Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

COD RUTIER 2018: Noutăţi în atenţia şoferilor testaţi pentru alcoolemie

Publicat

etilotest, test alcool, politia

Probele biologice pentru testarea alcooolemiei, în cazul şoferilor, vor trebui procesate, din iunie, exclusiv cu un dispozitiv special care trebuie să se afle în dotarea tuturor Serviciilor IML din ţară, scrie romaniatv.net.

Măsura este impusă de decizia comună a Institutului de Medicină Legală Mina Minovici şi Consiliului Superior de Medicină Legală, care prevede că vor fi acceptate doar rezultatele testelor efectuate cu noua metodă.

Potrivit managerului spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, echipamentul costă aproximativ 50.000 de euro.

Potrivit legislaţiei actuale, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează.

De asemenea, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului este sancţionat cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

sursa: romaniatv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax