Connect with us
Publicitate

CUGIR

Primarul din Șibot își va pierde mandatul. Ilie Tomuș a pierdut definitiv procesul cu ANI, din cauza unui PFA

Publicat

Primarul liberal al comunei Şibot din Alba, Ilie Tomuş va rămâne fără mandatul de primar după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Contestația acestuia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia a fost respinsă. Primarul Tomuș a fost și comerciant ca persoană fizică autorizată, și primar.

Raportul ANI a fost emis exact acum doi ani, în decembrie 2015. “Primarul Ilie Tomuş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deţinut simultan funcţia de primar al comunei Şibot şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul «Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată», încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”, se susţine în raportul ANI.

Primarul Ilie Tomuș a contestat raportul în justiţie, dar a pierdut. Principalul său argument a fost acela că nu a obţinut venituri ca urmare a calităţii de persoană fizică autorizată, lucru de altfel reținut și în raportul de evaluare. În dosar se arată că activitatea comercială a încetat înainte începerea mandatului, dar primarul a rămas și persoană fizică autorizată, încălcând legea. ”Într-adevăr există menţiuni la dosar în sensul că această activitate economică a încetat la data de 14.07.2014, însă se constată că reclamantul a încălcat regimul incompatibilităţilor”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Din dosar mai reiese faptul că reclamantul a realizat în perioada anterioară, în 2012-2013 venituri din activităţi comerciale, respectiv creşterea bovinelor în sumă de 3341 lei.

Ilie Tomuț a contestat decizia Curţii de Apel la Instanţa Supremă, unde a pierdut definitiv procesul.În perioada următoare, prefectul de Alba, Dănuț Hălălai va emite un ordin de constatare a încetării mandatului de primar al lui Ilie Tomuș. În comună vor fi organizate alegeri și până atunci conducerea primăriei va fi exercitată de vice-primar.

Reamintim că în 2014 a fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru activităţi comerciale incompatibile cu funcţia de primar. La acea dată a încheiat un acord de vinovăţie cu procurorii şi a obţinut amânarea executării, fapt care i-a permis acestuia să îşi păstreze funcţia de primar şi să candideze din nou în 2016.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax