Connect with us
Publicitate

AIUD

34 de infractori au fost eliberați din Penitenciarul Aiud, înainte de termen. Peste 100 stau la rând

Publicat

Penitenciarul Aiud

În aproape două săptămâni de când a intrat în vigoare legislaţia ce dă drept la recurs în compensatoriu deţinuţilor, peste o sută de condamnaţi aflaţi după gratii la Penitenciarul Aiud au cerut eliberarea înainte de termen. 45 dintre ei au primit deja acceptul instanţei, iar 34 au părăsit închisoarea.

Potrivit datelor transmise de către purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, la solicitarea Alba24.ro comisia de liberare condiţionată a luat în discuţie cazurile a 111 deţinuti, pe lângă cei 30, care au beneficiat de lege, chiar în ziua în care a intrat în vigoare, pe 19 octombrie. Este vorba despre  Ordinul ministrului Justiţiei pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind condiţilie de cazare a persoanelor private de libertate. Publicarea ordinului a făcut practic posibilă intrarea în vigoare a Legii 169/ 2017 privind recursul compensatoriu, ce prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, şase zile se consideră efectiv executate. Legea a intrat în vigoare încă de acum trei luni, însă în absenţa ordinului ministrului care a stabilit normele minime obligatorii nu a putut fi aplicată.

Revenind la situaţia din Penitenciarul Aiud, dintre cele 111 cazuri discutate de Comisia de liberare condiţionată, au fost admise de către instanţă 15, celelalte 96 fiind în amânare. Patru dintre cei 15 au părăsit deja penitenciarul.

Printre cei care beneficiază de eliberare înainte de termen, de la Penitenciarul Aiud, se află inclusiv persoane condamnate pentru fapte grave – omor, criminalitate organizată, tâlhării, violuri, dar şi pentru furturi şi alte infracţiuni.

Acum, în Penitenciarul Aiud, se mai află după gratii 688 de persoane. Alte 96 pot ieşi din închisoare în următoarele săptămâni. Înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii, erau după gratii 722 de condamnaţi.

De noua legislaţie pot beneficia deţinuţii care au stat după gratii în condiţii necorespunzătoare şi au executat deja o jumătate din pedeapsă (pentru cei condamnaţi la pedepse sub 10 ani de închisoare), respectiv trei sferturi din termen (pentru cei cu pedepse peste 10 ani de detenţie).

Vezi şi Silviu Bian a fost eliberat din penitenciar! ”S-a purtat bine” și a scris o lucrare științifică

Citeşte şi 30 de deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Aiud, într-o singură zi, pe baza recursului compensatoriu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax