Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Ziua Naţională la Alba Iulia: Momente solemne, distracţie în Piaţa Cetăţii şi spectacol extraordinar de artificii. Vezi PROGRAMUL de ASTĂZI

Publicat

1 decembrie

De 1 Decembrie, în Capitala Marii Uniri, Ziua Naţională a României se sărbătoreşte sub semnul celor trei culori ale drapelului național, cu momente solemne, spectacole, vizite turistice ghidate, concerte variate de muzică. În programul “Festival de România” pregătit de autorităţile locale şi judeţene sunt incluse şi ceremonialul militar pe strada Mihai Viteazul,  defilarea cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, Salonul Național de Artă, dar şi un spectacol extraordinar de artificii și lumini, numit “Emotion Romania”.

Duminică dimineaţa, începând cu ora 9.30, la statuile celor mai importante personalităţi istorice vor fi depuse coroane de către reprezentanţii autorităţilor şi comunităţii locale. De la ora 10.45, ceremonial militar la statuia lui Mihai Viteazul va fi urmat de o defilare a cadrelor militare, forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmilor, elevilor de la Colegiul Militar, dar şi a Batalionului “Dragonii transilvani” Dej şi “Avram Iancu” Brad – Vânători de munte.

De la ora 12.30, la Sala Unirii, se desfăşoară ceremonialul primirii soliilor din cetățile de scaun, mesageri autentici asemenea celor de acum 95 de ani, ai căror înaintași au fost prezenți la Alba Iulia în 1918 pentru a fi de față la actul cel mai măreț al istoriei românilor. Evenimentul este urmat de semnarea înţelegerii de cooperare între judeţul Alba şi raionul Cahul din Republica Moldova şi de Te Deum la Catedrala Reîntregirii.

La ora 14.00, sunteţi invitaţi în linia întâi a evenimentelor ce descriu cel mai bine mândria de a fi român. Cu mic, cu mare “Uniți sub tricolor” se va purta steagul de 1.400 de mp pe traseul Poarta a IV a – Poarta a III-a.

Iubitorii de folclor autentic vor avea parte începând cu orele 13.00 și 18.00 de un spectacol eveniment susținut de Centrul de Cultură “Augustin Bena” și invitați din toate provinciile istorice, iar de la 19.00 pe scenă vor fi prezenți “Lăutarii din Chișinău”, orchestra maestrului Nicolae Botgros, un gest de prețuire oferit locuitorilor Cetății de către reprezentanții administrației din Chișinău, oraș înfrățit cu Alba Iulia. Concertul este prefațat de o lansare aniversară de lampioane, 95, câte unul pentru fiecare an.

“Emotion Romania” este denumirea spectacolului pirotehnic de la ora 20.20, având ca reper de desfășurare Poarta a III-a și pietonala Mihai Viteazul. Nouă reflectoare de mare putere vor forma pe cer steagul României, iar focurile de artificii vor fi lansate pe acorduri celebre ca Dunărea Albastră și Rapsodia Română.

Finalul zilei aparține concertelor pop-rock. Anda Adam și Vama vor desăvârși atmosfera de sărbătoare într-un stil neconvențional și electrizant.

Programul oficial, duminică, 1 Decembrie

09.30 – Depuneri de coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu – Piața I.I.C. Brătianu

10.00 – Depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu – Piața Iuliu Maniu

10.30 – Depuneri de coroane la statuile Reginei Maria și Regelui Ferdinand – Catedrala Încoronării

10.45 – Ceremonial militar la statuia lui Mihai Viteazul – statuia lui Mihai Viteazul

12.00 – Te Deum – Catedrala Încoronării

11.30 – Primirea soliilor din cetățile de scaun – Terasa Sălii Unirii

Programul “Festival de România”, duminică, 1 Decembrie

11.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

11.30 – Primirea soliilor din cetățile de scaun – Terasa Sălii Unirii

13.00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piața Cetății

13.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

14.00 – Uniți sub tricolor – defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

15.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

18.00 – Salonul Național de Artă – Galeria de Artă

18.00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piața Cetății

18.50 – Lansare 95 de lampioane – Piața Cetății

19.00 – Dorul Basarabiei – concert extraordinar de muzică populară cu orchestra maestrului Nicolae Botgros – Piața Cetății

20.00 – Concert Galax – Piața Cetății

20.20 – Emotion Romania – focuri de artificii – Poarta a III-a – Pietonala Mihai Viteazul

20.30 – Concert Anda Adam – Piața Cetății

21.15 – Concert Vama – Piața Cetății

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax