Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zilele Oraşului Alba Iulia se transformă în ALBA FEST. Evenimentul, amânat pentru începutul lunii iunie. NOUTĂŢI

Publicat

IMG_1244 Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale verii, Zilele Oraşului Alba Iulia va avea loc în acest an în perioada 5-7 iunie, cu o săptămână mai târziu faţă de perioada anunţată iniţial de organizatori. În şedinţa Consiliului Local din 22 mai se propune schimbarea denumirii evenimentului în Alba Fest (marcă înregistrată), stabilirea ca perioadă a evenimentului ultima decadă a lunii mai – prima decadă a lunii iunie şi taxa pentru activităţi comerciale şi alimentaţie publică de 100 de lei/mp/zi.

În proiect se precizează că poziţionarea ca dată fixă a evenimentului, la sfârşitul lunii mai, „nu este oportună, întrucât limitează posibilităţile de booking pentru artiştii de talie internaţională, respectiv limitează posibilitatea modificării facile a datei în funcţie de alte evenimente” şi propun extinderea perioade la ultima decadă a lunii mai, prima decadă a lunii iunie.

La ediţia din acest an, de exemplu, reprezentanţii Primăriei au purtat discuţii Goran Bregovic, în calitate de invitat special la eveniment, pentru a susţine un concert extraordinar, la care publicul să aibă acces gratis.Concertul lui Bregovic va fi deschis în 6 iunie de Mahala Rai Banda- o trupă româneasca de muzică pop țiganească. La festival vor mai concerta, în 7 iunie și Smiley, Sore, Dorian, Cabron, Alex Velea, Speak.

Goran Bregović este un muzician din Boznia şi Herzegovina și unul dintre cei mai recunoscuți compozitori moderni din Balcani. Bregović îmbină cu desăvârşire energia muzicii ţiganeşti, muzica de cor balcanică şi rockul.

A creat coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” și „Arizona Dream”, special pentru regizorul Emir Kusturica. Creațiile lui sunt influențate de muzica tradițională țigănească precum și de muzica din Balcani. Fiind un compozitor de excepție, a scris piese pentru Iggy Pop, Ofra Haza şi Cesaria Evora.

YouTube video

În ceea ce priveşte schimbarea denumirii evenimentului din Zilele Oraşului, în Alba Fest (marcă înregistrată), noua titulatură a fost înregistrată la OSIM încă de anul trecut, iar aceasta ar face posibil un nou concept de promovare pentru oraş şi manifestare, la nivel naţional, în condiţiile în care este vorba despre un festival multi-art, cu concerte, spectacole pyro-muzicale, teatru de stradă, spectacole de reenactment, dar şi momente dedicate copiilor.

„Având în vedere numărul mare de participanţi şi vizitatori înregistrat de-a lungul ediţiilor anterioare şi interesul extrem de crescut al comercianţilor, care solicită autorizarea activităţilor de comerţ şi alimentaţie publică, versus cheltuiala bugetară semnificativă pe care o are administraţia locală în organizarea evenimentului, precum şi costul de închiriere a domeniului public pentru aceste activităţi, de doar 10 lei/mp/zi”, reprezentanţii Primăriei propun creşterea acestor taxe în timpul Alba Fest 2015 la 100 lei/mp/zi.

Organizat în premieră anul trecut cu titulatura “Alba Fest”, evenimentul care marchează zilele oraşului Alba Iulia a devenit un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani. Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

Administraţia locală a rezervat acestui eveniment un buget estimat la 500.000 lei în acest an.

Anul trecut, Alba Iulia a fost „Capitala Distracţiei”, de Zilele Municipiului. Andra, Smiley, Alex Velea, Loredana Groza, Marius Moga, Ruby, Ștefan Bănică Junior, Cătălin Josan, Șuie Paparude, ROA, Gojira, What’s up, Paula Seling, Liviu Teodorescu, Adda, CRBL, Dan Bittman, Guess Who, Shift, Amna, Cătălin Măruţă, VJ Oana şi Cabral, dar și alți artiști au făcut senzaţie la prima ediție în formula „Alba Fest by Marius Moga”. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu amatorii de distracţie în aer liber, mii de oameni au participat la evenimentele pregătite de primărie. Pe lângă concertele cu artiştii în vogă, au putut urmări spectacole de reconstituire istorică, competiții sportive, expoziții, spectacol de muzică populară, şlagăre româneşti şi foc de artificii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Alba Fest”. Jos pălăria, MARIUS MOGA! Emoție, magie și super-spectacol în inima cetății din Alba Iulia

În calendarul evenimentelor din acest an mai este inclus, duminică, 24 mai, de la ora 19.00, Turneul Internaţional Stradivarius „Enescu Experience”.

Într-o continuă căutare a perfecţiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecţii video sau teatru non-verbal, violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esenţializată a muzicii.

În cadrul turneului, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

În perioada 25 – 30 mai, are loc Festivalul de fotografie și film „Alba sub lumini de Oscar”, considerat de participanți un Woodstock al instantaneelor.

Citeşte şi „Alba sub lumini de Oscar”: Secţiune de Film introdusă ca parte de concurs. Workshop-uri gratuite, expoziţie de pictură, fotografii de peisaj la podgoriile şi Castelul de la Jidvei

Priviri intersectate, anecdote și povesti cu trecători, personaje atipice, necunoscuți, mici drame zilnice și secrete doar de fotograf aflate, un sărut furat, un zâmbet, contradicții – toate poartă povești pe care le vedem zilnic, din peisajul cărora facem parte și care acum pot deveni subiecte fotografice.

Imaginea devine un mijloc de comunicare sensibilă între privitori și un mediu descoperit altfel, devenit apropiat, cunoscut.

Citeşte şi FOTO: Minunile din ”Frumoasa” prin obiectivul fotografilor de la „Alba sub Lumini de Oscar”. Cele mai inedite lucrări premiate de profesioniști din domeniu

Vezi şi alte evenimente organizate la Alba Iulia în 2015:

CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turişti

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mihai

    vineri, 15.05.2015 at 19:52

    Cine va canta anul acesta la festival ?

    • ddd

      marți, 19.05.2015 at 01:13

      Buna dimineata si tie. Macar ai citit articolul?

  2. Cristian

    sâmbătă, 16.05.2015 at 16:16

    In sfarsit, bine ca se s-a mutat data de desfasurare, poate ca ar trebui sa fie mutata si mai mult „in vara”, s-a vazut in ultimii trei ani ce vreme urata a fost la fiecare editie cand s-a desfasurat la sfarsitul primaverii, mai ales anul trecut cand a fost o adevarata desfasurare de forta si vedete dar vremea a stricat totul. Succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax