Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE 2014: Angajații mai au doar 7 zile nelucrătoare în timpul săptămânii, până la sfârşitul anului. Calendarul vacanțelor la elevi

Publicat

Până la sfârșitul anului 2014, angajații români se mai pot bucura de numai 7 zile libere legale care cad în timpul săptămânii de lucru, din cele 12 sărbători legale prevăzute de legislația muncii. Astfel că în zilele lucrătoare ale săptămânii, respectiv de luni și până vineri românii au liber data de 21 aprilie – a doua zi de Paște, 1 Mai – Ziua Muncii, 9 iunie – a doua zi de Rusalii, 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie – Ziua Națională a României, 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În următoarele nouă luni ale acestui an angajații români vor mai beneficia de 7 zile libere legale care pică în timpul săptămânii normale de lucru. Sfântul Andrei va fi sărbătorit duminica, iar prima zi de Paşte şi prima zi de Rusalii sunt întotdeauna duminica.

Totuși, față de anii 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația este puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 zile libere.

Pentru anul 2014, zilele libere legale care au mai rămas sunt următoarele: 20 şi 21 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai (Ziua Muncii), 8 şi 9 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii), 15 august (Adormirea maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 Decembrie (Ziua Naţională a României), 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

În cazul în care Codul Muncii ar fi modificat, în urma propunerilor făcute de parlamentari, angajații români ar mai putea beneficia în viitor de alte trei zile libere naționale, în plus față de cele 12 existente deja.

Încă trei sărbători legale propuse

Pe lista de propuneri care noi sărbători legale sunt 22 aprilie, 10 mai și 21 mai. Astfel că se dorește ca și cea de-a treia zi de Paște, data de 22 aprilie să fie instituită drept sărbătoare legală în care nu se lucrează, pentru care Consiliul Economic şi Social a și dat un aviz favorabil unui proiect de act normativ.

Și data de 10 Mai este vizată pentru a fi declarată zi liberă. Dorința a fost a senatorului PNL Puiu Hasotti care a depus la Senat, un proiect de act normativ prin care se stabileşte că data de 10 Mai va fi sărbătoare naţională, şi nu 1 Decembrie, aşa cum este în momentul de fată.

Data de 21 mai este o altă propunere înregistrată în Senat, ca sărbătoare legală. Vizează introducerea în Codul Muncii, a zilei Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care au contribuit semnificativ la răspândirea creştinismului.

Calendarul zilelor libere pentru elevi

La capitolul vacanță pentru elevi, nu se știe dacă parlamentarii vor să propună vreo zi liberă pentru ei, dar oricum se dorește ca prima zi de școală să fie liberă pentru părinți. Potrivit calendarului Ministerului Educației vacanţa de primăvară a elevilor va începe pe data de 12 şi până în 22 aprilie. Cursurile se vor desfăşura din 23 aprilie și până pe 20 iunie.

Cele trei luni de vacanță de vară încep de sâmbătă, 21 iunie şi se vor încheia duminică, 14 septembrie.

Citește și ZILE LIBERE 2014 | Cele mai lungi minivacanțe din an au câte patru zile: de 1 Mai și de Crăciun. Patru sărbători se lungesc pe 3 zile

sursă: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax