Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE 2015-2016: Propuneri pentru încă două sărbători legale. Cum motivează inţiatorii proiectului

Publicat

zile libere Parlamentarii propun încă două zile libere pe an față de câte sunt acum. Astfel, românii ar putea să stea acasă în ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe sau de Bobotează. În prezent, în România există 13 zile libere pe an.

Deputatul PNL Gheorghe Udrişte s-a gândit că românii ar trebui să fie liberi de ziua sa onomastică. Recunoaşte că a avut în vedere şi această coincidenţă atunci când a iniţiat legea, dar susţine că altele au fost argumentele principale. Potrivit acestuia, sunt peste 2 milioane de locuitori ai României care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţa sau alte derivate.

Un alt ales susţine că românii ar trebui să fie liberi şi de Bobotează. În această zi creştinii stau mai mult cu gândul la agheasmă decât la muncă, potrivit senatorului PNL, Ovidiu Donțu.

Sentorul susține că s- deplasat în ziua de 6 ianuarie în instituțiile publice, unde a constatat că practic nu se lucrează, toată lumea așteaptă să meargă la biserică, să ia aghiasma mare.

Anul acesta, doar opt din cele 12 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează cad în intervalul luni – vineri. Până în prezent, salațiații au beneficiat de timp liber pe 1 si 2 ianuarie (care au picat joi si vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri), a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie) şi 15 august, Adormirea Maicii Domnului, dar a picat sâmbăta.

Sărbători legale din 2015 mai sunt:

– Sfântul Andrei (luni, 30 noiembrie)

– Ziua Naţională a României (marți, 1 decembrie)

– Crăciunul (vineri și sâmbătă, 25 și 26 decembrie)

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române din 1859, însă se lucrează.

Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2016:

– Anul Nou (vineri și sâmbătă, 1 și 2 ianuarie)

– Ziua Unirii (duminică, 24 ianuarie)

– Paştele Catolic (duminică și luni, 27 și 28 martie)

– Paştele Ortodox (duminică și luni, 1 și 2 mai)

– Ziua Internaţională a Muncii (duminică, 1 mai)

– Rusaliile (duminică și luni, 19 și 20 iunie)

– Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august)

– Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)

– Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie)

– Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax