Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zeci de kilograme de monede din aur din România, urmărite prin Interpol. Ce obiecte de tezaur au reuşit să recupereze poliţiştii şi procurorii

Publicat

tezaur dacic, monede Obiecte valoroase de tezaur ale României sunt urmărite în continuare prin INTERPOL. Este vorba despre 30 de kilograme de monede din aur din tezaurul Lysimach, 25 de kilograme de monede Koson de aur, cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, toate furate din România. De asemenea, aproximativ 2000 de tablouri şi obiecte de cult posibil furate au fost descoperite la casele de licitaţii şi sunt în curs de expertizare.

Acţiunile Poliţiei Române, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, din primele 6 luni ale acestui an, au dus la constatarea a peste 300 de infracţiuni care au prejudiciat tezaurul național, recuperarea a aproape 7.500 de bunuri culturale și confiscarea a peste 100 detectoare de metale, potrivit IGPR.

Infracţiunile constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora. 106 persoane care au adus atingere patrimoniului național cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de polițiști.

Poliţiştii de investigaţii criminale din toată țara au recuperat 7.446 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.963 (aproximativ 53%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.

De asemenea, în urma acțiunilor zilnice și a controalelor tematice desfășurate de Poliția Română, au fost confiscate 103 detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.

Ce au recuperate poliţiştii, sub coordonarea procurorilor din Alba Iulia

kosoni În perioada 24-26 februarie, polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare judiciară internaţională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

De asemenea, au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii.

Vezi şi FOTO: Tezaure furate din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei de un grup de cetăţeni cehi, recuperate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Citeşte şi FOTO: Peste o mie de monede din aur şi argint, furate din situri protejate, recuperate de procurori din Alba, după PERCHEZIŢII la galerii de artă şi domicilii

bratariSunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede;  5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice).

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene Alba, Hunedoara şi Sibiu. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Peste 50 de poliţişti specializaţi instrumentează dosare în protejarea patrimoniului cultural

În cadrul Poliției Române sunt încadrați peste 50 de poliţişti specializaţi în acest domeniu, care instrumentează dosare ce privesc protejarea patrimoniului cultural naţional, pe cele 3 paliere, respectiv patrimoniul imobil, patrimoniul mobil şi patrimoniul imaterial. Majoritatea poliţiştilor care desfășoară această activitate au studii în arheologie, arte plastice, istorie sau arhivistică.

În cazul comiterii de furturi sau dispariții de bunuri culturale mobile, polițiștii demarează investigațiile, în conformitate cu prevederile legale, una dintre cele mai importante măsuri fiind aceea de punere în urmărire a bunurilor ce au făcut obiectul acestor fapte. Activitatea de urmărire a bunurilor are la bază o descriere detaliată a acestora, potrivit normelor instituite la nivel internațional.

Bunurile astfel descrise sunt implementate în baza de date „Obiecte”, administrată de Poliția Română, iar cele care sunt însoțite de fotografii-martor vor fi publicate pe pagina web a Poliției Române. Fotografii ale bunurilor, descrierea acestora și datele sintetice privind furtul sau dispariția sunt comunicate Ministerului Culturii (introduse în Registrul bunurilor culturale distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Autorității Naţionale a Vămilor, precum și Secretariatului General Interpol, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea punerii în urmărire internațională și postarea pe pagina WEB a OIPC INTERPOL.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. treasure hunter

    sâmbătă, 06.08.2016 at 17:59

    nu va mai tot laudati cu recuperarile voastre caci ele nu reprezinta nici 1% din descoperirile detectoristilor din toata tara, iar în final ve-ți regreta toate actiunile pe care le faceti împotriva celor pasionati de metaldetecting

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax