Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zvonurile despre o posibilă reorganizare a Spitalului Cugir, neconfirmate de autorităţile locale

Publicat

Posibile veşti rele pentru cugireni. Potrivit unor informaţii neconfirmate de autorităţile locale, Spitalul Orăşenesc Cugir s-ar afla pe lista unităţilor sanitare propuse de Guvern pentru a fi reorganizate şi transformate în unităţi medico-sociale. Instituţia sanitară din oraş deserveşte nu doar populaţia din localitate, ci şi din Vinerea, Şibot, Săliştea şi cele şapte cătune de munte, aparţinătoare Cugirului.

Posibilitatea desfiinţării spitalului a creat nedumerire şi iritare în rândul populaţiei şi angajaţilor unităţii medicale, care s-au adresat pentru lămuriri administraţiei locale, cea care deţine managementul spitalului. Edilul şef, Adrian Teban, a spus că, până în momentul de faţă,  Primăriei nu i-a fost comunicat nimic oficial referitor la desfiinţarea sau reorganizarea spitalului.

„Deocamdată este vorba despre un zvon, care sperăm că se va dovedi o alarmă falsă”, a precizat primarul Cugirului, care consideră că a lăsa fără spital un oraş cu o populaţie de peste 25.000 de locuitori este nu doar inconştienţă, ci un atentat la starea de sănătate a cetăţenilor. „Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu bolnavii cronici din Cugir, cu copiii care necesită îngrijiri imediate, cu femeile gravide, cu acele cazuri asupra cărora trebuie să se intervină de urgenţă. Cel mai apropiat spital este la o distanţă de 30-40 de minute, timp care poate fi fatal pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală imediată. Este inacceptabil faptul că locuitorii din Cugir ar putea să plătească cu propria sănătate neputinţa acestui guvern de a găsi soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor din sănătate”, a mai arătat acesta.

Primarul cugirean s-a declarat revoltat de ideea desfiinţării spitalului şi a precizat că nu vede rostul pentru care, din 1 iunie, spitalul a trecut în administrarea Primăriei, din moment ce autoritatea locală nu este consultată înainte de a fi luată o astfel de decizie. „Ne întrebăm şi cred că, pe bună dreptate, ce înseamnă descentralizarea sistemului sanitar, atât de trâmbiţată de Guvernul Boc, dacă Primăria  nu are nici un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul spitalului al cărui manager se zice că este. Cum este posibil să nu fim contactaţi pentru a analiza situaţia, pentru a găsi soluţii şi modalităţi de remediere? La preluarea unităţii medicale, administraţia locală a stabilit un plan de acţiune care vizează atât atragerea de medici pe fiecare specializare în parte, cât şi repararea şi modernizarea spitalului. Mai mult decât atât, avem depus un proiect pe fonduri structurale pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriului, adică a policlinicii. Dacă unitatea medicală se află pe lista celor care urmează a fi reorganizate, înseamnă că aceste lucruri sunt lipsite de importanţă pentru cei care vor să taie tot, fără ca măcar să ţină cont de nevoile unei comunităţi”. Adrian Teban se întreabă cine îşi va asuma răspunderea deceselor care se vor înregistra pe drumul dintre Cugir şi spitalele din apropiere, în condiţiile în care cetăţenii nu vor mai beneficia de intervenţia promptă a medicilor specialişti din localitate.

Reforma sistemului ar trebui sa înceapă cu scoaterea unităţilor sanitare din zona rivalităţilor politice, este de părere edilul, iar măsurile de eficientizare trebuie luate numai în urma unor studii de impact şi după consultarea autorităţilor locale, doar în această formă ele putând fi adoptate în interesul cetăţenilor.

Dacă se va confirma informaţia potrivit căreia Spitalului Orăşenesc Cugir se află pe lista unităţilor care urmează a fi desfiinţate, primarul Adrian Teban este hotărât să folosească toate mijloacele legale pentru menţinerea în continuare a acestei unităţi medicale.

Toate aceste zvonuri despre desfiinţarea spitalului vin după ce administraţia publică locală a organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, loc câştigat de Cristian Simu. În ultimii ani, acesta a fost şeful Serviciului de Evidenţă a Persoanelor si funcţionar în cadrul Serviciului de Urbanism. În perioada guvernării liberale, Simu a fost reprezentantul prefectului în teritoriu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax