Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Președintele Klaus Iohannis anunță zile de doliu național după moartea Regelui Mihai

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că România va organiza toate ceremoniile „așa cum se cuvine” după moartea Regelui Mihai și că vor fi organizate zile de doliu național.

Klaus Iohannis a declarat că dispariția Regelui Mihai este o mare pierdere pentru România și pentru români și a transmis condoleanțe membrilor Familiei Regale.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României.

În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură sunt obligate să își adapteze programul în mod corespunzător.

În plus, toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru această zi sunt amânate.

Regele Mihai I al României a murit marți, 5 decembrie, la ora 13.00, la vârsta de 96 de ani. Bolnav de cancer, Majestatea Sa a fost internat de mai multe săptămâni într-o clinică din Elveția, într-o stare de accentuată slăbiciune fizică, după ce suferise o intervenție chirurgicală.

„Personalitate remarcabilă a României contemporane, servindu-și țara cu mult angajament și responsabilitate, domnind probabil peste cea mai tulbure perioadă din secolul XX, Regele a știut mereu să fie un model de comportament și atitudine. Prin modul în care a acționat ca șef al statului nostru, prin curajul și dăruirea de care a dat dovadă, Mihai I a transformat sintagma «Regele și Patria»  într-una care i-a definit întreaga viață.

Cu credință și încredere în misiunea sa, Mihai I a domnit peste vremuri în care democrația a fost pusă la grea încercare și în care respectarea drepturilor omului a fost o misiune dificilă. Cu toate acestea, rolul său în apropierea noastră de valorile europene este pe deplin cunoscut astăzi. El s-a opus cu tărie extremismelor, în încercarea de a-și salva Țara și Poporul, și de aceea merită pe deplin respectul și omagiul nostru.

Ultimul șef de stat al unei puteri beligerante în timpul celui de-al doilea Război Mondial și Mareșal al Armatei Române, Mihai I a contribuit decisiv la scurtarea războiului și la salvarea a sute de mii de vieți omenești. Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale statalitatea în momentele cele mai dificile ale domniei. 

O nedreptate istorică l-a îndepărtat de la domnie și l-a alungat din țară, dar acest trist eveniment nu l-a împiedicat ca în amarul Exil să rămână atașat continuu valorilor autentice și credinței neabătute că România va reveni la statutul firesc de stat european democratic.

După 1989, ținut departe de țara și poporul său, Regele a continuat să militeze pentru propășirea României. Turneele și misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană ne arată devotamentul prin care a rămas necondiționat fidel Națiunii sale. Modelul său inspirator ne dovedește că pentru Mihai I, a fi în serviciul țării a fost o profesiune de credință.

Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate țara în care s-a născut.

Pentru aceste merite, Guvernul va organiza funeralii de stat pentru Mihai I, potrivit rangului și meritelor sale. Astfel, vom arăta că ne respectăm istoria și că știm să onorăm așa cum se cuvine un mare om de stat.

De asemenea, îmi exprim speranța că societatea românească și reprezentanții ei politici nu vor lăsa ca moștenirea lui Mihai I să se piardă. Avem în continuare nevoie în viața noastră publică de continuitatea acțiunilor Familiei Regale, care a dovedit în atâtea rânduri utilitatea și simțul datoriei, precum și loialitatea față de interesele fundamentale ale statului român.

Transmit totodată condoleanțele mele Familiei Regale.

Dumnezeu să-L odihnească în pace!”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stefan

    marți, 05.12.2017 at 19:53

    Dumezeu sa-l ierte pe regele nostru Mihai si Traiasca Regina Margareta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax