Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tronsonul de 12,5 km de autostradă între Aiud și Decea ar putea fi deschis circulației săptămâna viitoare

Publicat

YouTube video

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 12,5 km, cuprins între intrarea în Aiud şi până la nodul de la Decea, este finalizat 100% şi aşteaptă vizita CNAIR.  Aceasta ar urma să aibă loc săptămâna viitoare când ar putea fi deschisă şi circulaţia rutieră, conform constructorului format din asocierea italiană Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte d’Acqua. Două tronsoane ale Autostrăzii Sebeş-Turda trebuiau să fie deschise circulaţiei auto încă din luna noiembrie 2017, însă lucrările pe un lot au fost întârziate de o alunecare de teren şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a amânat recepţia celuilalt.

 

Costul lucrărilor se ridică la suma de 420 mil. lei, fără TVA. 

„Tronsonul este gata. Aşteptăm domnii de la CNAIR să vină să facă recepția. I-am chemat, au fost mici lucrări de terminat, le-am terminat pe 27 noiembrie”, a declarat Moren Dakoli, administratorul Tirrena Scavi Condotte.

Autostrada cea nouă are inclusiv măsuţe de picnic în parcări, toalete funcţionale şi s-a plantat vegetaţie, iar carosabilul a fost spălat.

„S-a făcut o comisie de prerecepție tehnică, care a inventariat ce nu s-a făcut, ce lucrări trebuie corectate sau care nu sunt finalizate. La sfârşitul săptămânii vom şti mai multe”, a afirmat Radu Băruţă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

Lucrările ar fi trebuit terminate în martie 2016. Nu doar cele de la Aiud, ci toată autostrada Sebeş – Turda. Cu toate acestea, sectorul de drum câştigat la licitaţie de Tirrena Scavi este primul încheiat. „Lucrarea a avut în faza de preconstrucție niște întârzieri, datorită lucrărilor de descărcare arheologică care au ținut destul de mult. A durat şi partea de exproprieri sau de scoatere a terenurilor din circuitul agricol”, a spus Ion Oniţiu, inginer constrcutor, citat ziuadecluj.ro.

Din cei 12,5 kilometri, numai pe 7 se va putea circula, adică între nodurile Decea şi Aiud. Drumul continuă prin dreptul localităţii Aiud şi se termină în câmp, acolo unde ar urma să facă joncţiunea cu tronsonul 2. Din păcate, atât acest sector de drum, cât şi lotul 1 sunt la maximum 40% stadiu fizic de realizare. Estimarea pentru finalizarea lor este, la modul optimist, sfârşitul anului 2018.

Lucrările sunt pe final şi la lotul 4, de 16,3 km, cuprins între nodul Decea şi Turda. Constructorul mai are nevoie de o săptămână în care să ridice un zid de sprijin în zona afectată de alunecări. Se lucrează cu câte 5 echipe a câte 7 oameni la montarea balustradelor şi mai trebuie trasate marcajele rutiere pe unele porţiuni. Dacă lucrările continuă conform planului, şi acest tronson va fi finalizat până la sfârşitul lui 2017. Contractul este în valoare de 470 mil. lei, fără TVA.

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 – 17,0 km – de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti – Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 – 24,3 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor – Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 – 12,5 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte d’Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 – 16,3 km – de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct – Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Autostrada Sebeş – Turda va fi gata în cinci ani

 

sursa: ziua de cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax