Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Protecției Datelor. Soluţii pentru prevenirea furtului de identitate. Peste 1000 de cazuri înregistrate la nivel naţional

Publicat

calculator

calculator În 28 ianuarie la nivel mondial se sărbătorește Ziua Protecției Datelor. Inițiativa educațională a Zilei Protecției Datelor presupune creșterea nivelului de conștientizare în rândul companiilor, precum și pe importanța protecției datelor acestora în mediul online, în contextul utilizării rețelelor de socializare, transmite Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons.

În ultimii patru ani, inițiativa de educare s-a extins și în mediul familial, al consumatorilor și afacerilor. În plus față de inițiativa educațională, Ziua Protecției Datelor promovează activități și evenimente ce stimulează dezvoltarea instrumentelor tehnologice ce promovează controlul personal asupra informațiilor personale de identificare; încurajează conformitatea prin legi și regulamente privind confidențialitatea și crează puntea de dialog între părțile interesate în promovarea protecției datelor și a intimității. Sărbătoarea internațională oferă multe oportunități de colaborare între guverne, industrie, mediul academic, organizații non-profit, profesioniști de confidențialitate și educatori, precizează sursa citată.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons a fost implicată de-a lungul ultimilor ani în implementarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea de aplicații informatice privind protecția datelor cu caracter personal, în acest moment aflându-se în derulare proiectul SYPCIT – SYstem for Prevention and Combat Identity Theft.
Proiectul este finanțat prin Programul de Prevenție și Lupta Antifraudă – ISEC- al Directoratului General de Afaceri Interne, având ca parteneri de implementare Asociația Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons, ADICONSUM Italia, Garda Financiară – Italia, Universitatea din Roma – Tor Vergata – Italia, Universitatea din Modena – Italia și este o continuare a proiectului „Me Is Mine – Observator model antifurt de identitate”.

Scopul proiectului este de a dezvolta și implementa o soluție complexă de prevenire a furtului de identitate, soluție unică la nivel european, de care pot beneficia autorități publice, soluția tehnică rezultată la finalul celor 24 de luni de proiect fiind transferată către autoritățile române, în cadrul unor seminarii și workshop-uri organizate de A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons prin experții săi.

„Nume, parole, date bancare sunt informații foarte importante pe care consumatorii au început să le conștientizeze și protejeze. Proiectul derulat în ultimii ani de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons –„ Me is Mine” a contribuit la conștientizarea drepturilor cetățenilor cu privire la datele cu caracter personal. Pentru continuarea acestui proiect, Comisia Europeană a aprobat finanțarea realizării, în cadrul acestui parteneriat, a soluției tehnice Sypcit, care va sprijini autoritățile cu competențe în domeniul furtului de identitate. Vom realiza și populariza, totodată, și o aplicație pentru smartphonuri, tablete si PC cu ajutorul cărora consumatorii vor putea fi alertați în timp ce navighează pe internet, de situațiile cu potențial periculos în ceea ce privește furtul de identitate”, a precizat Sorin Mierlea, președintele A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons.

Studiul a relevat faptul că în perioada 2007-2013 au fost înregistrate, la nivelul Parchetelor din întreaga țară, 14.123 de cauze având ca obiect infracțiuni privind identitatea, din care numai 5.116 au fost soluționate.

Ca urmare a realizării acestui studiu,  a reieșit faptul că în perioada 2005 – 2014, în cadrul instanțelor de judecată, s-au înregistrat 1.170 de cazuri la nivel național, având ca obiect falsul privind identitatea.

Dosarele având ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curților de Apel, Tribunalelor și Judecătoriilor din întreaga țară, astfel:
– Curți de Apel – 120 dosare
– Tribunale – 144 dosare
– Judecătorii – 897 dosare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax