărat, Fălticeni, Călărași, Galați și Tulcea.

Mihaela Sima și Dan Lung

Mihaela și Dan fac parte din trupa „Melaz”, care s-a născut la Oradea din dorința de a participa la festivaluri de folk. Asta înseamnă că, la concursul „Ziua de Mâine”, cei doi se află la locul potrivit, în momentul potrivit. Dan (47 de ani) și Mihaela (32 de ani) au început colaborarea în iulie 2012, formând împreună cu Ioana Mihele trupa „Melaz”. Important este că fiecare dintre ei are un CV muzical impresionant. Dan cântă încă din 1985 și a făcut parte din diverse formații pop, folk și jazz, iar Mihaela are în palmares o mulțime de participări semnificative la festivaluri și evenimente folk.

Boicu Mihai

Mihai are 21 de ani, cântă de la 14, este student și va cânta în concursul „Ziua de Mâine”. Este tot ceea ce vrea Mihai să știm despre el, dar ceea ce trebuie adăugat e că acest tânăr tenace și modest are un palmares important de participări și premii la festivaluri de folk din țară. La Călărași, Brăila, Târgu-Jiu, Tulcea, București și Siret. Practic, singurul festival unde nu a cântat este „Ziua de Mâine” din Alba Iulia, așadar îi urăm bun venit!

Sarah Theodora Nicorescu

Sarah vine de departe, din Craiova, are doar 14 ani și cântă folk încă din 2011. E anul care a marcat începutul participărilor sale la festivaluri de folk din Bănie, obținând cele mai mari premii. Deși foarte tânără, o recomandă palmaresul bogat și curajul de a participa la cel mai important festival de folk din România: „Ziua de Mâine”. Îi urăm mult succes și o carieră pe măsura determinării sale!

Laura Todică

Pe Laura, spectatorii „Zilei de Mâine” o cunosc din 2009, când a participat pentru prima oară la concursul festivalului, obținând încă de atunci premii speciale și diplome de merit. În 2013, Laura a împlinit 18 ani și speră ca acest majorat să-i aducă un loc major în clasamentul concursului „Ziua de Mâine”. Laura este albaiuliancă, a fost remarcată la evenimentul „Folk fără vârstă” al postului Radio România Actualități și este elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Adela Mihaela Țițescu

Cei care veneați anul trecut să vedeți Gala Laureaților de la „Ziua de Mâine”, v-o aduceți pe Adela, pentru că primea, pe atunci, Premiul III al festivalului de la Alba Iulia. Cei care, însă, sunteți obișnuiți să mergeți prin țară pe la festivaluri de folk, o cunoașteți și mai bine pe Adela, pentru că este o premiantă de top a festivalurilor de la Râmnicu-Sărat, Târgu-Jiu, Ploiești, Galați, București sau Siret. Tânăra folkistă (22 de ani) vine din Ploiești și este studentă în anul IV la Universitatea Politehnică din București, având totodată studii de chitară clasică cu profesorul Iulian Anghel.

Concurenții care vor acumula cel mai mare punctaj din partea juriului vor primi premii în valoare de 1.500, 1.000 și 500 lei. Bugetul ediției a IX-a a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine” este de 150.000 lei și este alocat de Consiliul Județean Alba.

Biletele s-au pus în vânzare în data de 6 noiembrie, la prețul de 20 lei pe seară sau 45 lei pentru toatele cele trei seri, însă acestea s-au epuizat în aceeași zi.

FOTO: Alexandra ONIȚA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. un el

    vineri, 15.11.2013 at 08:38

    ….peste tot umflata de la biblioteca…….????!!! huzur pe banii contribuabililor…..???!!! Cat primesc colaboratorii…???!!! Cat costa acest ,,festival”….???!!!,,CULTURA” SURSA DE IMBOGATIRE PENTRU UNII…???!!!!

  2. Pingback: ASTĂZI: Expoziție de caricatură și concerte cu Ioan Gyuri Pascu, Țapinarii, Silvan Stâncel la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax